Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Αν υπάρχει ένας κλάδος όπου οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν πιστά την αλήθεια, αυτός είναι ο τουρισμός καθώς όλα τα στοιχεία αφορούν χειροπιαστά μεγέθη, μετρημένους επισκέπτες, καταγεγραμμένα έσοδα από την φιλοξενία τους στη χώρα μας.
Αυτοί είναι πόροι για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για την ίδια την κοινωνία. Ο τουρισμός δεν τροφοδοτεί μόνο τα δημόσια ταμεία μέσω της φορολογίας. Ενισχύει ένα πολύ ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων: από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αεροπορικές εταιρείες μέχρι πολλές μικρότερες επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων. Και ταυτόχρονα είναι αυτός που κινητοποιεί τις τοπικές αγορές σε όλες τα επίπεδα. Από τον Πρωτογενή Τομέα και τις κατασκευές, μέχρι τις μεταφορές και την εστίαση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας τα οφέλη του τουρισμού διαχέονται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανόμενου του πρωτογενούς.
Συγκεκριμένα για τις επενδύσεις στη φιλοξενία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης) καταγράφεται μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. και η δημιουργία νέων καταλυμάτων τα 170 εκατομμύρια. Επιπροσθέτως, οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ετησίως και σε 140 εκατ. τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης.
Κυρίες και κύριοι, η φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας στη χώρα).
Συνεπώς ο τουρισμός είναι ένας πυροδότης ανάπτυξης για πολλούς και πολλά. Ο συγκεκριμένος τομέας συμβάλλει σημαντικά τόσο στη μεγέθυνση του εθνικού μας προϊόντος, όσο και στον κρίσιμο τομέα της απασχόλησης, όπως και στις επενδύσεις. Πολλά από τα επενδυτικά σχέδια τα οποία δρομολογούνται συνολικά, σήμερα, στη χώρα αφορούν τον κλάδο του τουρισμού ο οποίος μετατρέπεται σε ένα πεδίο ενεργοποίησης δημόσιων, ευρωπαϊκών, αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος έχει την ισχυρότερη παρουσία στο Enterprise Greece, όπου μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί συνολικά 26 στρατηγικές επενδύσεις με προϋπολογισμό άνω των 4,5 δισ. ευρώ.
Το τουριστικό οικοσύστημα, όμως, στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας.
Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα. Αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η σεζόν μπορεί να φτάσει, και ενδεχομένως να ξεπεράσει, σε αριθμούς τη «χρυσή» χρονιά του 2019.
Ενδεικτικά, ήδη στις διεθνείς εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ικανοποιητικά, με αεροπορικές εταιρείες και tour operators να εκφράζουν ενδιαφέρον, και κάποιες μάλιστα εξ αυτών να προχωρούν στην ενίσχυση πτητικών προγραμμάτων και πακέτων διακοπών για τη χώρα μας. Μεγάλοι tour operators, όπως ο γερμανικός όμιλος της TUI και ο FTI, έχουν ανοίξει τα συστήματα των προκρατήσεων για την επόμενη τουριστική περίοδο με την πατρίδα μας να πρωταγωνιστεί στις προσφορές του early booking.
Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών στην πλατφόρμα της Hotelbeds -την ηγέτιδα δύναμη όπως χαρακτηρίζεται- στην αγορά των «κλινοτραπεζών» διεθνώς.
Η διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικούς προορισμούς, καταγράφεται στην πλατφόρμα της ήδη από το πρώτο 3μηνο του 2023.
Την περίοδο αυτή, οι κρατήσεις με προορισμό «Ελλάδα» έχουν αυξηθεί κατά 20% συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2022 και 12% συγκριτικά με του 2019.
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα καταδεικνύει άλλωστε και η πρόσφατη μελέτη «Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery» που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission), σε δείγμα καταναλωτών από τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και ΗΠΑ. Σε αυτήν, η χώρα μας διατηρεί την 4η δημοφιλέστερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος, μετά τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.
Παράλληλα, εξόχως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για το 2023 σύμφωνα με το νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Tάσεις του Eπιχειρείν», της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, όπου ο ελληνικός τουρισμός φέτος φαίνεται να επιταχύνει περαιτέρω το βηματισμό του καθώς ευνοείται από την παράλληλη επίδραση δύο τάσεων:
– Ισχυρή διάθεση για ταξίδια: Παρά τη συσταλτική επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία φαίνεται να κυριαρχεί. Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές μας αγορές φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, ενισχύοντας περαιτέρω τη διάθεση για ταξίδια τόσο από χώρες εντός ΕΕ, όσο και από πιο μακρινούς προορισμούς.
– Υψηλή προτίμηση για την Ελλάδα: Ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύει η χώρα μας, αποτελώντας πρώτη επιλογή για το 5,8% των Ευρωπαίων φέτος (έναντι 4,4% για το 2022) όσον αφορά το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για κρατήσεις τουριστών στη χώρα μας (early bookings) είναι σε επίπεδα 70% υψηλότερα έναντι του 2022.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προκύπτει ότι όλοι οι αεροπορικοί δείκτες κίνησης επιβατών και πτήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσιάζουν αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και του 2019.
Ειδικότερα το σύνολο των διακινούμενων επιβατών στα αεροδρόμια, (αφίξεις και αναχωρήσεις επιβατών εξωτερικού και εσωτερικού), έφτασε τα 6.877.069, έναντι 4.501.609 το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και 6.684.573 επιβατών το 2019. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση επιβατικής κίνησης 52,8% σε σχέση με το 2022 και αύξηση 2,9% σε σχέση με το 2019.
