1. Κυρία Αναστασοπούλου, πριν λίγες ημέρες συναντηθήκατε με την κυρία Τομάζου από το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βόρειας Επικράτειας. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η ενσωμάτωση της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας στην τουριστική πολιτική της Ελλάδας και τι διαμείφθηκε σε αυτήν την συνάντηση σας έτσι ώστε να επιτευχθεί μια περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών;

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία εδράζεται σε ιστορικούς και ομογενειακούς δεσμούς. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχείου, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα.

Οι ομογενείς μας στην Αυστραλία αποτελούν, πλέον, αναπόσπαστο τμήμα της αυστραλιανής κοινωνίας. Η Μελβούρνη και η Θεσσαλονίκη είναι αδελφοποιημένες πόλεις από το 1984. Η Αυστραλία και η Ελλάδα συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς ως αποτέλεσμα των κοινών αγώνων των δύο λαών κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ιδιαιτέρως κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λήμνος αποτέλεσε τη βάση αλλά και τον τόπο περίθαλψης για περίπου 50.000 Αυστραλούς στρατιώτες και νοσοκόμες που πολέμησαν στην Εκστρατεία της Καλλίπολης. Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης τον Μάιο του 1941, Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό Ελλήνων, Νεοζηλανδών και Βρετανών ενάντια στη ναζιστική εισβολή. Για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης λαμβάνουν χώρα ετησίως εκδηλώσεις μνήμης σε διάφορες πόλεις της Αυστραλίας, όπως και στην Ελλάδα.

Επίσης, η Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με έδρα το Σύδνεϋ έχει σημαντικό ρόλο και παρουσιάζει πλούσιο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό έργο. Το επίπεδο των διμερών μας σχέσεων αντανακλάται στις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου καθώς και το πλούσιο συμβατικό πλαίσιο που καλύπτει ευρύ φάσμα συνεργασίας και  στην αγαστή συνεργασία στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Ως απόρροια, λοιπόν, των ισχυρών δεσμών Ελλάδας και Αυστραλίας  πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την κ. Τομάζου από το Ελληνοαυστραλιανό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βόρειας Επικράτειας. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάστηκαν από το Υπουργείο μας τα αποτελέσματα της ευρύτερης ποσοτικής έρευνας για το προφίλ των επισκεπτών στη χώρα μας μέσω της εφαρμογής VisitGreece, καθώς και τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας για τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Ελλήνων ομογενών στην Αυστραλία. Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή του ταξιδιωτικού προφίλ των μελών της Ελληνοαυστραλιανής ομογένειας. Προβλήθηκαν ιδιαίτερα οι τρόποι για την ενίσχυση των τουριστικών ροών με την προσφορά εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων, πέρα από τον τουρισμό «ήλιου και θάλασσας».

Είναι γνωστό ότι η ελληνική ομογένεια διακρίνεται από βαθιά θρησκευτική πίστη και μεγάλο ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επισκέψεων σε τόπους και μνημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος (π.χ. Μετέωρα). Ως εκ τούτου διανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες για την προώθηση θρησκευτικού τουρισμού.

Επίσης, η ελληνική γαστρονομία αποτελεί ένα από τα βασικά δυνατά σημεία της ελληνικής τουριστικής προσφοράς και χαίρει μεγάλης εκτίμησης μεταξύ των Αυστραλών επισκεπτών.

Επιπλέον, η Ελλάδα αποτελεί μία εξαιρετικά ασφαλή χώρα όχι μόνον για να ταξιδέψει κάποιος, αλλά και να μείνει ή και να εργαστεί, αλλά φυσικά και να επενδύσει.

2. Τι προσμένει το Υπουργείο Τουρισμού από την επικείμενη ίδρυση Γραφείο του ΕΟΤ στην Αυστραλία και πότε αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες για αυτό την ιστορική για την παροικία πρωτοβουλία;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα Γενική Γραµµατέας στο Υπουργείο Τουρισµού και έχοντας μάθει να είμαι αγωνιστική, μαχητική και να μην πτοούμαι από τις δυσκολίες και τα εμπόδια, έβαλα ένα προσωπικό στοίχημα: την επαναλειτουργία του Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία.  Μετά από προσωπική και αδιάκοπη προσπάθεια επιθυμώ να ανακοινώσω ότι έχει ήδη αποφασιστεί η επανασύσταση και επαναλειτουργία του Γραφείου του ΕΟΤ.

