Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, είχε συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Γιώργο Πίττα, σχεδιαστή επίπλων, interior designer, συγγραφέα των βιβλίων «Η Αθηναϊκή Ταβέρνα», «Το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας», «Τα Καφενεία της Ελλάδας», «Πανηγύρια στο Αιγαίο», «Γαστρονομικές Κοινότητες», μεταξύ άλλων.

Η γαστρονομία υπεισέρχεται με διττό τρόπο στην ανάπτυξη του τουρισμού:

– αναβαθμίζει την ταξιδιωτική εμπειρία για όλους ανεξαιρέτως τους τουρίστες,

– αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για εύπορους τουρίστες ειδικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι συνθέτουν μια εξειδικευμένη ζήτηση για γαστρονομικό τουρισμό.

Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του καθημερινού πολιτισμού των κατοίκων του προορισμού. Μέσα από τα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης, τα ιστορικά γεγονότα, τα ήθη και τα έθιμα, πηγάζουν συναρπαστικές αφηγήσεις, που όταν ενσωματωθούν σε ένα χαρτοφυλάκιο γαστρονομικών προϊόντων το καθιστούν πιο ελκυστικό κι ενδιαφέρον σε ένα διεθνές κοινό.

Οι «Γαστρονομικές Κοινότητες» είναι πρόγραμμα με συγκεκριμένη φιλοσοφία και οπτική για τον γαστρο-οινοτουρισμό, το παρόν και το μέλλον του. Το δημιούργησε ο Γιώργος Πίττας το 2018, με στόχο και όραμα να δει την ελληνική γαστρονομία να γίνεται μοχλός ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, εφαλτήριο της τουριστικής της άνθησης και άξονας της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Κεντρική ιδέα είναι η οργάνωση των επαγγελματιών του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας (παραγωγή-εστίαση-φιλοξενία) σε διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό τη σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.