1. Πώς αξιολογείτε το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την αύξηση και την ανάπτυξή της στο μέλλον;

Στα πλαίσια της 68ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, είχα μια λίαν εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό Τουρισμού της Βουλγαρίας, κ. Ilin Dimitrov, με τoν οποίο διερευνήθηκαν οι τρόποι της περαιτέρω ενδυνάμωσης της συνεργασίας των δύο χωρών μέσα από στοχευμένες πρωτοβουλίες στον τομέα του τουρισμού.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., καθώς επίσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Οι πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα αξιόλογοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εντοπίσαμε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης μεταξύ των δύο χωρών και επιβεβαιώσαμε την πρόθεση μας να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών τουριστικών σχέσεων και την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, δόθηκε έμφαση σε θεματικούς τομείς όπως ο θαλάσσιος τουρισμός και η κρουαζιέρα, καθώς και ο κινηματογραφικός και ο ιατρικός τουρισμός.

Επιπλέον, αμφότεροι επικεντρωθήκαμε στην ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στους τομείς του χειμερινού τουρισμού, του τουρισμού υγείας, καθώς και του τουρισμού ευεξίας.

Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η υπογραφή κοινού σχεδίου δράσης που θα επισφραγίζει την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

 Σε κάθε περίπτωση, το πλαίσιο των ευρύτερων μακροχρόνιων καλών σχέσεων της χώρας μας με τη Βουλγαρία, της γεωγραφικής εγγύτητας, των πολιτιστικών και εμπορικών δεσμών και σε συνέχεια της  Κοινής Δήλωσης μεταξύ των Υπουργών Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που υπεγράφη το 2020, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας κοινών προγραμμάτων – πακέτων για προσέλκυση τουριστών από τρίτες χώρες επ’ ευκαιρία και των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της  8th Athens International Expo τον προσεχή Νοέμβρη.  Ειδικά στις αγορές της Ευρώπης και των Η.Π.Α. που αποτελούν προτεραιότητα για τον ελληνικό τουρισμό και ο ΕΟΤ διατηρεί Υπηρεσίες Εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να συμφωνηθεί η από κοινού προσέγγιση tour operators που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένες αγορές ενδιαφέροντος για την δημιουργία πακέτων που θα περιλαμβάνουν και τους δύο προορισμούς για θεματικές μορφές που αποτελούν προτεραιότητα και για τις δύο χώρες, όπως ο πολιτιστικός, ο θαλάσσιος τουρισμός, τουρισμός MICE κτλ., ενώ ταυτόχρονα τα πακέτα αυτά μπορούν να εντάσσονται και στα προγράμματα συνδιαφήμισης – προβολής των δύο χωρών.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανταγωνιστικές προσφορές από προορισμούς της γείτονος χώρας με καλή αναλογία στη σχέση τιμής/ποιότητας, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ανταγωνιστικά πακέτα με την Βόρεια Ελλάδα προς τρίτες χώρες. Η γεωγραφική εγγύτητα με την δυνατότητα πτήσης στην Θεσσαλονίκη ή την Σόφια και στη συνέχεια οδική περιήγηση θέτουν ένα ελκυστικό πλαίσιο με όφελος και για τα δύο μέρη.

Στο σημείο αυτό,  αξίζει να επισημανθεί το Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A “Ελλάδα-Βουλγαρία” 2014-2020, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ καλύπτει 11 ελληνικές και βουλγαρικές περιφέρειες και στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στην παραμεθόρια περιοχή, στη διατήρηση, προστασία, προώθηση και ανάπτυξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγκεκριμένα το έργο «Ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών αξιοποίησης της διασυνοριακής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς προς όφελος της τουριστικής ανάπτυξης» για την υλοποίηση της Πράξης: “Innovative Instruments for the Preservation and Promotion of Cultural Heritage in the Cross-Border Area”, με ακρωνύμιο “Tourism-e” χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-Α «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014- 2020».