Με μέριμνα του γραφείου του ιδίου του Πρωθυπουργού αλλά και εμού της ιδίας έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ενέργειες, ώστε να έχει και πάλι παρουσία ο ΕΟΤ στην Αυστραλία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η Αυστραλία αποτελεί μια αγορά που διαθέτει μάλιστα και έντονο ομογενειακό χαρακτήρα  και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την πατρίδα μας.

To αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα με την έλευση του νέου έτους θα αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες από το Υπουργείο Τουρισμού, που είναι καθ’ ύλην και αποκλειστικά αρμόδιο για την ίδρυση Γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία. Με την ιστορική για την παροικία πρωτοβουλία αναμένουμε σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και βεβαίως περαιτέρω αύξηση των τουριστικών ροών από Αυστραλούς επισκέπτες.

3. Η εφετινή χρονιά ήταν ένα «annus mirabilis» (θαυμάσιο έτος) για τον ελληνικό τουρισμό έπειτα από δύο χρόνια «ασφυξίας» από την πανδημία.  Πόσο ευχαριστημένοι είστε στο Υπουργείο Τουρισμού από τις εφετινές επιδόσεις που καταγράφηκαν;

            Το brand name της χωρας έχει αναβαθμιστεί παγκοσμίως, η εικόνα μας έχει αλλάξει προς το καλύτερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ισχυρό τουριστικό ρεύμα, που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μέσω του Τουρισμού.

Φέτος, η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ και εργαζόμαστε σκληρά ώστε να ολοκληρωθεί με το τέλος του 2022. Αυτή η διεύρυνση της σεζόν, η χρονική αλλά και χωρική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου δηλαδή, σηματοδοτεί τη μεγέθυνση του τουριστικού μας προϊόντος, που ενισχύει την οικονομία, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα, ενώ στηρίζει εντέλει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η σεζόν μπορεί να φτάσει, και ενδεχομένως να ξεπεράσει, σε αριθμούς τη «χρυσή» χρονιά του 2019. Καταφέραμε μέσα σε μια χρονιά πολλαπλών κρίσεων να στηρίξουμε -μέσω του τουρισμού-τους επαγγελματίες του κλάδου, τον πρωτογενή τομέα, το εμπόριο αλλά και τις κατασκευές.

Toν Σεπτέμβριο μάλιστα, η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη ήταν αυξημένη κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, και οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια ξεπέρασαν κατά 14% την προ πανδημίας περίοδο.

Η διεθνής κίνηση κατέγραψε 24.399.782 επιβάτες, αυξημένη κατά 87,6% συγκριτικά με το 2021 και ψηλότερα από το 2019. Την άνοδο της επιβατικής κίνησης οδήγησε η κίνηση εξωτερικού, που αυξήθηκε κατά 14,9% σε σχέση με το 2019 και κατά 14,6% συγκριτικά με το 2021.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ACI Europe, τα ελληνικά αεροδρόμια, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ήταν τα μοναδικά μαζί με εκείνα του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας, που κατάφεραν να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα. Σημείωσαν αύξηση επιβατών 4,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Ακολούθησαν το Λουξεμβούργο με αύξηση 3,3% και η Ισλανδία με αύξηση 1%.

Επιπροσθέτως, υπολογίζεται ότι φέτος οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα θα είναι κατά 25% αυξημένες, σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο αριθμός προκρατήσεων κρουαζιερόπλοιων για το 2022 στην Ελλάδα αγγίζει τα 4.939 πλοία. Το 2021 στη χώρα μας είχαν αφιχθεί υπόψιν συνολικά 2.064 κρουαζιερόπλοια με 1.418.315 επιβάτες, έναντι 3.979 κρουαζιερόπλοιων με 5.552.384 επιβάτες το 2019.

