Αξιότιμες κυρίες,

Αξιότιμοι κύριοι,

Καλώς ήρθατε στη Συνέντευξη Τύπου της Γενικής Γραµµατείας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης  αναφορικά µε τη δράση “Ενέργειες Δηµοσιότητας για τη  Δηµιουργία Ολοκληρωµένων Τουριστικών Προσβάσιµων  Θαλάσσιων Προορισµών” της Επιτελικής Δοµής ΕΣΠΑ  Τοµέα Τουρισµού.

Όπως όλες και όλοι γνωρίζετε, ο σχεδιασμός διακοπών ή ενός ταξιδιού είναι μια ευχάριστη διαδικασία. Ωστόσο για κάποιους από τους συνανθρώπους μας μπορεί να αποτελεί μια πραγματική πρόκληση.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες στα άτομα με αναπηρίες όταν ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη ή όταν αδυνατούν να απολαύσουν ισότιμα, παροχές και υπηρεσίες στον τόπο που έχουν επιλέξει να επισκεφθούν.

Τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας. Εάν, μάλιστα, στην συγκεκριμένη ομάδα συμπεριληφθούν και τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος που έχουν επωμισθεί την φροντίδα τους, ο αριθμός εκτοξεύεται στα δύο δισεκατομμύρια, το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού!

Στη γειτονιά μας δε, στην Ευρώπη, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες υπάρχει μια αγορά, δυνητικά 130 εκατ. ανθρώπων (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, συνοδοί κ.α.) που θα μπορούσαν να διαθέσουν σε ετήσια βάση, περισσότερα από 68 δισ. ευρώ για τη κάλυψη των τουριστικών τους αναγκών και το νούμερο αυτό μεγαλώνει δεδομένης της αύξησης του ηλικιακού προσδόκιμου ζωής, που δημιουργεί μεγάλες δημογραφικές διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρίες στην πρόσβαση, δεν εξαντλείται μόνο στη δυνατότητα να κυκλοφορούν ανεμπόδιστα μέσα στην πόλη ούτε στη χρήση των δημόσιων κτιρίων με την παροχή μιας σειράς διευκολύνσεων. Τα άτομα με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα και στη χρήση των εγκαταστάσεων, που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και γενικότερα με την αναψυχή, τα οποία προσφέρονται σε όλους μας ανεμπόδιστα και χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.

Ένας σημαντικός χώρος από τον οποίο αποκλείονται τα άτομα με αναπηρία είναι η θάλασσα, η οποία μάλιστα έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Στη χώρα μας, γίνονται σημαντικά βήματα, από την Πολιτεία (κεντρική εξουσία, τοπικές/περιφερειακές αρχές) σχετικά με τη βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστικών υποδομών, ενώ από την άλλη πλευρά αρκετοί επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται τη σημασία και το οικονομικό όφελος που μπορεί να έχει για την επιχείρησή τους η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστών.

Για το Υπουργείο Τουρισμού, η προσβασιμότητα των ελληνικών προορισμών αποτελεί σημαντικό πυλώνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, τον οποίο όχι απλά ενθαρρύνει, αλλά εργάζεται συστηματικά προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, να μπορούν ισότιμα, να απολαύσουν τις μοναδικές ομορφιές του τόπου μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Τουρισμού, ανέλαβε το έργο προβολής και δημοσιότητας των παρεμβάσεων που υλοποιήθηκαν από Δήμους σε παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020».

Το πρόγραμμα αρχικού προϋπολογισμού 15.000.000 ευρώ, συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Πάνω από 250 παραλίες σε όλη την Ελλάδα, μέσω της δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών»  γίνονται προσβάσιμες για όλους!

Τοποθετήθηκαν στον ευρύτερο χώρο των παραλιών κολύμβησης  κατάλληλες, μη μόνιμες υποδομές όπως ράμπες πρόσβασης και διάδρομοι στην παραλία, λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων. Επιπλέον δημιουργήθηκαν χώροι στάθμευσης για ΑμεΑπλησίον των παραλιών παρέμβασης, ώστε το σύνολο των παρεμβάσεων να συμβάλει στη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών.

Στόχος είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας στη θάλασσα ατόμων με αναπηρία και ατόμων με περιορισμένη κινητικότητα, (όπως ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, τραυματίες με κινητικές δυσκολίες), καθώς και η προβολή της Ελλάδας διεθνώς ως προσβάσιμου θαλάσσιου τουριστικού προορισμού.

Η αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για όλους, χωρίς τον αποκλεισμό οποιασδήποτε ομάδας ατόμων.

