Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Από τη Δευτέρα και για μια εβδομάδα η καρδιά της παγκόσμιας ναυτιλίας χτυπάει στην Ελλάδα.

Η έκθεση “Ποσειδώνια”, που αποτελεί θεσμό διεθνούς κύρους, πιστοποιεί ότι η χώρα μας, ως παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να προσφέρει στην εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή οικονομία.

Άλλωστε ο μεγαλύτερος εμπορικός στόλος του κόσμου που έχει βάση του την Ελλάδα, συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομία της πατρίδας μας με δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας και σημαντική συμμετοχή στο παραγόμενο εγχώριο προϊόν.

Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα για την πρόσκληση στην Εκδήλωση της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος με τίτλο: «Λιμάνια με το βλέμμα στο μέλλον: Προκλήσεις και Προοπτικές», καθώς στο Υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι στη χώρα μας με την πλούσια τεχνογνωσία και τους άξιους μελετητές, τεχνικούς, μάνατζερ αλλά και ναυτικούς, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθούν περαιτέρω ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός με τα ανάλογα οικονομικά οφέλη για τη χώρα.

Ύστερα από την τεράστια κρίση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, ο κόσμος επιθυμεί να ταξιδέψει, να απολαύσει τις διακοπές του και πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι σε ευνοϊκή θέση εκκίνησης. Άλλωστε, 140 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν ήδη στο τουριστικό καλάθι, τα πρώτα χρήματα για φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Ιανουαρίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις σημείωσαν τριψήφιο ποσοστό ανόδου, 257% και 310% αντίστοιχα.

Επίσης, τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά καθώς μετά από εκτεταμένη έρευνα που διενήργησε η δημοφιλής Βρετανική διαδικτυακή ταξιδιωτική πλατφόρμα Holidu.co.uk, η χώρα μας κατατάσσεται πρώτη ανάμεσα σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες με κριτήριο τη δημοφιλία για τις παραλίες που διαθέτουν.

Ταυτόχρονα ως προς τα κρουαζιερόπλοια, η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, εσείς, προβλέπει αύξηση αφίξεων κατά 25% σε σύγκριση με το έτος αναφοράς το 2019 που είχε σχεδόν 5.000 αφίξεις πλοίων.

Σε αυτήν την ανάκαμψη σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την τουριστική σεζόν νωρίτερα από ποτέ, καθώς η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ στις 7 Μαρτίου και η αύξηση της κρουαζιέρας, με τον Πειραιά ως homeport φέρνει τους επιβάτες στην πρωτεύουσα, και συντελεί στο να ενισχυθούν οι τουριστικές ροές δημιουργώντας έσοδα για την οικονομία της πόλης.

Κυρίες και κύριοι,

Όπως είναι ήδη γνωστό ξεκίνησε ήδη από την Ελληνική Πολιτεία η δημιουργία της εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία θα ενισχύσει τα ήδη υπάρχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα μας επιτρέψει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί σε περιόδους κρίσεων, να βελτιώσουμε αδυναμίες και να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας.

Η χρονική επέκταση της τουριστικής περιόδου στη χώρα μας καθώς και η χωρική επέκταση του τουριστικού μας προϊόντος, αποτελούν βασικά στοιχεία της εθνικής στρατηγικής για τον ελληνικό τουρισμό μέχρι το 2030.

Με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού τουριστικού μοντέλου, που μας υπέδειξε άλλωστε και η έκθεση Πισσαρίδη, και έχουμε ήδη εντάξει στο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης προχωρούμε στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας, με άξονα τη διπλή προσαρμογή (twin transition) σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, που καλείται να στελεχώσει στο παρόν και στο μέλλον ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος». Συγκεκριμένα, στοχεύουμε στην επέκταση της τουριστικής περιόδου τόσο χωρικά όσο και χρονικά καθώς και στην προώθηση του θεματικού τουρισμού με ιδιαίτερη έμφαση στον θαλάσσιο τουρισμό.

Επιπροσθέτως, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι μέσα από́ το Σχέδιο Μάρκετινγκ Ελληνικού Τουρισμού 2022 του Υπουργείου, έχουν τεθεί οι γενικότεροι στόχοι για την τρέχουσα χρονιά, οι οποίοι περιλαμβάνουν την εδραίωση της Ελλάδας ως top of mind τουριστικού́ προορισμού́.

Οι ειδικότεροι στόχοι του σχεδίου μάρκετινγκ περιλαμβάνουν, μεταξύ́ άλλων:

  • Την προβολή των ειδικών μορφών τουρισμού́, όπως ο θαλάσσιος τουρισμός, σε σχέση με την συνολική προβολή της χώρας σε ποσοστιαία αναλογία διαφημιστικής δαπάνης (ενέργειες διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων) άνω του 50%.
  • Την Tailor- made υιοθέτηση online και offline σύγχρονων επικοινωνιακών τακτικών ανά αγορά στόχο, κατάλληλων να προσεγγίσουν τα κρίσιμα κοινά́ (influencers & opinion leaders).
  • Την τόνωση του εγχώριου τουρισμού́, καθώς και την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων της πλατφόρμας και της εφαρμογής visitGreece.

