Φέτος μας δόθηκε η δυνατότητα μετά την άδεια της υγειονομικής Επιτροπής, να έχουμε ανοιχτό τον χειμερινό τουρισμό μας. Κατά κύριο λόγο, στο 90%, κινήθηκε από εσωτερικούς επισκέπτες. Ήταν πλήρεις όλοι οι δημοφιλείς τουριστικοί χειμερινοί προορισμοί.

Παράλληλα υπάρχουν και φέτος προγράμματα κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, έως και τις 31 Ιουλίου, συνεχίζονται οι διακοπές με το ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2021-2022 σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ, ενώ φέτος επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υποτιμούμε τη δυναμική του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος σε περιόδους κρίσης, ενώ σε περιόδους ανάκαμψης μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες κορυφές.

Γι’ αυτό ευελπιστούμε ότι με τη συμβολή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο εσωτερικός τουρισμός θα ανακάμψει, ενώ προσφάτως (18/5/2022) ψηφίστηκε η τροπολογία του Υπουργείου Τουρισμού για το νέο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»,  το νέας μορφής και δομής πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού για την περίοδο 2022-2025.

Συγκεκριμένα το εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, είναι χρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑ και αφορά σε 200.000 δικαιούχους, οι οποίοι θα λάβουν μία ψηφιακή κάρτα ύψους 150 ευρώ, έκαστος, για την επιδότηση των τουριστικών δαπανών διαμονής τους.

Το νέο πρόγραμμα χρησιμοποιεί ως βάση την επιτυχημένη εφαρμογή του “Freedom Pass”, προβλέποντας μία διαδικασία πλήρως ψηφιακή -χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις- απλή και αποτελεσματική, τόσο για τους δικαιούχους, όσο και για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ουσιαστική στήριξη των συμπολιτών μας για τις διακοπές τους μέχρι το τέλος του έτους, με ένα επιπλέον μέτρο ενίσχυσης του εισοδήματός τους έναντι της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης.

Επίσης, καθώς στο Υπουργείο Τουρισμού, πιστεύουμε στην επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και στην καλλιέργεια των απαραίτητων δεξιοτήτων, θωρακίζουμε θεσμικά την απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων μετεκπαίδευσης, για τα οποία θα έληγε η διάταξη της χρηματοδότησης τους στο τέλος του 2022, και με χρήση των κονδυλίων ΠΔΕ, τα συνεχίζουμε μέχρι και το 2025.

Υπογραμμίζεται ότι με την παρούσα ρύθμιση, οι απόφοιτοι των τμημάτων μετεκπαίδευσης κατοχυρώνουν δια νόμου επαγγελματικά δικαιώματα -μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος σπουδών τους- αποκτώντας ταυτόχρονα την υπαλληλική ιδιότητα και τα δικαιώματα που απορρέουν από την εφαρμογή του σχετικού νόμου (2112/1920 Α’67), ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης έχει προστεθεί και νέα έκτη ειδικότητα για τους εργαζομένους στον τουρισμό (spa-θαλασσοθεραπεία).

Επιπλέον, με ξεχωριστή ρύθμιση, προβλέπονται σχετικές προθεσμίες και αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (Α.Ε.Π.Ο.), προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Τέλος όσον αφορά τις κρατήσεις και τις προβλέψεις αναφορικά με τη θερινή σεζόν του 2022 στη Δυτική Ελλάδα είμαστε αρκετά αισιόδοξοι. Οι δείκτες είναι θετικοί και πιστεύουμε ότι ο Τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 το καλοκαίρι και ενδεχομένως και να τα ξεπεράσει καθώς αναμένουμε σε υψηλά επίπεδα τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην εν λόγω περιοχή.

Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τη Δυτική Ελλάδα σε κορυφαίο, σύγχρονο, ελκυστικό, υγειονομικά ασφαλή, ολοκληρωμένο τουριστικά προορισμό, που προσφέρει αυθεντικές εμπειρίες θεματικού τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελεί πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.