Τα οφέλη είναι:

  • Ανεξαρτησία: Οι προσβάσιμες παραλίες διαθέτουν εξοπλισμό και υποδομές (όπως ράμπες, διαδρόμους, αποδυτήρια κ.ά.) που επιτρέπουν σε άτομα με αναπηρία και σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα να απολαμβάνουν τη θάλασσα χωρίς περιορισμούς.
  • Κοινωνικοποίηση: Δίνεται η δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία, αλλά και σε άτομα με περιορισμένη κινητικότητα, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην παραλία, με οικογένεια και φίλους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής όλων.
  • Φυσική Άσκηση: ‘Άτομα με αναπηρίες και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως το κολύμπι που συμβάλει στη σωματική και την ψυχική τους υγεία.
  • Τουριστική Ανάπτυξη: Οι προσβάσιμες παραλίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, προσελκύοντας επισκέπτες με αναπηρίες, καθώς και επισκέπτες με περιορισμένη κινητικότητα, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, έγκυες γυναίκες, αλλά και άτομα με προσωρινούς τραυματισμούς.

Ακολουθεί μία παρουσίαση των ενεργειών προβολής και των δράσεων που υλοποιήσαμε, για την ανάδειξη των προσβάσιμων παραλιών της χώρας μας:

1.      Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα www.accessiblebeaches.gr στην οποία παρουσιάζεται το έργο, οι προσβάσιμες παραλίες της χώρας ταξινομημένες ανά γεωγραφική περιοχή με το αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν και να επιλέξουν κάποια από τις προσβάσιμες παραλίες της χώρας μας.

Η ιστοσελίδα www.accessiblebeaches.gr περιέχει το σύνολο των δράσεων δημοσιότητας που υλοποιήσαμε, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέο υλικό και  έχει διασυνδεθεί με τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Visit Greece.

2.      ΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ

Δημιουργήσαμε λογαριασμούς στο Ιnstagram, στο Twitter και στο YouΤube, μέσα από τους οποίους προβάλλουμε στην ξένη, αλλά και στην Ελληνική αγορά, τις προσβάσιμες παραλίες που υλοποιήθηκαν μέσω της Δράσης «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020».

3.      VIDEOS

Δημιουργήσαμε τα ακόλουθα videos που βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του έργου https://www.accessiblebeaches.gr/:

  • virtual tour video διάρκειας περίπου πέντε (5) λεπτών με λήψεις από πληθώρα παραλιών παρέμβασης της Ελλάδας, τόσο από την ηπειρωτική όσο και από τη νησιωτική χώρα, με την ευγενική συνεισφορά στην αφήγηση του κυρίου Γρηγόρη Βαλτινού, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά. Παράλληλα, υλοποιήσαμε έκδοση του virtual tour video με αφήγηση και στην Αγγλική γλώσσα για προβολή στις ξένες αγορές.
  • videospot μικρής διάρκειας (15-20 δευτερολέπτων) με υπότιτλους σε πέντε γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά) για προβολή στα μέσα κοινωνικής κοινωνικής δικτύωσης.
  • videospot διάρκειας περίπου ενός (1) λεπτού με υπότιτλους στα Ελληνικά και στα  Αγγλικά με τη συμμετοχή Ελλήνων Παραολυμπιονικών κολύμβησης σε παραλίες παρέμβασης, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή προβολή των παρεμβάσεων αυτών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Οι Ολυμπιονίκες αθλητές με κινητικά προβλήματα αποτελούν υπέρτατα σύμβολα δύναμης και θέλησης για μεγάλο αριθμό ανθρώπων.

Η καμπάνια ενημέρωσης που ήδη υλοποιείται, περιλαμβάνει ψηφιακή προβολή των προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε στοχευμένο κοινό (ΑμεΑ και συνοδούς τους) στην Ελλάδα, καθώς και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο).

Κύριο μέλημα και σκοπός μας είναι η προώθηση και ανάδειξη προορισμών που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να είναι προσβάσιμοι σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και ειδικών πληθυσμιακών ομάδων.

Εργαζόμαστε με στόχο να εξασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση στην θάλασσα και να προσδώσουμε τον σεβασμό και την αξία που αρμόζει στον κάθε συνάνθρωπό μας.

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Η προσβασιμότητα αποτελεί δείκτη ποιότητας ζωής, ενώ είναι κεντρικό στοιχείο κάθε υπεύθυνης και βιώσιμης πολιτικής τουρισμού. Η υιοθέτηση ενός «ολιστικού μοντέλου» είναι  επιτακτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μία εξαιρετική επιχειρηματική ευκαιρία. Πάνω απ’ όλα πρέπει να εκτιμήσουμε ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός δεν ωφελεί μόνο τα άτομα με αναπηρίες ή με ειδικές ανάγκες, αλλά όλους μας.

 Σας ευχαριστώ πολύ.