«Προτεραιότητα ο τουρισμός και οι άνθρωποί του»

  • Βιωσιμότητα, ψηφιοποίηση και ανθεκτικότηταοι λέξεις κλειδιά για τη μελλοντική διαμόρφωση του τουριστικού οικοσυστήματος
  • Κύριο μέλημά μας είναι να αρχίσει νωρίτερα η τουριστική περίοδος – Στρατηγικός μας στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
  • Οι τάσεις για τη θερινή σεζόν του 2022 είναι εξαιρετικά αισιόδοξες – Ο Τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Αναλαμβάνετε Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού σε μια πολύ δύσκολη εποχή. Μια εποχή μεταίχμιο. Ένα από τα μεγάλα θύματα της πανδημίας υπήρξε ο τουριστικός κλάδος. Πόσο έχει επηρεαστεί η τουριστική κίνηση; Τι μας δίδαξε αυτή η πρωτοφανής κρίση και οι επιπτώσεις της στον τουρισμό; Πιστεύετε πως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι η κρίση φέρνει ευκαιρίες;

Ο Τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας. Αυξάνει το εθνικό εισόδημα, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί το 25% του ΑΕΠ. Συναισθάνομαι την τεράστια ευθύνη που συνεπάγεται η ανάληψη της θέσης μου.  Ο τουριστικός τομέας, καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες εντάθηκαν λόγω της πανδημίας.  Όπως  κάθε κρίση έτσι και η πανδημία κατέδειξε τα δυνατά σημεία αλλά και τις αδυναμίες μας. Η χώρα μας κατάφερε να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει επιτυχώς την κρίση αυτή, βελτιώνοντας αισθητά την εικόνα της παγκοσμίως. Στον αγώνα αυτό είχαμε στη φαρέτρα μας  σημαντικά όπλα, όπως το εμβόλιο, τα rapid tests και τα self tests. Η μεγάλη όμως επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό που εισηγήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας κατάφερε να ανακτήσει και να εδραιώσει την εμπιστοσύνη όλων των κρατών- μελών. Γι’ αυτό άλλωστε και όσοι την επισκέφτηκαν είχαν υψηλό αίσθημα ασφάλειας. Το έργο που επιτελέσαμε λοιπόν ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Τουρισμού θα αποδώσει καρπούς, τους οποίους θα απολαύσουμε τις επόμενες δεκαετίες.

Πώς μπορεί να διασφαλισθεί ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για τον Ελληνικό τουρισμό; Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου; Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί;

Οι λέξεις κλειδιά για τη μελλοντική διαμόρφωση του τουριστικού οικοσυστήματος είναι η βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση και η ανθεκτικότητα και επ’ αυτών θα οικοδομηθεί το έργο του Υπουργείου σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους του Tουρισμού για τον προσδιορισμό του Οδικού Χάρτη για τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει να αναλογιστούμε πως θα πρέπει να διαμορφωθεί το τουριστικό οικοσύστημα στο μέλλον.

Στο υπουργείο επεξεργαζόμαστε μια στρατηγική για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε βάθος δεκαετίας. Στόχος μας είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα (Εθνικοί πόροι, Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ 2021- 2027). Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να κάνουμε το τουριστικό μας προϊόν πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο προσβάσιμο και τελικά να καταστήσουμε τη χώρα μας νούμερο έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Θα επιβιώσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις της πανδημίας Covid; Θεωρείτε ικανοποιητικά τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί;

Η πανδηµία του COVID-19 δημιούργησε μια μεγάλη κρίση την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Πρωτίστης σημασίας  ήταν να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί καθώς και τους εργαζομένους του κλάδου του τουρισµού, που υπέστησαν τις συνέπειες αυτές. Για τον λόγο αυτό υιοθετήθηκε ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για τους εργαζομένους στον τουρισμό, όπως αποζημίωση ειδικού σκοπού, πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» και άλλα μέτρα. Κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, βρισκόμαστε στο στάδιο που το κύριο μέλημά μας είναι να αρχίσει νωρίτερα η τουριστική περίοδος τηρώντας απαρέγκλιτα συγκεκριµένους κανόνες, που θα μας οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη τουριστική χρονιά. Στον αγώνα όμως αυτό θα είμαστε συνοδοιπόροι και αρωγοί στις τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλωστε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδώσει έμπρακτα προτεραιότητα στον τουρισμό και τους ανθρώπους του.

