Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, είχε μια συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τους κ.κ. Πάνο Παπάζογλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Νίκο Αγγούρη, Επικεφαλής Υπηρεσιών SAP & Τεχνολογίας της Ernst & Young (EY).

Στα ευρήματα της τέταρτης μεγάλης έρευνας της ΕΥ Ελλάδος, EY Attractiveness Survey Ελλάδα 2022, με θέμα την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού επισημαίνεται ότι «για το 2022, εκτιμάται ότι ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, στοχεύοντας στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019», ενώ υπογραμμίζεται ότι «για την επίτευξη θετικών επιδόσεων στον τουρισμό, σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν η ενδεχόμενη σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας, η επέκταση της τουριστικής δραστηριότητας σε περισσότερες περιφέρειες και η αύξηση της μέσης δαπάνης και της διάρκειας παραμονής ανά επισκέπτη».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «ενθαρρυντικά είναι, επίσης, και τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση από τα αεροδρόμια της Ελλάδας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, καθώς, με βάση στοιχεία από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών διαμορφώθηκε σε 14 εκατ., προσεγγίζοντας το 86% της αντίστοιχης περιόδου κατά το 2019».

Τέλος τονίζεται ότι «σε ό,τι αφορά τον τομέα των επενδύσεων, αναμένεται ότι €1 δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας θα επενδυθεί σε υποδομές σχετικές με τον τουρισμό, όπως για αναβάθμιση μαρινών και λιμανιών, διευκόλυνση της πρόσβασης σε ΑμεΑ, αναβάθμιση ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ενεργειακή αναβάθμιση, εκπαίδευση του προσωπικού, καθώς και για την προώθηση του χειμερινού τουρισμού.

Ένα ακόμα βασικό εργαλείο χρηματοδότησης για τον τουριστικό κλάδο είναι και ο Νέος Aναπτυξιακός Νόμος (4887/22), ο οποίος προβλέπει σημαντικά κίνητρα για ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων, με ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν έως και το 75%, καλύπτοντας επενδύσεις για τη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, στο σύνολο της επικράτειας.

Κύριος στόχος της χρηματοδότησης είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς και η ανάπτυξη νέων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που στοχεύουν, κυρίως, στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διαφορετικών περιοχών της χώρας (γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών)».