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένα αποθετήριο για την συλλογή και επεξεργασία των πληροφοριών και προσφερόμενων υπηρεσιών που σχετίζονται με σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην παραμεθόριο. Το “Tourism-e” θα δημιουργήσει ψηφιακές απεικονίσεις αυτών τα οποία θα είναι διαθέσιμα μέσω μίας πλατφόρμας, ενώ τα σημεία ενδιαφέροντος στην παραμεθόρια περιοχή θα μπορούσαν να αποτελέσουν την βάση για τη δημιουργία πακέτων συνεργασίας πολιτιστικού τουρισμού.

Επιπροσθέτως, με βάση την οροσειρά της Ροδόπης και τα πολυάριθμα εθνικά πάρκα και λίμνες, το Εθνικό Πάρκο Pirin στην νότια Βουλγαρία και το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης αποτελούν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπου μπορούν να συνδυαστούν σε πακέτα περιηγήσεων πολλές δραστηριότητες και στις δύο χώρες, περιλαμβάνοντας ιδανικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με την Βουλγαρική πλευρά.

Ειδικότερα το Εθνικό Πάρκο Pirin, είναι χαρακτηρισμένο από την UNESCO ως φυσικό σημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα, 45 είδη θηλαστικών, 11 ερπετών και 159 είδη πουλιών.

Επιπλέον, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υψηλής ποιότητας υποδομές τους, τα χιονοδρομικά κέντρα στην Βουλγαρία και την Μακεδονία (Ελλάδα) θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης σε συνδυαστικά πακέτα.

Ειδικά τα χιονοδρομικά κέντρα Φαλακρού και Λαϊλιά βρίσκονται σε εγγύτητα με τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η Περιφέρεια Σμόλιαν και η εταιρεία διαχείρισης του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Παμπόροβο έχει ξεκινήσει διερεύνηση των δυνατοτήτων υλοποίησης κοινών προγραμμάτων σε δωδεκάμηνη βάση, που θα απευθύνονται κυρίως σε τρίτες ευρωπαϊκές χώρες με αξιοποίηση των αεροδρομίων Καβάλας και Plovdiv.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πιθανή δημιουργία ενός ταξιδιωτικού πακέτου που θα περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και τη Σόφια ως city break προορισμούς με ενδιάμεσες στάσεις, καθώς δεν υφίσταται αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους, αλλά οδικώς πρόκειται για απόσταση μικρότερη των τεσσάρων ωρών.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, με προοπτική την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοβουλγαρικών επιχειρηματικών σχέσεων και την ενίσχυση των ροών των επιχειρηματιών τουριστών μεταξύ των δύο χωρών, η προώθηση του Συνεδριακού τουρισμού, είτε σε boutique συνέδρια επί του παρόντος, είτε σε μεγαλύτερα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό πόλο έλξης από άλλες αγορές.

Τέλος,  από το λιμάνι της Καβάλας, στο πλαίσιο ταξιδιών κρουαζιέρας, θα μπορούσε να υπάρχει προσέλκυση για δημιουργία πακέτων εκδρομών, που θα περιλαμβάνουν και τις δύο χώρες και θα καθίστανται έτσι ελκυστικότερα για τους δυνητικούς επισκέπτες.

2. Για τους Βούλγαρους, η Ελλάδα είναι ίσως ο πιο ελκυστικός και προτιμώμενος προορισμός κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος αυτού του ενδιαφέροντος και πώς αυτό μπορεί να διατηρηθεί απέναντι σε ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Κύπρος και η Ιταλία;

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα επανασυστήθηκε στο εξωτερικό ως ασφαλής προορισμός, ως μία πολύ καλά οργανωμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της, αλλά επίσης και τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες, όπως και τους επιχειρηματίες.

Ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλική διάθεση των κατοίκων, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει ο τόπος μας.