Τέλος, αναφορικά με την κρουαζιέρα – η οποία το 2022 κινήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα και επεκτάθηκε στους 11 μήνες του έτους- φέτος αναμένεται να σημειώσει ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της τάξης του 15%.

Αγαπητές κυρίες,
Αγαπητοί κύριοι,
Η σημερινή εικόνα ευεξίας, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα ήταν εφικτή, εάν δεν προϋπήρχε μια πολύ συστηματική προσπάθεια στήριξης του κλάδου. Κυρίως κατά την περίοδο έκρηξης της πανδημίας. Τότε που ο κορονοϊός δημιούργησε ασφυκτικές συνθήκες, απειλώντας πολλές επιχειρήσεις κυριολεκτικά με αφανισμό. Και φέρνοντας τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με το φάσμα της ανεργίας.
Αντιμετωπίζοντας αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, όπου ολόκληρη η οικονομία ουσιαστικά έκλεινε, πήραμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις: κατευθύναμε σημαντικούς δημόσιους πόρους για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού, παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια κατευθύνθηκαν σε αυτές ώστε
► να πληρώσουμε τους μισθούς των εργαζόμενων,
► να φέρουμε καινούργια εργαλεία, όπου μετατρέψαμε ουσιαστικά τη μερική απασχόληση σε πλήρη απασχόληση,
►να δώσουμε περισσότερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και στους μεγάλους εργοδότες του τουρισμού να κρατήσουν το προσωπικό τους και να μην το απολύσουν.
Φυσικά, ταυτόχρονα, χρειάστηκε να πάρουμε ορισμένα μεγάλα ρίσκα, όπως το να ανοίξουμε το 2020 την τουριστική μας αγορά σε συνθήκες οι οποίες ήταν πραγματικά πρωτόγνωρες. Και τότε σας θυμίζω δεν είχαμε εμβόλια, είχαμε ελάχιστα τεστ, χρησιμοποιήσαμε κάποιους έξυπνους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και καταφέραμε και ανοίξαμε έστω και έτσι. Και είχαμε 25% των εσόδων -ποσό όχι αμελητέο- κρατήσαμε ουσιαστικά τον τουριστικό κλάδο ζωντανό.
Και έπειτα ήρθε το 2021. Ήδη είχαν αρχίσει να φτάνουν τα εμβόλια και είχαμε μεγάλα ζητήματα τότε για το πώς θα μπορούν να ταξιδεύουν οι τουρίστες και πώς θα μπορούν να βεβαιώνουν το γεγονός ότι είτε έχουν νοσήσει, είτε έχουν κάνει το εμβόλιο.
Και θυμάμαι χαρακτηριστικά λίγο νωρίτερα, σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο του 2020 όταν κανείς δε σκεφτόταν τότε τι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι, καθώς ήταν όλοι εγκλωβισμένοι στη σκληρή βραχυπρόθεσμη πραγματικότητα, που ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά μίλησε για την ανάγκη να αποκτήσουμε αυτό το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε ψηφιακό πιστοποιητικό.
Δηλαδή ένα κοινά αποδεκτό πιστοποιητικό, το οποίο θα διευκόλυνε τους τουρίστες να ταξιδέψουν το επόμενο καλοκαίρι. Και ναι, ήμασταν εμείς, η κυβέρνηση της ΝΔ, αυτοί που το σχεδιάσαμε, το προτείναμε τελικά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έγινε πράξη και χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία καταφέραμε το 2021 να έχουμε μία σχετικά αποδεκτή τουριστική περίοδο, φτάνοντας τα έσοδα στο 50% του αριθμού ρεκόρ που είχαμε το 2019.
Και ήρθε το 2022, θα έλεγα μια χρόνια ολικής επαναφοράς για τον τουρισμό, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, με τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις. Και παρά ταύτα, ο ελληνικός τουρισμός κατάφερε και έκανε αυτή τη μεγάλη επιστροφή.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είχαμε άνοδο κατά 10,7% στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι (2022: 591,7 ευρώ, 2019: 534,6 ευρώ) και κατά 4,4% στη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση (2022: 80,3 ευρώ, 2019: 76,9 ευρώ), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής αυξήθηκε κατά 6,0% (2022: 7,4 διανυκτερεύσεις, 2019: 7,0 διανυκτερεύσεις).
Αντίστοιχα, έτος – σταθμό για τον κλάδο της κρουαζιέρας ήταν το 2022 σύμφωνα με την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), καθώς οι συνολικές προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε 48 ελληνικά λιμάνια ανήλθαν σε 4.795 και ο αριθμός επιβατών σε 4.381.876.
Ειδικότερα, η αύξηση στις αφίξεις κρουαζιεροπλοίων το 2022, σε σχέση με το 2021, ήταν κατακόρυφη. Συγκεκριμένα, το 2022 αφίχθησαν στη χώρα μας 4.795 κρουαζιερόπλοια, έναντι 2.064 το 2021, μία αύξηση της τάξης του 132%. Σε επιβάτες, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε το 2022 σε 4.381.876 έναντι 1.418.315 το 2021, αύξηση 209%.
Με έτος αναφοράς το 2019, όταν ακόμα δεν είχαν εφαρμοστεί τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, ο αριθμός αφίξεων κρουαζιεροπλοίων το 2022 αυξήθηκε κατά 20%.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΙΜΕ, το 2022 σε σχέση με το 2021, παρατηρήθηκε αύξηση στις αφίξεις σε όλους τους προορισμούς και ιδιαίτερα στο Λαύριο κατά 291%, στη Θεσσαλονίκη και την Σαντορίνη κατά 259%, στη Μύκονο κατά 141%, στο Βόλο κατά 114%, στην Κέρκυρα 96%, στη Ρόδο 95% και στο Ηράκλειο κατά 92%.
Σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται και το homeporting στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και του Ηρακλείου.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα συστηματικής, συλλογικής και εντατικής ομολογουμένως δουλειάς. Ας μου επιτραπεί η παράφραση: Δεν ETYXE όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση το μεγάλο comeback του ελληνικού τουρισμού, ΠΕΤΥΧΕ μέσω συγκεκριμένων στρατηγικών, ενεργειών και πρωτοβουλιών που ανέλαβε με σοβαρότητα και μεθοδικότητα αυτή η κυβέρνηση, η κυβέρνηση της ΝΔ.
► Γιατί για μας ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεση. Συνιστά το κατεξοχήν όχημα ανάκαμψης για την υψηλή αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευημερία διαρκείας τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τους πολίτες της.
► Γιατί για μας ο τουρισμός πέραν όλων των άλλων συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην αποφυγή της ερημοποίησης.
► Γιατί για μας ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας, αλλά και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.
Και για να γίνω πιο σαφής. Ναι,
(α) επεκτείναμε την τουριστική περίοδο,
(β) δώσαμε μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος»,
(γ) προωθήσαμε τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού,
(δ) επιταχύναμε και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες των τουριστικών επενδύσεων,
(ε) αυξήσαμε τα έσοδα σε εστίαση και εμπόριο,
(στ) ενισχύσαμε τους Έλληνες με τα Προγράμματα Εσωτερικού Τουρισμού και τελικά
(ζ) καταφέραμε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη τουριστικά σε όλη την Ευρώπη.
Πώς το καταφέραμε;
(α) Αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία,
(β) ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις και κυρίως
(γ) χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού με (i) πρώτο στοίχημα τις υποδομές, αλλά και (ii) την ενίσχυση ή τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις.
Με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού τουριστικού μοντέλου, που μας υπέδειξε άλλωστε και η έκθεση Πισσαρίδη και έχουμε ήδη εντάξει στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, προχωρήσαμε στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας, με άξονα τη διπλή προσαρμογή (twin transition) σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, που καλείται να στελεχώσει στο παρόν και στο μέλλον ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.
Ενδεικτικά, λοιπόν, θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Όσον αφορά την τουριστική προβολή της χώρας, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω μόνον 2 εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία, καθώς στα υπόλοιπα είμαι σίγουρη ότι θα αναφερθεί στη συνέχεια ο ΓΓ του ΕΟΤ, κ. Δ. Φραγκάκης.
Επέκταση δικτύου γραφείων εξωτερικού ΕΟΤ
► Επαναλειτουργία του Γραφείου ΕΟΤ στην Ισπανία με στόχο και την αγορά της Λατινικής Αμερικής
► Επαναλειτουργία του Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία.
Μετά από προσωπική και αδιάκοπη προσπάθεια, είμαι ιδιαίτερα περήφανη διότι επί της θητείας μας στο Υπουργείο Τουρισμού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια για την επανασύσταση του Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία, σε συνεργασία με το γραφείο του Πρωθυπουργού και τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Στέλιο Κουτνατζή, έχοντας συνεχώς και τη σημαντική συμβολή του Πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, κ. Bill Papastergiadis με την παραχώρηση του κατάλληλου χώρου στον ΕΟΤ, στο 15ωροφο κτίριο στο κέντρο της Μελβούρνης όπου στεγάζονται ελληνικές υπηρεσίες, σχολεία κ.τλ.
Με το Ν. 5039/3-4-2023, ο οποίος έχει άμεση ισχύ από τη δημοσίευσή του, η Ελληνική Κυβέρνηση προχώρησε σε μια ιστορική για την παροικία πρωτοβουλία, μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας υπάρχει και η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα ομογενών, πάγιο αίτημα των οποίων εδώ και 8 χρόνια ήταν η επανίδρυση γραφείου ΕΟΤ στην Αυστραλία.
Τουριστικοί Λιμένες
Στο υπουργείο Τουρισμού, θεωρούμε ότι ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας με τη συνολική οικονομική συμβολή τους να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη.
Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τουρισμό με σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρες όλων των επιπέδων στην Ευρώπη.
Ενδεικτικά, ο Οίκος Christies Real Estate τοποθετεί τα ελληνικά νησιά ως τον δεύτερο καλύτερο προορισμό παγκοσμίως για πολυτελές yachting, μόνο πίσω από την Γαλλική Ριβιέρα και πάνω από προορισμούς όπως τις Παρθένες Νήσους, το Palm Beach της Φλόριντα και την Costa Esmeralda της Ιταλίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω επικεντρώσαμε τις δράσεις του Υπουργείου σε δύο επίπεδα:
(α) στη βελτίωση των Υποδομών για τους Τουριστικούς Λιμένες-Μαρίνες, καθώς και
(β) στη νέα Στρατηγική Μάρκετινγκ που θέτει τον θαλάσσιο τουρισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.
Τούτων λεχθέντων, νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι επί των ημερών μας καταφέραμε αρκετά.
Α. Πρόοδος στους Τουριστικούς Λιμένες
- 18 Τουριστικοί Λιμένες σε 15 μήνες μέσω της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων
18 Τουριστικοί Λιμένες σε 15 μήνες έχουν προχωρήσει μέσα από τις διαδικασίες της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων (ΕΤΛ). Εφαρμόσαμε έτσι στην πράξη την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού να κινηθεί με γοργά βήματα στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας για τον θαλάσσιο τουρισμό.