Τούτων λεχθέντων, το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο ευελπιστούμε ότι τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό φέτος θα ξεπεράσουν αυτά του 2019. Προφανώς είναι ακόμα νωρίς για προβλέψεις όσον αφορά το 2023 και χαιρόμαστε με την επιτυχία που φαίνεται να προδιαγράφεται για την ελληνική τουριστική αγορά, ωστόσο δεν επαναπαυόμαστε.

Κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής  που έχουμε θέσει, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας,  της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

4. Η ανθρωπότητα έχει εισέλθει σε μια νέα κανονικότητα. Πιο επισφαλή με όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη, τον πόλεμο, την ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Σε επίπεδο στρατηγικής πως θα αντιμετωπίσει το Υπουργείο Τουρισμού αυτή τη νέα πραγματικότητα και ποια χαρακτηριστικά της Ελλάδας θα θελήσει να αναδείξει στους δυνητικούς τουρίστες για το νέο έτος; Μπορεί η χώρα να γίνει προορισμός για όλη την χρονιά; 

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς διεθνούς αναταραχής, είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε όλα τα πράγματα που μας καθιστούν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και με επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και των δυνατότητων μας, καλούμαστε να πράττουμε ανάλογα, μετατρέποντας τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Η ανθεκτικότητα, λοιπόν, του τουριστικού οικοσυστήματος μας βρίσκεται στο επίκεντρο του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού. 

Έτσι, εργαζόμαστε συστηματικά τόσο για την αναβάθμιση των υποδομών και τη νομοθετική αναμόρφωση, όσο και για την ψηφιοποίηση του τουριστικού προϊόντος και για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα (Upskilling και reskilling).

Παράλληλα, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος», καθώς και στην προώθηση του θεματικού τουρισμού όπως o συνεδριακός (MICE), o θαλάσσιος, o ορεινός, o καταδυτικός τουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, κ.ά.

Κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής  που έχουμε θέσει, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας,  της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες, διεθνείς τάσεις, καθώς και μελέτες και έρευνες ελληνικών και διεθνών ινστιτούτων και φορέων, οι πέντε άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού αφορούν κυρίως τα εξής πεδία:  

– Τη βελτίωση και την ανάπτυξη των δημοσίων -κυρίως- υποδομών

– Την αναβάθμιση, την καινοτομία και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

– Την ψηφιακή αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του τουριστικού οικοσυστήματος

– Την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και

– Την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Τούτων λεχθέντων, η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει διεξοδικά τον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων που έχουν αποτυπωθεί σε διάφορα megatrends όπως ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει διάφορες εμπειρίες με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και του νου του. Θα έλεγε κανείς ότι το αρχαιοελληνικό ευ ζην επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής.

Έτσι αξιοποιούμε και την τάση των Millennials, ενός πολύ δυναμικού κοινού, να καταγράφουν ιδιαίτερες, μοναδικές  ταξιδιωτικές εμπειρίες, καθώς και τη νέα κουλτούρα της εξ αποστάσεως εργασίας (remote working), η εξέλιξη της οποίας φαίνεται να είναι ο «ψηφιακός νομαδισμός» (digital nomadism).

5. Το Υπουργείο Τουρισμού έχει συμβάλει στο να υπάρξουν απευθείας πτήσεις από αρκετές χώρες στον πλανήτη έτσι ώστε να τονώσει τις αφίξεις και να διευκολύνει την εμπειρία του επισκέπτη.  Υπάρχει πρόθεση στο σχεδιασμό σας να γίνει κάτι αντίστοιχο και με την Αυστραλία, για παράδειγμα με την αεροπορική εταιρεία Qantas, όπως συνέβαινε παλιότερα;

            Η Αυστραλία αποτελεί μια αγορά που διαθέτει έντονο ομογενειακό χαρακτήρα  και αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Στον σχεδιασμό των δράσεων του Υπουργείου μας έχει ενταχθεί ο προγραμματισμός συναντήσεων με αεροπορικές εταιρείες που μπορούν να εξυπηρετήσουν αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων θα διερευνηθεί η δυνατότητα επέκτασης των απευθείας αεροπορικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και η δημιουργία αεροπορικών συνδέσεων με νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

6. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει προγραμματισμός για ταξίδι σας στην Αυστραλία, ανάλογο με αυτό που κάνατε πρόσφατα στον Καναδά, ώστε να παρουσιαστεί η τουριστική πολιτική στην ομογένεια και όχι μόνο;

