(Δημοσιεύθηκε στο political.gr, 18/4/2023)
Η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό να εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αποφυγή της ερημοποίησης, όπως και να στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα.
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας όπως (α) η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, (β) η φυσική ομορφιά του τόπου και (γ) η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός (α) ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου (β) ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδεικνύουν ότι και το 2023 ξεκίνησε με ιδιαίτερη δυναμική, ορμώμενη από τις περσινές καλές επιδόσεις, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη μελέτη «Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery» που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, σε δείγμα καταναλωτών από τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και ΗΠΑ. Σε αυτήν, η χώρα μας διατηρεί την 4η δημοφιλέστερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.
Παράλληλα, εξόχως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για το 2023 σύμφωνα με το νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Tάσεις του Eπιχειρείν», της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, όπου ο ελληνικός τουρισμός φέτος φαίνεται να επιταχύνει περαιτέρω το βηματισμό του καθώς ευνοείται από την παράλληλη επίδραση δύο τάσεων:
– Ισχυρή διάθεση για ταξίδια: Παρά τη συσταλτική επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία φαίνεται να κυριαρχεί. Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές μας αγορές φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, ενισχύοντας περαιτέρω τη διάθεση για ταξίδια τόσο από χώρες εντός ΕΕ, όσο και από πιο μακρινούς προορισμούς.
– Υψηλή προτίμηση για την Ελλάδα: Ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύει η χώρα μας, αποτελώντας πρώτη επιλογή για το 5,8% των Ευρωπαίων φέτος (έναντι 4,4% για το 2022) όσον αφορά το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για κρατήσεις τουριστών στη χώρα μας (early bookings) είναι σε επίπεδα 70% υψηλότερα έναντι του 2022.
Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού με πρώτο στοίχημα τις υποδομές.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τους τελευταίους 12 μήνες προχωρήσαμε τις διαδικασίες για 27 Τουριστικούς Λιμένες, υλοποιώντας έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της πατρίδας μας.
Συνολικά, εξετάστηκαν υπόψιν διάφορα ζητήματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε περισσότερους από 50 Τουριστικούς Λιμένες το προηγούμενο έτος.
Τούτων λεχθέντων, τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Γι’ αυτό και στο Υπουργείο Τουρισμού εστιάζουμε ήδη (α) στην υψηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα, μέσω της ποιοτικής ανασυγκρότησης (δηλ. διαφοροποίηση και εμπλουτισμό) του τουριστικού προϊόντος, καθώς και (β) στην αποτελεσματική λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας στο πλαίσιο της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.
Για την Ελλάδα η πρωτογενής παραγωγή και η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι τεράστια εθνικά αναπτυξιακά κεφάλαια, που μπορούν παράλληλα να ενδυναμώσουν και να εμπλουτίσουν την Οικονομία της Φιλοξενίας, προσδίδοντάς της ισχυρό βιώσιμο πρόσημο.
Ταυτόχρονα, η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει διεξοδικά και διάφορα megatrends όπως είναι ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.
Συνεπώς, η φετινή χρονιά αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας στην προσπάθεια που κάνει να ισορροπήσει όλες τις τουριστικές τάσεις οι οποίες «επιλέγουν» την πατρίδα μας. Διότι ναι μεν, χρειαζόμαστε τους high end επισκέπτες, καθώς αυτοί ενισχύουν σημαντικά τα έσοδά μας, αλλά έχουμε ανάγκη και τους all inclusive τουρίστες, επειδή προσφέρουν θέσεις εργασίας και αυξημένο τζίρο.
