Κυρίες και Κύριοι Σύνεδροι,

Ο τουρισμός είναι μια από τις σημαντικές κινητήριες δυνάμεις της Ελληνικής οικονομίας και η πανδημία μας έδειξε το μέγεθός της. Παράλληλα, όμως ανέδειξε και τις παθογένειές της.

Με το ΤΑΑ, το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα, λαμβάνει μια πολύ ουσιαστική βοήθεια στην πορεία προς μια πιο ανθεκτική Ελληνική τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα δε με τη βοήθεια που λαμβάνει από το ΕΣΠΑ και το νέο εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, βρίσκεται στην καταλληλότερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει τις παθογένειές του και να κάνει ένα τεράστιο άλμα στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό του καθώς και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της εποχής.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω του ΤΑΑ, ο τουρισμός ωφελείται και από μεταρρυθμίσεις και από επενδύσεις. Ειδικότερα:

  1. Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά σε θερινό και χειμερινό τουρισμό. Δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις στα τουριστικά λιμάνια και τα χιονοδρομικά κέντρα 
  2. Ενισχύονται νέες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο τουρισμός γαστρονομίας, που συνεισφέρουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν της παραδοσιακής θερινής.
  3. Ενισχύονται οι φορείς που διαχειρίζονται τουριστικές υποδομές για δράσεις ωρίμανσης, ώστε να μπορέσουν εν ευθέτω χρόνο να ωφεληθούν από τις δυνατότητες χρηματοδότησης των, προγραμματισμένων ή μελλοντικών, επενδύσεών τους.
  4. Ενισχύεται η τουριστική εμπειρία του ταξιδιώτη με την δημιουργία φορέων Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.
  5. Και τέλος, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, ενισχύεται η προσβασιμότητα όλων ανεξαιρέτως των ταξιδιωτών στις τουριστικές υποδομές.

Η μερίδα του λέοντος από τους πόρους του ΤΑΑ που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΟΤ κατευθύνεται προς τις τουριστικές υποδομές, δηλαδή τα τουριστικά λιμάνια και τα χιονοδρομικά κέντρα.

Οι υποδομές αυτές ενισχύονται έτι περαιτέρω με την χρηματοδότηση διαδικασιών ωρίμανσης που είναι απαραίτητες, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν από την διαθέσιμη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων. Τουριστικά λιμάνια και αγκυροβόλια, καθώς και χιονοδρομικά κέντρα, έχουν επιπλέον την δυνατότητα να προσαρμοστούν στην νέα πράσινη και ψηφιακή πραγματικότητα, είτε παρέχοντας νέες ψηφιακές υπηρεσίες, είτε προσαρμοζόμενες στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης ενέργειας.

Οι απειλές δεν σταματούν. Οικοσυστήματα όπως ο τουρισμός είναι ευάλωτα σε κάθε είδους κρίσεις, όπως π.χ. ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η καλπάζουσα άνοδος του πληθωρισμού, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι φυσικές καταστροφές για να αναφέρω μερικές.

Η μόνη άμυνα απέναντι σε αυτές είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού οικοσυστήματος και ακριβώς αυτό ενισχύει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και ας μην ξεχνάμε: ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση, ενισχύει το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας, όπως τονίζει πάντα ο υπουργός μας κ. Κικίλιας και βρίσκεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής του πρωθυπουργού μας Κυριακού Μητσοτάκη.

Ευχαριστώ.