Συγκεκριμένα οι Τουριστικοί Λιμένες:
- Μαρίνα στον Όρμο Πάνορμο του Δ. Λαυρεωτικής (OLYMPIC MARINE S.A.)
- Αγκυροβόλιο Τουριστικών Σκαφών στη θέση Παρθένι Λέρου
- Μαρίνα Καλαμαριάς
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στη θέση Πουρνιά Λήμνου
- Τουριστικός Λιμένας στη θέση Πηδάλι ν. Σύρου.
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στη θέση Ποσειδώνιο του Δήμου Θεσσαλονίκης
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών έμπροσθεν του Ξενοδοχείου «ΜΙΡΑΜΠΕΛΛΟ Α.Ε.»
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στο Λιμένα Πορτοχελίου Δήμου Κρανιδίου Ν. Αργολίδας
- Μαρίνα Αθηνών (ΣΕΦ)
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στις Μπενίτσες Κέρκυρας
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αμμουλιανή Χαλκιδικής
- Καταφυγίο Τουριστικών Σκαφών Βουρκαρίου Χαλκίδας
- Μαρίνα Γουβιών Κέρκυρας
- Μαρίνα Αλίμου
- Nέα μαρίνα στον Καλυβιώτη Λευκίμμης της νήσου Κέρκυρας
- Kαταφύγιο τουριστικών σκαφών Νάουσας της νήσου Πάρου
- Μαρίνα Φλοίσβου
- Μαρίνα Ρόδου
Τον Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκε η 8η διαδοχική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων από τον Φεβρουάριο του 2022 όπου με ομόφωνη απόφαση εγκρίθηκε η Τροποποίηση Χωροθέτησης της Μαρίνας Ρόδου, μια εμβληματική επένδυση 160.000 ευρώ. Μεταξύ όλων των θεμάτων της Επιτροπής περιλαμβάνονταν οι 2 μεγαλύτερες Τουριστικές μαρίνες της χώρας μας με άνω των 1.000 θέσεων ελλιμενισμού και οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρώθηκαν επιτυχώς.
- Παρεμβάσεις για επιπλέον 10 Τουριστικούς Λιμένες όπου επιτεύχθηκε πρόοδος
- Αδειοδότηση στο Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών του Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας – Κέρκυρα και παρουσία στα Εγκαίνια με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια
- Ανανέωση ΜΠΕ για την Μαρίνα Ρόδου
- Τροποποίηση στον Κανονισμό Λειτουργίας της Μαρίνας Αστέρα Βουλιαγμένης
- Ενέργειες της αρμόδιας διεύθυνσης Χωρικού για τους παρακάτω τουριστικούς Λιμένες:
- Μαρίνα Φλοίσβου
- Μαρίνα Ηγουμενίτσας
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας Χαλκιδικής
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον Αθερινό Μεγανησίου
- Μαρίνα Κιάτου
- Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής
- Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης
- Συνολικά εξετάστηκαν ζητήματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε περισσότερους από 60 Τουριστικούς Λιμένες από το 2022.
Παράλληλα υπήρξε ενεργός συμμετοχή της ΓΓ, της Διοίκησης και Υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου με παρεμβάσεις και εισηγήσεις για τους λιμένες που εξετάστηκαν σε όλες τις μηνιαίες συνεδριάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματείας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Β. «Φιλοεπενδυτικές» Νομοθετικές Παρεμβάσεις και Ενέργειες για τους Τουριστικούς Λιμένες
Στοχεύοντας, στην εξασφάλιση συνθηκών για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ανά τη χώρα ειδικών τουριστικών υποδομών, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις και λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη του Έργου «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τις διατάξεις του Ν. 4442/16 για την επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων για την απλοποίηση και βελτιστοποίηση του πλαισίου δημιουργίας και λειτουργίας τουριστικών λιμένων.
H ψήφιση τον Απρίλιο του 2022 του σχετικού θεσμικού πλαισίου είχε ως επίκεντρο το να επιταχυνθούν σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης, παραχώρησης και αδειοδότησης με τελικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον τομέα των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού.
Μεταξύ άλλων προωθήθηκαν οι παρακάτω αλλαγές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε ήδη ως Ν. 4926/22:
► Απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας νόμου 4442/2016)
► Θέσπιση διαδικασίας νομιμοποίησης για υφιστάμενες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις
► Δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης εντός των χωροθετημένων τουριστικών λιμένων με το Ν. 2160/1993.
Επιπλέον λαμβάνεται μέριμνα ώστε η χορηγούμενη δυνατότητα νομιμοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, να μην οδηγήσει σε καταστρατήγηση της νομοθεσίας για αυτό προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία από την δημοσίευση. Πρόκειται για μια ρύθμιση που συνδυάζει την φιλοεπενδυτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων διαδικασιών και την νόμιμη λειτουργία των λιμένων.
Παράλληλα σε μια επιπρόσθετη εξέλιξη με την ψήφιση τον Οκτώβριο του 2022 και δημοσίευση του Ν. 4974/2022 προστέθηκαν οι παρακάτω νέες βελτιώσεις.
Συγκεκριμένα:
► Αύξηση ευελιξίας καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση τουριστικού λιμένα και σύναψη της σύμβασης παραχώρησης σε χρονικό σημείο πριν από την χωροθέτηση και την ολοκλήρωση των έργων για projects με χερσαία ζώνη άνω των 40.000τμ (από 90.000τμ στην προηγούμενη βελτίωση).
► Μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που πλέον δρομολογείται ουσιαστικά προς υλοποίηση θα πραγματοποιείται η αίτηση για έγκριση ή τροποποίηση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα και η οποία έτσι θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού.
Το σύνολο των ενεργειών της ΓΓ οι οποίες συντέλεσαν στην πρόοδο μεγάλου αριθμού projects Τουριστικών Λιμένων παράλληλα με τις νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες είχαν ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των Τουριστικών Λιμένων.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εκφράστηκε με αιτήματα για πραγματοποίηση πολλών συναντήσεων εργασίας της ΓΓ και Υπηρεσιακών παραγόντων με διάφορους φορείς, μεταξύ άλλων φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς διαχείρισης τουριστικών λιμένων αλλά και ιδιωτικές εταιρίες και επενδυτές εγχώριους και διεθνείς (D-Marin, RINA, Marine Project, Aldar Properties, Al Bawani κα) προκειμένου να διερευνηθούν και να υποστηριχθούν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο την ανάπτυξη των υπαρχόντων αλλά και νέων Τουριστικών λιμένων όλων των μεγεθών.
Υλοποιήσαμε έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της Πατρίδας μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
To πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2020-2021 υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού κατά τα έτη 2020 και 2021 με σκοπό την ενίσχυση της ζήτησης του εγχώριου τουρισμού μέσω της επιδότησης διακοπών για όλους τους πολίτες βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους ειδικά εν μέσω της πανδημικής κρίσης.
Αναλυτικά, επί συνόλου 400.723 χορηγηθέντων vouchers καταλυμάτων (365.603 vouchers για το έτος 2020 και 35.120 vouchers για το έτος 2021) του προγράμματος Τουρισμός για Όλους έτους 2020 όπως αυτό παρατάθηκε έως 31.12.2021, εξαργυρώθηκαν συνολικά 101.357 Vouchers αξίας 19.364.398,85 €.
Σημειώνεται ότι το για το Πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους 2022-2025, του οποίου η πρώτη φάση υλοποιείται ήδη μέχρι 30/6/2023 δεν υπάρχουν αναλυτικά επαρκή διαθέσιμα στοιχεία ανά Περιφέρεια. Συνολικά, έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα 400.000 vouchers αξίας περίπου 63 εκ €.
Ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού
► Συγκεκριμένα, με την ψήφιση του Ν. 4688 (ΦΕΚ Α’ 101/24-05-2020) θεσπίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη, ανάδειξη και προώθηση του καταδυτικού τουρισμού στην Ελλάδα με ταυτόχρονη διασφάλιση της προστασίας, διατήρησης και αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού υποθαλάσσιου περιβάλλοντος της χώρας με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Επιπλέον ορίστηκαν το Συμβούλιο και τα αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού, οι διατάξεις σχετικά με τις καταδύσεις αναψυχής και τις περιοχές ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης και η πιστοποίηση τουριστικών καταλυμάτων με σήμα Glamping.
► Με την ψήφιση του Ν. 4875 (ΦΕΚ A’ 250/23.12.2021) καθορίστηκαν οι προδιαγραφές εγκαταστάσεων μονάδων ιαματικής θεραπείας και κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού, θαλασσοθεραπείας και αναζωογόνησης.
Παράλληλα, καθιερώθηκε ειδικό σήμα λειτουργίας μονάδων ιαματικής θεραπείας και κέντρων ιαματικού τουρισμού, ειδικό σήμα επισκέψιμης εγκατάστασης και τουριστικών προορισμών, καθώς σήμα τουριστικού καταλύματος φιλικού προς ζώα συντροφιάς.
Τουρισμός και προσβασιμότητα
Για το Υπουργείο Τουρισμού, η προσβασιμότητα των ελληνικών προορισμών αποτελεί σημαντικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τον οποίο όχι απλά ενθαρρύνει, αλλά εργάζεται συστηματικά προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, να μπορούν ισότιμα, να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας.
► Σε συνεργασία με τη Microsoft δημιουργήθηκε η πλατφόρμα extraMilers για τον προσβάσιμο τουρισμό για ΑΜΕΑ σε 3 ελληνικούς νησιωτικούς προορισμούς.
► Θεσπίστηκε Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού
[VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=_zaFu4OqlBo]
► Η Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης μέσω της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, ανέλαβε το έργο προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από Δήμους σε παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020».
Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» γίνονται προσβάσιμες για όλους!
Τοποθετήθηκαν στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης για την αυτόνομη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία, καθώς και άλλων ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα (έγκυες, υπερήλικες, τραυματίες κ.ά.) κατάλληλες, μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διάδρομοι στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων και ειδικοί χώροι στάθμευσης.
Μια πρωτοβουλία που δεν πέρασε απαρατήρητη σημειωτέον, καθόσον υπήρχαν θετικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό όπως στην Washington Post στις ΗΠΑ και στην The Mirror στο HB.

Δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών (DMMOs )
Το έργο «Διαχείριση Προορισμών (Destination Management) – Δράση 16931», με φορέα υλοποίησης το Υπουργείο Τουρισμού, συνολικού (πλέον) προϋπολογισμού 16.162.718,00 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης ως προς το φυσικό αντικείμενο και το ύψος του προϋπολογισμού, συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση καθώς αφενός η χώρα εναρμονίζεται με τα διεθνή πρότυπα διαχείρισης και προβολής σημαντικών προορισμών και αφετέρου δημιουργούνται οι συνθήκες για τη βέλτιστη δυνατή ανάπτυξη συναίνεσης σε τοπικό επίπεδο με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Αποσκοπεί στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα πέραν των θερινών μηνών και στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, με γνώμονα την οικονομική ανθεκτικότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική και εδαφική συνοχή. Η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Απλοποίηση διαδικασιών για Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης
Απλοποιήθηκαν διαδικασίες που αφορούν στη μεταβολή́ των ορίων των Π.Ο.Τ.Α., στη μεταβολή́ του φορέα ίδρυσης και εκμετάλλευσης αυτών, στην απόσπαση τμήματος ή τμημάτων ήδη οριοθετημένης Π.Ο.Τ.Α. και οριοθέτησης αυτού́/ών ως αυτοτελούς Π.Ο.Τ.Α., στην εναρμόνιση της διαδικασίας έγκρισης πολεοδόμησης των Π.Ο.Τ.Α. προς την αντίστοιχη διαδικασία των ΕΣΧΑΔΑ/ΕΣΧΑΣΕ, στην εναρμόνιση των διατάξεων για τη μετατόπιση ή κατάργηση με ενσωμάτωση οδών στις εκτάσεις των Π.Ο.Τ.Α προς τις αντίστοιχες των άλλων οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων.
Condo Hotels
Προβλέφθηκε η δυνατότητα δημιουργίας Condo Ηotels ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν ξενοδοχειακές μονάδες με παράλληλη ανάπτυξη και διάθεση προς πώληση διαμερισμάτων.
Γήπεδα Golf
Απλοποιήθηκαν προς τη διεθνή πρακτική οι προδιαγραφές των Γηπέδων Γκολφ και εισήχθη η υπαγωγή́ των γηπέδων γκολφ 9 οπών σε κίνητρα αναπτυξιακής νομοθεσίας.
Χιονοδρομικά κέντρα
Προβήκαμε σε επέκταση των χιονοδρομικών κέντρων και των συνοδών εγκαταστάσεων εντός εκτάσεων που διαχειρίζεται η δασική́ Υπηρεσία, ενώ παράλληλα απλοποιήσαμε τις διαδικασίες αδειοδότησης και λειτουργίας αυτών αποσαφηνίζοντας τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές ίδρυσής τους.
Τουριστικές κατασκηνώσεις
Προχωρήσαμε στη δυνατότητα λειτουργίας οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων σε συνδυασμό́ με ξενοδοχεία, υπό́ προϋποθέσεις.
Xορήγηση αδειών και σημάτων λειτουργίας
Προβήκαμε στη χορήγηση αδειών και σημάτων λειτουργίας όπως:
Περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων: 73
Αδειοδοτήσεις κάμπινγκ: 1
Έγκριση κανονισμού συνιδιοκτησίας σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων: 3
Έκδοσης σήματος λειτουργίας συνεδριακών κέντρων: 3
Βεβαιώσεις λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων: 5
Βεβαίωση λειτουργίας ιαματικών μονάδων: 16
Οικοδομικές άδειες μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων: 44
Ειδικά σήματα λειτουργίας και νομιμοποιήσεις ορεινών καταφυγίων: 15
Αναγνωρίσεις Ιαματικών Πόρων: 8
Εγκρίσεις ειδικής διαδρομής τουριστικών λεωφορείων αστικής περιήγησης: 4
Απολογισμός 2019-2023 ΕΣΠΑ Τουρισμού
Τον Οκτώβριο του 2019, η Επιτελική Δομή Τουρισμού προχώρησε στο σχεδιασμό και στην σύνταξη της στρατηγικής του τουρισμού για το ΕΣΠΑ 2021-2027, με γνώμονα τις ακόλουθες κατευθύνσεις πολιτικής:
- Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου
- Ενίσχυση Περιφερειών με χαμηλή τουριστική ανάπτυξη
- Ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού
- Αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών
- Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης
- Εκσυγχρονισμός υποδομών
- Προώθηση συνεργασιών δημόσιων και ιδιωτικού τομέα.
- Ενσωμάτωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στις επιχειρήσεις του κλάδου
- Ενίσχυση πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων στις δομές του Υπουργείου
Οι κύριες στρατηγικές επιλογές του Τουρισμού για την περίοδο 2021-2027 ήταν άμεσα συνδεδεμένες με τους πέντε Θεματικούς Στόχους της Πολιτικής Συνοχής που τέθηκαν για την νέα προγραμματική περίοδο και έθεταν ως προτεραιότητα (α) την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και (β) την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας.
¨ Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η ΕΔΕΤΤ συμμετείχε στις ομάδες σχεδιασμού των Θεματικών Στόχων 1 και 5 του νέου ΕΣΠΑ και διασφάλισε την ισχυρή παρουσία του τουρισμού σε όλα τα κείμενα πολιτικής που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
¨ Κατά το έτος 2021 και 2022, συμμετείχε σε όλες τις διαβουλεύσεις των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ (Τομεακά και Περιφερειακά), υποβάλλοντας προτάσεις πολιτικής προς όφελος του τουρισμού και διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την μέγιστη δυνατή χρηματοδότηση για τον κλάδο.
¨ Από τα τέλη του 2022 και έως σήμερα, έχει υποβάλλει ήδη προτάσεις εξειδίκευσης έργων στα 13 Περιφερειακά Προγράμματα και στα περισσότερα Τομεακά. Η διαδικασία εξειδίκευσης είναι σε εξέλιξη.
