Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Γενική Γραµµατέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα: την επαναλειτουργία του Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία.

Μετά από προσωπική και αδιάκοπη προσπάθεια, είμαι ιδιαίτερα περήφανη διότι επί της θητείας μας στο Υπουργείο Τουρισμού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια για την επανασύσταση του Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία, σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Στέλιο Κουτνατζή, έχοντας συνεχώς και τη σημαντική συμβολή του Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Bill Papastergiadis με την παραχώρηση του κατάλληλου χώρου στον ΕΟΤ, στο 15ωροφο κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης όπου στεγάζονται ελληνικές υπηρεσίες, σχολεία κ.τλ.

Με το Ν. 5039/3-4-2023, ο οποίος έχει άμεση ισχύ από τη δημοσίευσή του, η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ιστορική για την παροικία πρωτοβουλία, μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας υπάρχει και η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα ομογενών, πάγιο αίτημα των οποίων εδώ και 8 χρόνια ήταν η επανίδρυση γραφείου ΕΟΤ στην Αυστραλία.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη Διασπορά και τον Ελληνισμό, από την οποία αναμένουμε σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και βεβαίως περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών από Αυστραλούς επισκέπτες.

Οι σχέσεις, άλλωστε, μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία εδράζεται σε ιστορικούς και ομογενειακούς δεσμούς.

Ως γνωστόν, η ομογένεια στην Αυστραλία αποτελεί τη σταθερή βάση, την γέφυρα για την ανάπτυξη  και την ισχυροποίηση των δεσμών, όχι μόνο φιλίας, αλλά και αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Σημαντικός αριθμός των Ελλήνων ομογενών διατηρούν μάλιστα έντονους συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, κυρίως με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους. Η βούλησή τους να επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, καθώς και η τάση να επενδύουν στην ανακαίνιση των πατρικών τους κατοικιών τους καθιστά την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα ένα πιστό και σταθερό κοινό που πάντα συνδράμει την Ελλάδα στις δύσκολες περιόδους.

Ταυτόχρονα, η εδραιωμένη παρουσία της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στους κόλπους της αυστραλιανής κοινωνίας, καθώς και η έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα αποτελεί φορέα μετάδοσης και προώθησης του ελληνικού brand. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εδραιωμένη παρουσία της ελληνικής ομογένειας και η ικανοποιητική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην αυστραλιανή αγορά η οποία διανοίγει νέες ευκαιρίες προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού, αλλά και του οινοτουρισμού στη χώρα μας.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κατάσταση «win-win» για όλους μας.

Εντέλει, είναι περισσότερο από προφανές πως όταν προσπαθούμε κάτι μαζί, όταν είναι ομαδική η προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι πάντα το καλύτερο δυνατό.

Olympia Anastasopoulou: ‘Proud to be re-opening Greek National Tourism office in Australia’ – Greek Herald