Το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας αλλά και τις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών επεσήμαναν, στο σύνολό τους, οι συμμετέχοντες στο ολοήμερο Επενδυτικό Φόρουμ που έλαβε χώρα, την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, στο Ριάντ, στο πλαίσιο της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβία.

Στις εργασίες του Φόρουμ συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, η οποία επισήμανε τις ευκαιρίες και τις προοπτικές του ελληνικού yachting στα πλαίσια του πάνελ για το μέλλον του τουρισμού.

Ειδικότερα, η κα. Αναστασοπούλου τόνισε ότι «τώρα είναι η ώρα για μια εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό και το yachting σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια και πολλαπλές κρίσεις».

Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «το yachting έχει επιδείξει εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας λόγω των εγγενών χαρακτηριστικών της ιδιωτικότητας και της κοινωνικής απόστασης. Αυτό μας κάνει εξαιρετικά αισιόδοξους για το μέλλον, καθώς η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και του yachting είναι ένας από τους βασικούς στρατηγικούς άξονες ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα μας».

Επιπροσθέτως, η κα. Αναστασοπούλου σημείωσε ότι «ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη της οικονομίας με τη συνολική οικονομική συμβολή του να ανέρχεται περίπου στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της Ελλάδας, ενώ η έμμεση συνεισφορά θεωρείται 4 έως 5 φορές μεγαλύτερη.

Άλλωστε, η Ελλάδα είναι ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για σκάφη αναψυχής, για λόγους που είναι αυτονόητοι.

Ενδεικτικά, η Christies Real Estate τοποθετεί τα ελληνικά νησιά ως τον 2ο καλύτερο προορισμό στον κόσμο για πολυτελή yachting, ακριβώς πίσω από τη Γαλλική Ριβιέρα και πάνω από προορισμούς όπως οι Παρθένοι Νήσοι, το Palm Beach, η Φλόριντα και η Costa Esmeralda της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των SuperYachts από τον Ιούνιο του 2021 με σχεδόν 200 αγκυροβολημένα σκάφη στις 25 Ιουνίου 2021 (άλμα από 80 τον Μάιο του 2021) μετά το άνοιγμα του τουρισμού που ακολούθησε την κήρυξη της πανδημίας.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα βρίσκεται στους 3 πιο δημοφιλείς προορισμούς στην αγορά τσάρτερ παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς 17%, πολύ κοντά στη Νότια Γαλλία (20% της αγοράς) και την Ιταλία (19%).

Η Ελλάδα είναι επίσης ο 4ος πιο δημοφιλής προορισμός για mega-yachts, γεγονός που δημιουργεί σημαντικές πιέσεις στις υπάρχουσες λιμενικές υποδομές αλλά και τονίζει την ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένων θέσεων ελλιμενισμού».

 Επίσης η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης ανέφερε ότι «υπό το πρίσμα της παραπάνω εξειδικευμένης μορφής τουρισμού, η Ελληνική Πολιτεία έχει αναπτύξει ένα σχέδιο που εξελίχθηκε σε 3 στρατηγικούς άξονες:

1.	Η ανάπτυξη ενός νέου φιλικού προς τις επιχειρήσεις θεσμικού πλαισίου για τους τουριστικούς λιμένες με στόχο τη σημαντική επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών κατανομής, εργολαβίας και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων. Στόχος εδώ είναι η δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων.

2.	Η εισαγωγή μιας συνεκτικής στρατηγικής μάρκετινγκ που τοποθετεί τον θεματικό τουρισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό στο επίκεντρο: Προχωράμε πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο «θάλασσα και ήλιος» και αναπτύσσουμε περαιτέρω την ταυτότητα της επωνυμίας της χώρας προσφέροντας μια ολιστική πόλη και εμπειρία.

3.	Η ίδρυση ενός Κέντρου Έρευνας Θαλάσσιου Πληροφοριακού Τουρισμού σε στενή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ: Αυτό το σημαντικό έργο θα μας παρέχει ανεκτίμητες πληροφορίες σχετικά με τον θαλάσσιο τουρισμό για καλύτερη ευθυγράμμιση και εστίαση στη στρατηγική μας».

Τέλος, η κα. Αναστασοπούλου έκανε ειδική μνεία στις προοπτικές του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ειδικότερα στην αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των τουριστικών λιμένων και τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον σχετικό τομέα, για την ανάληψη αμοιβαία επωφελών πρωτοβουλιών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης ανέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας όπου τα τουριστικά λιμάνια είναι η Νο1 περιοχή εστίασης και επισήμανε ότι από το σύνολο των € 320 εκ. από το Ευρωπαϊκό RRF το 40% θα επενδυθεί στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών της Ελλάδας.