Η χώρα μας κατόρθωσε τη προηγούμενη χρονιά ως ασφαλής προορισμός εν μέσω οικουμενικής ανασφάλειας λόγω της πανδημίας, να αναβαθμίσει τη θέση της έναντι ανταγωνιστικών χωρών, ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τουριστικές εισπράξεις από το εξωτερικό κατά το σύνολο της χρήσης του 2021 διαμορφώθηκαν στα 10,653 δισ. ευρώ. Ποσό σημαντικά υψηλότερο από αυτό που είχαν προβλέψει στο πρώτο μισό του 2021 οι μεγάλοι ξένοι οίκοι.
Πλέον ένας άλλοτε αδιανόητος πόλεμος στην Ευρώπη ρίχνει τη γκρίζα σκιά του, δυστυχώς, στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του τουρισμού, αν και είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αναζητήσουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτού.
Σε κάθε περίπτωση το brand name της χωρας έχει αναβαθμιστεί παγκοσμίως, η εικόνα μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ισχυρό τουριστικό ρεύμα, που δημιουργεί σήμαντικες προοπτικές ώθησης της ελληνικής οικονομίας μέσω του Τουρισμού.
Ύστερα από την τεράστια κρίση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδέψει, να απολαύσει τις διακοπές του και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε ευνοϊκή θέση εκκίνησης.
Άλλωστε, 140 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν ήδη στο τουριστικό καλάθι, τα πρώτα χρήματα για φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Ιανουαρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις σημείωσαν τριψήφιο ποσοστό ανόδου, 256,7% και 309,8% αντίστοιχα.
Ωστόσο, πριν μιλήσουμε για τα προσδοκώμενα κέρδη της εν λόγω τουριστικής περιόδου, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, εάν δεν θωρακίσουμε το παρόν του.
Τούτων λεχθέντων, η ευκαιρία που μας δίνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας είναι μοναδική, καθώς έχουμε στη διάθεσή μας 320 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσουμε τον ουσιαστικό και μακρόπνοο μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού με έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, σε δύο κεντρικούς άξονες: Την Πράσινη και τη Γαλάζια ανάπτυξη.
Αναφορικά με την Πράσινη ανάπτυξη, έχουμε ήδη σχεδιάσει και προχωρούμε τάχιστα σε μια δέσμη στρατηγικών επενδύσεων οι οποίες αφορούν, κατ’ αρχάς, στο θεσμό των Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs). Παράλληλα, πολύ μεγάλη έμφαση δίνουμε στην ανάπτυξη του Ορεινού Τουρισμού, στον Τουρισμό Ευεξίας, όπως και στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία.
Αντίστοιχα, η Γαλάζια ανάπτυξη έχει να κάνει με τη μεγάλη πηγή ζωής για τη πατρίδα μας, τον θαλάσσιο τουρισμό. Στηρίζουμε έμπρακτα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών όπως οι τουριστικοί λιμένες και οι μαρίνες, ενώ θέτουμε σε νέες βάσεις τον υποθαλάσσιο τουρισμό, με καταδυτικά πάρκα και σχεδιάζουμε από την αρχή τον χάρτη με τις προσβάσιμες παραλίες.
Ταυτόχρονα προχωρούμε στην εφαρμογή μιας νέας συνολικής φιλοσοφίας, με προσανατολισμό την βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη φροντίδα για τις νεότερες γενιές, οι οποίες θα στελεχώσουν ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.
Ειδικά για τις ιδιωτικές τουριστικές επιχειρήσεις, το Υπουργείο Τουρισμού έχει ξεκινήσει μια σειρά από συνέργειες με άλλα υπουργεία, όπως το Υπουργείο Ανάπτυξης με το οποίο μελετούμε τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
Βέβαια, υπάρχει ήδη ο προκαταρκτικός σχεδιασμός ώστε να βοηθήσουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ έως το 2027.
Επίσης, συνεργαζόμαστε στενά και με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ για τη χάραξη νέων πολιτιστικών διαδρομών οι οποίες θα προσελκύσουν τουρίστες σε νέους προορισμούς, προχωρούμε συντονισμένα με το Υπουργείο Πολιτισμού.
Επιπρόσθετα, ας μη λησμονούμε ότι ο τουρισμός συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αποφυγή της ερημοποίησης, ενώ στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα. Αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.
Συνεπώς η προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς, η ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου παράγοντα στον τουρισμό, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό με την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας συνιστούν εθνικούς στόχους που υπερβαίνουν κόμματα και κυβερνήσεις.
Εν κατακλείδι, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, η στροφή στη βιωσιμότητα, οι αλλαγές σε τομείς όπως η προσβασιμότητα, η ψηφιοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας του τουρισμού με το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων είναι ένα εγχείρημα, το οποίο μόνο με τις κοινές προσπάθειες όλων μας θα στεφθεί από επιτυχία.
*Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Μαΐου 2022 του μηνιαίου περιοδικού «Ανάπτυξη» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).