Στον σχεδιασμό των ενεργειών του Υπουργείου Τουρισμού υφίσταται ο προγραμματισμός ταξιδίου μου στην Αυστραλία, με την οποία όπως προανέφερα μας συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί και αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα μας.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν εκεί, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ενέργειες που μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει Αυστραλούς επισκέπτες στη χώρα μας.  Στο πλαίσιο των συναντήσεων, πρώτιστη προτεραιότητα αποτελεί η Ελληνική Κοινότητα και η παρουσίαση σε αυτήν των αναπτυξιακών δυνατοτήτων  και επενδυτικών ευκαιριών του τουριστικού τομέα στη χώρα σας. 

Εκφράζω ιδιαίτερα την ικανοποίησή μου για την αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα μας τη φετινή χρονιά και δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επισκεπτών στην Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε κάθε γωνιά της όμορφης πατρίδας μας. Θα στεκόμαστε πάντα δίπλα στην ελληνική ομογένεια της Αυστραλίας όπως άλλωστε γνωρίζουμε ότι και η ελληνική ομογένεια στέκει ακλόνητη δίπλα μας.

7. Τέλος, να σας ζητήσω να στείλετε ένα μήνυμα στην ελληνική παροικία της Αυστραλίας, η οποία διψά για οτιδήποτε ελληνικό και προσμένει με λαχτάρα κάθε χρόνο την επιστροφή στην πατρογονική γη …

Η ομογένεια στην Αυστραλία αποτελεί τη σταθερή βάση, την γέφυρα για την ανάπτυξη  και την ισχυροποίηση των δεσμών, όχι μόνο φιλίας, αλλά αλληλοκατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Σημαντικός αριθμός των Ελλήνων ομογενών διατηρούν άλλωστε, έντονους συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, κυρίως με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους. Η βούλησή τους να επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, καθώς και η τάση να επενδύουν στην ανακαίνιση των πατρικών τους κατοικιών τους καθιστά την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα ένα πιστό και σταθερό κοινό που πάντα συνδράμει την Ελλάδα στις δύσκολες περιόδους.

Ταυτόχρονα, η εδραιωμένη παρουσία της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στους κόλπους της αυστραλιανής κοινωνίας, καθώς και η έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα αποτελεί φορέα μετάδοσης και προώθησης του ελληνικού brand. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εδραιωμένη παρουσία της ελληνικής ομογένειας και η ικανοποιητική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην αυστραλιανή αγορά η οποία διανοίγει νέες ευκαιρίες προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού, αλλά και του οινοτουρισμού στη χώρα μας.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κατάσταση «win-win» για όλους μας.

Επιπροσθέτως, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα επανασυστήθηκε στο εξωτερικό ως ασφαλής προορισμός, ως μία πολύ καλά οργανωμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της, αλλά επίσης και τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες, όπως και τους επιχειρηματίες.

Ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλική διάθεση των κατοίκων, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει ο τόπος μας.

Κοινώς, η ανεπιτήδευτη γοητεία και απλότητα του τόπου μας, τα φημισμένα πολιτιστικά αριστουργήματα της αρχαιότητας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά ορεινά χωριά, ο φανταστικός καιρός, οι μοναδικές γεύσεις… είναι μερικοί από τους χιλιάδες λόγους για να επισκεφθεί κάποιος τη μητέρα πατρίδα, η οποία πλέον βρίσκεται στην 5η θέση των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο.

Το άνοιγμα γραφείου του ΕΟΤ στη Μελβούρνη που δρομολόγησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον Ελληνισμό της Διασποράς ευρύτερα.

Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεστε οι περισσότεροι (άνω των 300.000), ενώ η ίδρυση του γραφείου ΕΟΤ ήταν πάγιο αίτημα σας εδώ και 8 χρόνια.

Σας ακούμε και με προσοχή σχεδιάζουμε μαζί τη κοινή μας πορεία για την ευημερία όλων μας. Είναι περισσότερο από προφανές πως όταν προσπαθούμε κάτι μαζί, όταν είναι ομαδική η προσπάθεια, το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ καλύτερο.