Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η σεζόν μπορεί να φτάσει, και ενδεχομένως να ξεπεράσει, σε αριθμούς τη «χρυσή» χρονιά του 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ εξάμηνο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 360,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.

Επίσης, από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ  για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, το εξάμηνο Ιανουαρίου/Ιουνίου του 2022, o συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στα 22.407.879, παρουσιάζοντας άνοδο (+)269,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν διακινηθεί 6.071.559 επιβάτες. Να σημειωθεί ότι η φετινή συνολική επιβατική κίνηση πρώτου εξαμήνου 2022 προσέγγισε το 90,6% της επιβατικής κίνησης του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Επιπροσθέτως, τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διακινήθηκαν περί τα 5,912 εκατ. επιβάτες, 11,1% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι φέτος οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα θα είναι κατά 25% αυξημένες, σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο αριθμός προκρατήσεων κρουαζιερόπλοιων για το 2022 στην Ελλάδα αγγίζει τα 4.939 πλοία. Το 2021 στη χώρα μας είχαν αφιχθεί υπόψιν συνολικά 2.064 κρουαζιερόπλοια με 1.418.315 επιβάτες, έναντι 3.979 κρουαζιερόπλοιων με 5.552.384 επιβάτες το 2019.

Το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο ευελπιστούμε ότι τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν τα 18,2 δισ. του 2019.

Προφανώς είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις όσον αφορά το 2023 και χαιρόμαστε με την επιτυχία που φαίνεται να προδιαγράφεται για την ελληνική τουριστική αγορά, ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε.

Κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής  που έχουμε θέσει, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας,  της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες, διεθνείς τάσεις, καθώς και μελέτες και έρευνες ελληνικών και διεθνών ινστιτούτων και φορέων, οι 5 άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού αφορούν κυρίως τα εξής πεδία:  

– Τη βελτίωση και την ανάπτυξη των δημοσίων -κυρίως- υποδομών

– Την αναβάθμιση, την καινοτομία και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

– Την ψηφιακή αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του τουριστικού οικοσυστήματος

– Την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και

– Την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Τούτων λεχθέντων, η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει διεξοδικά τον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων που έχουν αποτυπωθεί σε διάφορα megatrends όπως ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Στο Υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι με τις συνέργειες και τις συμπράξεις έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν.

(political.gr, 14/10/2022)