Τι δείχνουν οι προκρατήσεις για το 2022; Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα που έχετε για τη νέα σεζόν; Ποιες αγορές κατά την άποψή σας θα «τρέξουν» και ποιες νέες αγορές πρέπει να προσεγγίσουμε και σε ποιον χρονικό ορίζοντα;

Οι κρατήσεις και οι τάσεις αναφορικά με τη θερινή σεζόν του 2022 είναι εξαιρετικά αισιόδοξες. Οι δείκτες είναι θετικοί και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο Τουρισμός θα μπορέσει να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 το καλοκαίρι. Άλλωστε γνωρίζουμε  ότι το 2022 οι κρατήσεις θα γίνονται πολύ αργότερα και πολύ πιο κοντά στο ταξίδι και με αυτό το δεδομένο οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2022 σε όλες τις αγορές  κινούνται ενθαρρυντικά για τη χώρα μας.

Παράλληλα, έχουμε επικεντρωθεί στην ενίσχυση των ροών από τις ΗΠΑ από όπου έχουμε 14 απευθείας πτήσεις φέτος. Με την επιστροφή όμως στην κανονικότητα δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και άλλες αγορές ανατολικότερα, όπως Ινδία και Νότια Κορέα, καθώς και στην περαιτέρω ενίσχυση των ροών από τις χώρες του Κόλπου. Επίσης στρατηγικής σημασίας είναι και η αγορά της Αυστραλίας, με την οποία μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί και στην οποία σκοπεύουμε ως Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση, θέτοντας ως στόχο την επαναλειτουργία του επιτόπιου Γραφείου Ε.Ο.Τ..

Τι θα κάνετε για τον εσωτερικό Τουρισμό, όχι μόνο φέτος, αλλά σε βάθος χρόνου;

Την εορταστική περίοδο οι δημοφιλείς χειμερινοί προορισμοί είχαν μεγάλη πληρότητα, παρά τη μετάλλαξη «Ο». Στρατηγικός μας στόχος είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για τον λόγο αυτό ενισχύουμε τους χειμερινούς προορισμούς. Με μια δέσμη μέτρων προωθούμε τον εσωτερικό τουρισμό. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το οποίο έχει λειτουργήσει πολύ ικανοποιητικά, ενώ ήδη τρέχει η καμπάνια για τους χειμερινούς προορισμούς και στην Ελλάδα για τον εσωτερικό τουρισμό. Επίσης έχουμε εντάξει στους ωφελούμενους των μέτρων στήριξης τα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις εταιρείες οργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων και οι μονάδες αυτές έχουν υπαχθεί στη γενικότερη ρύθμιση αναφορικά με το κόστος ενέργειας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ορεινός τουρισμός και τα χιονοδρομικά κέντρα αποτελούν προτεραιότητα και στα πλαίσια των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) για τον τουρισμό και αυτή ήταν μια στρατηγική μας επιλογή.

Πότε πιστεύετε ότι θα επιστρέψουμε στα μεγέθη του 2019; Πως θα βγούμε από την κρίση;

Αυτό που έχουμε ήδη καταγράψει για το 2021 είναι ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2020. Η αύξηση που παρατηρήθηκε είναι πάνω από 50%, και είναι αξιοσημείωτο ότι σε σύγκριση με το 2019, που όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν μία χρονιά- ρεκόρ για τον τουρισμό μας, τα στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά.  Δεδομένης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται ατενίζουμε με μεγάλη αισιοδοξία το μέλλον. Στόχος μας στο Υπουργείο είναι η ανάδειξη ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος που θα καθιστά τη χώρα μας leader στον τομέα του τουρισμού μέσα από υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αξιοποιώντας την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της χώρας μας και προσφέροντας ταυτόχρονα μια ολιστική τουριστική εμπειρία.

Οι λέξεις κλειδιά για τη μελλοντική διαμόρφωση του τουριστικού οικοσυστήματος, όπως προανέφερα, είναι η βιωσιμότητα, η ψηφιοποίηση και η ανθεκτικότητα και στην κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε τα επόμενα χρόνια.

Στόχος μας είναι περισσότερος και πρωτίστως πιο ποιοτικός τουρισμός, σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στους παραδοσιακά δημοφιλείς προορισμούς. Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται επίσης στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Σε αυτές τις κατευθύνσεις κινούνται άλλωστε και όλες οι συμφωνίες που έχουμε συνάψει με στρατηγικούς εταίρους. Το καλοκαίρι της Ελλάδας το 2022 θα ξεκινήσει από την άνοιξη!!