Παράλληλα, κατά τα έτη αναφοράς, η ΕΔΕΤΤ παρακολουθούσε την υλοποίηση όλων των έργων τουρισμού που υλοποιούνται στις 13 Περιφέρειες της χώρας και υποστήριζε, τους δικαιούχους εκείνους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες κατά την υλοποίηση των έργων τους.
Σημαντική εξέλιξη για το Υπουργείο Τουρισμού είναι η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, τον Μάιο του 2022. Με το Μνημόνιο αυτό ξεκίνησε μια εποικοδομητική συνεργασία των υπηρεσιών Τουρισμού και Ανάπτυξης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και παρακολούθηση όλων των έργων τουρισμού που θα συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Επίσης αξίζει, να σημειωθεί, ότι η ΕΔΕΤΤ με την τεχνογνωσία της στο ΕΣΠΑ, ανέλαβε το 2021 την εκπόνηση του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΤΠΑ) Τουρισμού 2021-2025, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Το ΤΠΑ Τουρισμού παραδόθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Περιλαμβάνει όλες τις αναπτυξιακές παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους (Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).
Μετεκπαίδευση εργαζομένων & ανέργων στον τουρισμό
Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για την εισαγωγή 1.185 εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων των τουριστικών κλάδων, στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, για την εκπαιδευτική περίοδο 2022-2023 σε 18 πόλεις της Ελλάδας 6 ειδικότητες:
(α) Υπηρεσία Υποδοχής,
(β) Επισιτισμός,
(γ) Μαγειρική τέχνη,
(δ) Ζαχαροπλαστική τέχνη,
(ε) Οροφοκομία και
(στ) Στέλεχος Λουτροθεραπείας/ Θαλασσοθεραπείας, η οποία μάλιστα παρέχεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης

Διεθνείς συνεργασίες
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας-ΗΠΑ.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας-Λιβάνου.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας- Αυστρίας.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας-Ισραήλ.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας- Ουγγαρίας.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας-Αγίου Μαρίνου.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας- Γκαμπόν.
- Υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) στον κλάδο του Τουρισμού Ελλάδας-Σλοβακίας.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, εκπροσωπώντας τη χώρα στις εργασίες της πρώτης έκτακτης γενικής συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO – ΠΟΤ) στις 27-28 Απριλίου 2022, συμμετείχε στην ψηφοφορία όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η αναστολή της ιδιότητας μέλους της Ρωσίας από τον Οργανισμό.
Συνεργασία με Google
Στο ζήτημα του περαιτέρω εκσυγχρονισμού του κλάδου, επενδύουμε σημαντικά σε ψηφιακές δεξιότητες. Αυτήν την προτεραιότητα υπηρετεί για παράδειγμα και η συμφωνία την οποία κάναμε με τη Google, η οποία προβλέπει εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Σύνδεση με ΗΠΑ
63 απευθείας πτήσεις την εβδομάδα, από τις ΗΠΑ.
● Επανεκκίνηση της απευθείας πτήσης στη γραμμή Αθήνα-Βοστώνη.
Στεγαστικό επίδομα και στους/στις καταρτιζόμενους/νες των δημόσιων Ι.Ε.Κ.
Υπογραφή ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία χορηγείται για πρώτη φορά στεγαστικό επίδομα και στους/στις καταρτιζόμενους/νες των δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) του Υπουργείου Τουρισμού.
Διευκολύνσεις για σπουδαστές ΑΣΤΕ
Έκδοση ΚΥΑ σχετικά με τις Απαλλαγές από την καταβολή κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τους σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.Τ.Ε.) του Υπουργείου Τουρισμού
Αξιότιμοι κύριοι,
Αξιότιμες κυρίες,
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω, ότι έχουν δρομολογηθεί δεκάδες έργα υποδομών σε 26 δημοφιλείς προορισμούς. Είναι έργα τα οποία τα έχουμε εντοπίσει, γνωρίζουμε ποια είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα επιστρατεύσουμε. Είναι παρεμβάσεις οι οποίες συνοδεύονται από αλλαγές στη συνδεσιμότητα και στην ταχύτητα του ψηφιακού τοπίου. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις φυσικές υποδομές αλλά και τις ψηφιακές υποδομές, το 5G, τις οπτικές ίνες, την διασύνδεση των νησιών μας. Όλες αυτές είναι σοβαρές υποδομές επένδυσης που αφορούν και τον ελληνικό τουρισμό.
Και βέβαια, μαζί τους επιλογές που δίνουν πράσινο χρώμα στη φιλοξενία. Από τα πολύ βασικά: σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, των αποβλήτων, των απορριμμάτων, ανακύκλωση παντού. Εκεί ναι, χρειαζόμαστε αρωγό και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, στηρίζουμε επενδύσεις που αφορούν το μέλλον της βιωσιμότητας του τουρισμού όπως η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση, με κίνητρα αντικατάστασης παλιών οχημάτων, δημιουργώντας νέα δίκτυα φόρτισης, δοκιμάζοντας νέες πρακτικές όπως το Car Sharing.
Το ίδιο, φυσικά, αφορά και στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών όπως και στη συνολική ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε αποκεντρωμένο επίπεδο, για να βοηθήσουμε και τις ίδιες τις επιχειρήσεις να μειώσουν τον ενεργειακό τους κόστος.