Από αρχαία μνημεία μέχρι μαγευτικά τοπία, από τη φημισμένη παγκοσμίως γαστρονομία και τη διάσημη νυχτερινή ζωή, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να επισκεφθείτε την Ελλάδα.

Η χώρα μας φιλοξενεί θαυμάσιους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αφιερώστε χρόνο για να δείτε την εκπληκτική Ακρόπολη στην Αθήνα και το φανταστικό μουσείο της, να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών ή το υπαίθριο μουσείο της Δήλου, τα όμορφα βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης, τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και των Φιλίππων στην Βόρεια Ελλάδα, το μυθικό παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη ή την πανέμορφη μεσαιωνική Παλιά Πόλη της Ρόδου.

Επιπλέον, η Ελλάδα έχει πολλές παραλίες που μπορούν να σαγηνεύσουν τους πάντες. Από αμμώδεις έως βοτσαλωτές ακτές, απομονωμένους όρμους και ήσυχους κολπίσκους, τα ελληνικά νησιά με τα γαλαζοπράσινα νερά αποτελούν για πολλούς ανα τον κόσμο έναν ηλιόλουστο παράδεισο. Με ακτογραμμή περίπου 16.000 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ηπειρωτικής χώρας και περίπου 6.000 νησιών (εκ των οποίων μόνο τα 227 κατοικήσιμα), η Ελλάδα είναι ένας από τους κορυφαίους προορισμούς ιστιοπλοΐας παγκοσμίως. Προικισμένη με ζεστό καιρό, τέσσερα διαφορετικά αρχιπελάγη και επτά αλυσίδες νησιών, οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό σκάφος  είναι ασφαλείς και εύκολες στις ελληνικές θάλασσες.

Παρόλο που η χώρα φημίζεται για τα νησιά και τον θαλάσσιο πλούτο της, το 80% της χερσαίας της έκτασης καλύπτεται από ορεινούς όγκους. Η Ελλάδα είναι η τρίτη σε ορεινό όγκο ευρωπαϊκώς, μετά τη Νορβηγία και την Αλβανία. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότερες από 40 οροσειρές που προσφέρουν απίστευτα τοπία. Έτσι, οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν πολλές επιλογές σε παράκτιες, αλλά και στην ενδοχώρα, διαδρομές. Το μόνο πρόβλημα που θα έχετε είναι να αποφασίσετε σε ποια περιοχή να πάτε.   Γνωρίστε τα «μαγικά» βουνά της Ελλάδας: από την κορυφή του Βαρνούντα στον Γράμμο, από τη «ραχοκοκαλιά»της Πίνδου στον μοναδικό Όλυμπο των 12 θεών, από το καταπράσινο Πήλιο στον «αρσενικό» Ταΰγετο και από εκεί στη γλυκιά αγριάδα, που έχουν τα Αστερούσια της νότιας Κρήτης.

Με άλλα λόγια, τραχιά βουνά, εξωτικές, παρθένες παραλίες με κρυστάλλινα νερά, καταπράσινες κοιλάδες, υπέροχες λίμνες και πυκνά δάση – το μεγαλείο της φύσης στην Ελλάδα θα σας ξετρελάνει. Έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε διαφορετικούς τρόπους ζωής σε μια χώρα που η φυσική ομορφιά και η ποικιλομορφία της είναι βέβαιο ότι θα σας εκπλήξει θετικά μαζί με τη μεγάλη ποικιλία τροφίμων και ποτών. Μπορείτε να ανακαλύψετε μια τεράστια γκάμα από ελληνικά κρασιά, τοπικά ποτά και παγκοσμίου φήμης εδέσματα, σπεσιαλιτέ των νησιών ή παραδοσιακά «πιάτα» των ορεινών χωριών, φρέσκα θαλασσινά και εποχιακά ζαρζαβατικά μαγειρεμένα με μια δόση «υγιεινού» ελληνικού ελαιολάδου. Το ταξίδι σας στην Ελλάδα θα είναι σίγουρα μια γιορτή για τον ουρανίσκο σας.

