Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Χαίρομαι και είναι μεγάλη μου τιμή που βρίσκομαι κοντά σας σήμερα στον υπέροχο τόπο της Ναυπάκτου, μιας πόλης που αγαπώ ιδιαίτερα, στην εκδήλωση ανακήρυξης της Α.Ε. του Πρέσβυ των ΗΠΑ στην Ελλάδα και διακεκριμένου μέλους της ελληνικής ομογένειας, του συντοπίτη μας, κ. George J. Tsunis σε επίτιμο δημότη του Δήμου Ναυπακτίας.

Δράττομαι δε της ευκαιρίας ώστε να ευχαριστήσω για την πρόσκληση τον αξιότιμο δήμαρχο της πόλης, κ. Βασίλη Γκίζα.

Αγαπητοί φίλοι,

Στη Ναύπακτο ο χρόνος φαίνεται σαν να έχει σταματήσει. Αυτά που πέρασαν και αυτά που υπάρχουν συμπυκνώνονται σε πολύχρωμες εικόνες, από τις οποίες το μάτι δεν «ξεκολλά».

Είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που επέζησε 30 αιώνες μέσα από μια πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα διάσπαρτα μνημεία της. Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου απολαμβάνει την αγκαλιά του Κάστρου της που τα τείχη του κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μια γραφική πόλη με ζεστές γειτονιές και φιλόξενους κατοίκους. Ένας ιστορικός τόπος που υποδέχεται τους επισκέπτες του χειμώνα-καλοκαίρι στα ορεινά του μέρη με τα πυκνά δάση και τα παραδοσιακά χωριουδάκια και στις παραλίες του με τα κρυστάλλινα νερά.

H Ναύπακτος, γνωστή από την αρχαιότητα, ήταν λιμάνι και στρατιωτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας. Λόγω της στρατηγικής θέσης της, αποτέλεσε συχνά το μήλον της έριδος μεταξύ των κατακτητών της. Είναι φημισμένη για την περίφημη ναυμαχία, όπου ο τουρκικός στόλος καταστράφηκε από τις ενωμένες ευρωπαϊκές δυνάμεις (Οκτώβριος 1571), στην οποία πήρε μέρος ως στρατιώτης σε ισπανικό πλοίο, ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ιταλ. Battaglia di Lepanto) είναι μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες στην παγκόσμια ιστορία. Αποτελεί, δε, ακόμη και ιστορικό σταθμό στη ναυτική τακτική, καθώς και στη ναυπηγική.

Είναι από τις μεγαλύτερες ναυμαχίες όλων των εποχών, τόσο για τον αριθμό των σκαφών που ενεπλάκησαν, όσο και για την τακτική που εφαρμόστηκε. Έλαβε χώρα στις 7 Οκτωβρίου 1571 στην ευρύτερη περιοχή της Ναυπάκτου (τότε Λέπαντο), με αντιπάλους τα χριστιανικά κράτη της Δύσης και την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έληξε την ίδια μέρα, με θριαμβευτική επικράτηση των Δυτικών.

Η νίκη των συμμάχων χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό στη Δύση. Μεγάλοι ζωγράφοι της εποχής, όπως ο Τιντορέτο, ο Τιτσιάνο και ο Βερονέζε, απαθανάτισαν με έργα τους σκηνές της ναυμαχίας, ενώ ο Ελ Γκρέκο φιλοτέχνησε το πορτρέτο του μεγάλου νικητή, Δον Χουάν της Αυστρίας.

Η συντριβή των Οθωμανών μπορεί να ανέκοψε την επεκτατική πολιτική της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς την Ευρώπη, δεν έφερε όμως τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα χριστιανικά κράτη της Δύσης. Ο διακαής τους πόθος για την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας των μεταξύ τους ανταγωνισμών, που επέτρεψε στον σουλτάνο να διατηρήσει την κυριαρχία του στη Μεσόγειο για πολύ καιρό ακόμη.
Για τους υπόδουλους Έλληνες η νίκη των συμμάχων ήταν μια χαραμάδα ελπίδας για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Από το πάλαι ποτέ Λεπάντο, όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί, στη Ναύπακτο της σημερινής εποχής η μικρή αυτή πόλη της Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί αξιοζήλευτο πόλο έλξης και αυτό χάρη στο μοναδικό κράμα ιστορικότητας και μοντερνισμού που ενυπάρχει αρμονικά και δημιουργικά από άκρη σ’ άκρη της.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ναύπακτος αναφορικά με τον τουρισμό είναι ότι (α) βρίσκεται κοντά στην Αθήνα, δίπλα σε αεροδρόμια και στη γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου, (β) διαθέτει μοναδικής ποιότητας προϊόντα (μέλι, μπύρα κ.ά) και εδέσματα, όπως και (γ) εύκολη πρόσβαση στη μαγευτική ορεινή Ναυπακτία. Με ένα λιμάνι βγαλμένο από καρτ ποστάλ, ένα επιβλητικό κάστρο που κάνει παντού αισθητή την παρουσία του και μια σειρά από ιστορικά κτήρια που σε ταξιδεύουν στα βάθη των αιώνων, το «στολίδι» του Κορινθιακού σε γοητεύει ήδη από τα πρώτα λεπτά.

Με ένα λιμάνι βγαλμένο από καρτ ποστάλ, ένα επιβλητικό κάστρο που κάνει παντού αισθητή την παρουσία του και μια σειρά από ιστορικά κτήρια που σε ταξιδεύουν στα βάθη των αιώνων, το «στολίδι» του Κορινθιακού σε γοητεύει ήδη από τα πρώτα λεπτά.

Σας ευχαριστώ πολύ.