Είναι γεγονός ότι η ψηφιοποίηση και η ενεργειακή αυτονομία αποτελούν προκλήσεις για τη χώρα, αποτελούν προκλήσεις και για τον ίδιο τον κλάδο του τουρισμού. Η Αστυπάλαια, η Χάλκη, η Τήλος είναι παραδείγματα νησιών που το καθένα εξελίσσεται με το δικό του τρόπο σε καινοτόμα πράσινα νησιά. Αυτό είναι ένα μοντέλο το οποίο μπορεί εύκολα να επεκταθεί και σε άλλους νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από το Πρόγραμμα «GReco Islands».
Και βέβαια αυτό πηγαίνει παράλληλα με την αναβάθμιση τόπων της ηπειρωτικής χώρας, με πρωτοβουλίες όπως τα «Απάτητα βουνά», τα οποία ουσιαστικά καθιστούμε ολόκληρους μεγάλους ορεινούς όγκους, πλήρως προστατευμένους από οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα.
Διάβαζα στην πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ότι «στην κατηγορία ήλιος και θάλασσα η Ελλάδα είναι ο τρίτος προορισμός παγκοσμίως». Λογικό. Είναι, όμως, καιρός ο τόπος μας να πάρει και τη θέση που του αναλογεί σε άλλες κατηγορίες, όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, το City Break και φυσικά ο χειμερινός τουρισμός στον οποίον επενδύουμε πολύ κι έχουμε ακόμα να δούμε πολλά θετικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, αξίζει να επισημανθούν κάποιες διεθνείς τάσεις που έχει έρθει η ώρα να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όπως:
► Ο τουρισμός τρίτης ηλικίας
Με βάση τους πολλαπλασιαστές που εκτιμά ο ΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ και εφόσον επιτευχθεί η προσέλκυση 1 εκατ. επιπλέον ξένων τουριστών τρίτης ηλικίας, οι οποίοι θα δαπανήσουν €1,5 δισ., η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι αύξηση κατά 3,7 δισ. ευρώ περίπου.
► Ο ιατρικός τουρισμός
Σύμφωνα με τη μελέτη για την «Ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) με την υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 ασθενείς ταξιδιώτες, με έσοδα άνω των 400 εκατ. € ετησίως.
► Οι ψηφιακοί νομάδες
Η πατρίδα μας θα είχε όφελος της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ, εάν προσείλκυε για μόλις έξι μήνες 100.000 ψηφιακούς νομάδες που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Το ποσό αυτό ή έστω μέρος του, προκύπτει από μελέτη του φορέα MIT Enterprise Forum και ισοδυναμεί με εισπράξεις 2,5 εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων για μία εβδομάδα διαμονής.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Η ανθεκτικότητα του τουριστικού οικοσυστήματός μας βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη μέρα. Κι αυτό γιατί, αν και είναι αδύνατο να προβλέψουμε από πού θα προέλθει η επόμενη κρίση, είναι σημαντικό να αντλήσουμε διδάγματα από την τρέχουσα περίοδο και να προβούμε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Με λίγα λόγια, τα ρεκόρ είναι ευπρόσδεκτα, ειδικά σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και γεωπολιτική συγκυρία. Η διάρκεια της επιτυχίας όμως, αλλά και η ευρύτερη διάχυση του τουριστικού εισοδήματος, προϋποθέτουν στρατηγική και διαμόρφωση πολιτικών.
Κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής που έχουμε θέσει, είναι:
► η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα
► η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Παράλληλα, η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει διεξοδικά και διάφορα megatrends όπως είναι
► ο υπερτουρισμός,
► η οικονομία διαμοιρασμού,
► οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές,
► οι αναδυόμενοι προορισμοί,
► η ασφάλεια και
► η διαχείριση κρίσεων.
Στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει διάφορες εμπειρίες με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και του νου του. Θα έλεγε κανείς ότι το αρχαιοελληνικό ευ ζην επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής.
Έτσι αξιοποιούμε και την τάση των Millennials, ενός πολύ δυναμικού κοινού, να καταγράφουν ιδιαίτερες, μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες, καθώς και τη νέα κουλτούρα της εξ αποστάσεως εργασίας (remote working), η εξέλιξη της οποίας φαίνεται να είναι ο «ψηφιακός νομαδισμός» (digital nomadism).
Σημειώνεται ότι ο ελληνικός τουρισμός, ενώ καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα, διαθέτει, πέραν μιας κυβέρνησης που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος, και διάφορα επιπλέον εφόδια, όπως ότι:
– Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως,
– έχει μεγάλη διασπορά στις αγορές του,
– κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Σε τελική ανάλυση, είναι στο χέρι μας να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, όπως έχει αναφέρει ουκ ολίγες φορές και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έτσι ώστε να πετύχουμε:
(α) τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,
(β) την αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών,
(γ) τις βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες και φυσικά
(δ) τη διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου.
Με βάση τα ανωτέρω θα κινηθούμε για να επιτύχουμε τους άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους μας, όπως:
(α) την σταθερή χρονική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου,
(β) τη διάχυση των επισκεπτών μας σε όλη τη χώρα, ειδικά σε νέες και ανεξερεύνητες γωνιές της πατρίδας μας, καθώς και
(γ) την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση ποιοτικού τουρισμού με στόχο ένα βιώσιμο, ανθεκτικό, προσβάσιμο, καινοτόμο, «πράσινο» τουριστικό οικοσύστημα.
Εν μέσω μιας πρωτοφανούς διεθνούς αναταραχής, με επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και των δυνατότητων μας, καλούμαστε να δράττουμε ανάλογα, μετατρέποντας τις κρίσεις σε ευκαιρίες.
Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Στη ΝΔ πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν.
Σας ευχαριστώ.