Αξιοποιούμε περισσότερα από 320 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), σε κρίσιμα για την τουριστική ανάπτυξη έργα, όπως η διαχείριση των προορισμών (Destination Management), ενώ προτεραιότητα δίνεται στην αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων και στα έργα που αφορούν στην προσβασιμότητα των τουριστικών προορισμών από ΑμεΑ. Δηλαδή η μερίδα του λέοντος από τους πόρους του ΤΑΑ που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΟΤ κατευθύνεται προς τις τουριστικές υποδομές με έμφαση στα τουριστικά λιμάνια.

Οι υποδομές αυτές ενισχύονται έτι περαιτέρω με την χρηματοδότηση διαδικασιών ωρίμανσης που είναι απαραίτητες, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από την διαθέσιμη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων. Τουριστικά λιμάνια και αγκυροβόλια έχουν επιπλέον την δυνατότητα να προσαρμοστούν στην νέα πράσινη και ψηφιακή πραγματικότητα, είτε παρέχοντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, είτε προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενέργειας.

‘Όλα τα παραπάνω μας δίνουν σημαντικά εφόδια για την υλοποίηση θαλάσσιων υποδομών που απαιτούνται ώστε η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στο άμεσο μέλλον στον θαλάσσιο τουρισμό ενισχύοντας τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητά του διεθνώς.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας με τη συνολική οικονομική συμβολή του να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη.

Η Ελλάδα διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τουρισμό με σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρες όλων των επιπέδων στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, ο Οίκος Christies Real Estate τοποθετεί τα Ελληνικά νησιά ως 2ο καλύτερο προορισμό παγκοσμίως για πολυτελές yachting, μόνο πίσω από την Γαλλική Ριβιέρα και πάνω από προορισμούς όπως οι Παρθένες Νήσοι, το Palm Beachτης Φλώριντα και η Costa Esmeralda της Ιταλίας, ενώ σύμφωνα με τον Bloomberg, η Ελλάδα είναι από τον Ιούνιο του 2021 στην κορυφή των SuperYachts με 194 ελλιμενισμένα σκάφη στις 25 Ιουνίου 2021 (άλμα από τα 80 τον Μάιο του 2021) μετά το άνοιγμα του Τουρισμού που ακολούθησε την εξέλιξη της πανδημίας.

Ως εκ τούτου επικεντρώνουμε τις δράσεις του Υπουργείου σε 2 επίπεδα: στην βελτίωση των Υποδομών με τους Τουριστικούς Λιμένες-Μαρίνες καθώς και την νέα Στρατηγική Μάρκετινγκ που θέτει τον ναυτικό τουρισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.

Από τη δική μας πλευρά, στο υπουργείο Τουρισμού προχωράμε με γοργά βήματα στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας για τον θαλάσσιο τουρισμό και πριν από λίγες ημέρες η αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων συνεδρίασε για 2η φορά μέσα σε διάστημα 2,5 μηνών (μετά από 10 μήνες), ενώ τον Ιούνιο θα συνεδριάσει ξανά για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στους τουριστικούς λιμένες σε όλη τη χώρα.

Κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί́ στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο, αποδοτικό́ και βιώσιμο δίκτυο μαρινών, με στόχο ακριβώς την ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού.

Αποσκοπώντας  λοιπόν στην εξασφάλιση συνθηκών για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ανά τη χώρα ειδικών τουριστικών υποδομών καθώς και  στην προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποιώντας  την πρόσφατη ένταξη του Έργου «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων»  στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προχωρήσαμε στην απλοποίηση και βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου χωροθέτησης  και λειτουργίας τους.

H ψήφιση τον Απρίλιο του σχετικού θεσμικού πλαισίου στοχεύει στο να επιταχυνθούν σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης, παραχώρησης και αδειοδότησης με τελικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον τομέα των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού.

Συγκεκριμένα τροποποιήθηκε το θεσμικό πλαίσιο του Ν. 2160/1993 για τους τουριστικούς λιμένες με  έμφαση στην αναπτυξιακή παράμετρο και πάντα στα πλαίσια της Νέας Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό.

Μεταξύ άλλων προωθήθηκαν οι παρακάτω αλλαγές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και αποτελείμ πλέον τον Ν. 4926/22:

Πιο συγκεκριμένα πλέον παρέχεται η δυνατότητα προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση τουριστικού λιμένα και σύναψη της σύμβασης παραχώρησης σε χρονικό σημείο πριν από την χωροθέτηση και την ολοκλήρωση των έργων. Εξασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο, η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση των projects υψηλής αξίας με χερσαία ζώνη άνω των 90.000τμ αφού με τον παραπάνω τρόπο προσδοκάται η προσέλκυση εντονότερου ενδιαφέροντος από τους επενδυτές.

Επιπλέον λαμβάνεται μέριμνα ώστε η χορηγούμενη δυνατότητα νομιμοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, να μην οδηγήσει σε καταστρατήγηση της νομοθεσίας και για αυτό προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία από την δημοσίευση.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που συνδυάζει την φιλοεπενδυτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου με την ανάληψη ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων διαδικασιών και την νόμιμη και ασφαλή λειτουργία των λιμένων.

Πέραν του θεσμικού πλαισίου καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου με εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, προς αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αντιμετώπιση του τεράστιου φόρτου εργασίας.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο ολιστικό μας σχέδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να το καταστήσουμε φορέα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας μας διεθνώς.

Ας εστιάσουμε, λοιπόν, σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν.

Σας ευχαριστώ.