Υπάρχει ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στη χώρα από ελληνικά ή ξένα κεφάλαια ή οι ενδιαφερόμενοι τηρούν στάση αναμονής;

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές για τον τομέα του τουρισμού. Μην ξεχνάμε άλλωστε, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο Υπουργός, ότι έχουν διατεθεί αμιγώς πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο Υπουργείο Τουρισμού ( 320 εκατομμύρια ευρώ). Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα διατεθούν σε έργα υποδομών όπως μαρίνες, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, στη διαχείριση προορισμών, σε κατηγορίες θεματικού τουρισμού (Ορεινός Τουρισμός, Τουρισμός Υγείας και ευεξίας, Αγροτουρισμός και Γαστρονομία, Καταδυτικός και υποβρύχιος τουρισμός), στην εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα, στην ψηφιοποίηση και φυσικά στην κορυφαία προτεραιότητα της πρόσβασης των ΑμεΑ συμπολιτών μας και επισκεπτών σε τουριστικούς προορισμούς, παραλίες και επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο λοιπόν κομμάτι του RRF αφορά τις υποδομές της χώρας και είναι σε άμεση σύνδεση με τις τουριστικές επενδύσεις. Οδικά δίκτυα, αεροδρόμια, λιμάνια, υποδομές τέτοιες που θα βοηθήσουν τόσο στο να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο όσο και στο να δεχτούμε περισσότερους και πιο ποιοτικούς επισκέπτες με τελικό στόχο να έχουμε τουρισμό 12 μήνες τον χρόνο.

Τα κεφάλαια του RRF είναι τα μεγαλύτερα που έχουν επενδυθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η απορρόφησή τους είναι κομβικής σημασίας και σε κάθε περίπτωση θα εργαστώ σκληρά και μεθοδικά για να εξασφαλίσω την πλήρη απορρόφηση των κεφαλαίων του RRF στους τομείς που μας αφορούν.

Με ένα «βαρύ βιογραφικό» και με μεγάλη εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, τι επιθυμείτε να επιτύχετε στο υπουργείο Τουρισμού;

Ανέλαβα Γενική Γραµµατέας στο Υπουργείο Τουρισµού πριν από λίγες ημέρες.

Υπηρετώντας για πολλά έτη το δικηγορικό λειτούργημα, ταυτόχρονα με την ενεργή ενασχόλησή μου με τα κοινά, έχω μάθει να είμαι αγωνιστική, μαχητική και να μην πτοούμαι από τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Επίσης διαθέτω μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, τόσο ως στέλεχος διοίκησης επιχειρήσεων όσο και ως Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια.

Είναι βαρύνουσας σημασίας  για µένα λοιπόν να αναδείξω τη χώρα μας στο νούμερο ένα παγκόσμιο τουριστικό  προορισμό.

Ο ελληνικός τουρισµός διαθέτει μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και καλλιεργώντας τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να γίνει ακόμα περισσότερο ελκυστικός στους επενδυτές και στους επισκέπτες.

Σκοπεύω να επικεντρωθώ στην απορρόφηση όλων των κονδυλίων RRF στη χώρα μας, ούτως ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα καταστήσουν όλη την επικράτεια έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό. Ταυτόχρονα προχωρούμε με γοργά βήματα και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του Υπουργείου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, γεγονός που θα αποτελέσει μοχλό επιτάχυνσης των διαδικασιών και θα μας παρέχει τη  δυνατότητα πρόσβασης σε πλατφόρμες δεδομένων.

Στο ίδιο πλαίσιο πρωταρχική σημασία έχει και η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια ακτογραμμή και στόχος μας είναι η αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων. Καθίσταται επιτακτική ανάγκη οι λιμένες να γίνουν πιο πράσινοι, πιο ψηφιακοί και πιο προσβάσιμοι. Υλοποιώντας τη συνολική στρατηγική του υπουργείου και της Κυβέρνησης θέτω επίσης ως προτεραιότητα την προώθηση των ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ιατρικός που συνέχεται άμεσα με τον συνεδριακό καθώς και ο πολιτιστικός – αρχαιολογικός τουρισμός. Ως μητέρα δύο νέων παιδιών σκοπεύω να δώσω μεγάλη έμφαση στην επιμόρφωση και καλλιέργεια της νεολαίας μας μέσω της προώθησης του πολιτιστικού και αρχαιολογικού τουρισμού θεσμοθετώντας και αντίστοιχα κίνητρα.

Με σκληρή και επίμονη δουλειά θα καταφέρουμε να κάνουμε τη χώρα μας έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την ομορφότερη χώρα του κόσμου, την πατρίδα μας, με όλες μου τις δυνάμεις!