Επιπλέον, είτε είστε, είτε παραμένετε νέοι στην ψυχή, μπορείτε να διασκεδάσετε έντονα στην Ελλάδα. Από νησιά όπως η Σκιάθος, η Μύκονος, η Ίος ή η Ζάκυνθος, μέχρι κοσμοπολίτικες πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη, η χώρα σπανίως «κοιμάται». Ωστόσο, η ομορφιά της έγκειται επίσης στο γεγονός ότι οι ρυθμοί της καθημερινότητας παραμένουν απλοί και αυθεντικοί σε μεγάλο τμήμα της. Αν ψάχνετε για ήσυχα μέρη για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, υπάρχουν αμέτρητες μη αστικές περιοχές, όπου μπορείτε να επαναφορτίσετε τις μπαταρίες σας μακριά από τα πλήθη.

Τα Ζαγοροχώρια, για παράδειγμα, είναι ένας σαγηνευτικός προορισμός διακοπών όλο τον χρόνο. Θα ανακαλύψετε τη σπάνια ομορφιά της περιοχής περπατώντας κατά μήκος του φαραγγιού του Βίκου, κοιτάζοντας την εντυπωσιακή κορυφή του βουνού Αστρακάς και ακούγοντας το απαλό βουητό του ποταμού Βοϊδομάτη. Ακόμα κι αν βρεθείτε σε μια πιο ρομαντική ή βουκολική περιοχή όπως τα Τζουμέρκα στην Ήπειρο για παράδειγμα, η εμπειρία ενός τυπικού πανηγυριού είναι μια αξέχαστη εμπειρία που θα κάνει τις διακοπές σας ξεχωριστές.

Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός λόγος για να επισκεφθείτε την Ελλάδα είναι οι προσιτοί, φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποί της. Η ελληνική φιλοξενία είναι άλλωστε θρυλική. Η εν λόγω λέξη μεταφράζεται κυριολεκτικά ως “φίλος σε ξένο” και αναφέρεται στην πράξη υποδοχής και φροντίδας ενός ξένου στο σπίτι κάποιου. Για τους αρχαίους Έλληνες, ήταν μια πράξη αρετής να καλωσορίζουν και να φροντίζουν τους ξένους στο σπίτι τους, καθώς πίστευαν ότι στάλθηκαν από τους θεούς. Η φιλοξενία παραμένει σημαντική αξία και για τους σύγχρονους Έλληνες, αφού εξακολουθεί να υπάρχει καθώς ακόμα ανοίγουν με χαρά τα σπίτια τους και προσκαλούν τους ξένους για να τους κεράσουν φαγητό και ποτό.

Σε τελική ανάλυση, η ανεπιτήδευτη γοητεία και απλότητα της χώρας, τα φημισμένα πολιτιστικά αριστουργήματα της αρχαιότητας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά ορεινά χωριά, ο φανταστικός καιρός, οι μοναδικές γεύσεις… είναι μερικοί από τους χιλιάδες λόγους για να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είτε ταξιδεύετε αναζητώντας πολυτελείς επιλογές, είτε φθηνά καταλύματα.  Το λίκνο του δυτικού πολιτισμού είναι ένας υπέροχος προορισμός όλο το χρόνο. Επισκεφθείτε την Ελλάδα και δείτε και μόνοι σας, “θα θέλετε να μείνετε για πάντα”!

3   Εκτός από τις όμορφες παραλίες και την κρυστάλλινη θάλασσα, η Ελλάδα έχει και άλλα αξιοθέατα να προσφέρει στους Βούλγαρους επισκέπτες. Ο πολιτιστικός και ιστορικός σας τουρισμός είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος, καθώς και αυτός των spa  και της ευεξίας. Ωστόσο, ίσως λίγοι Βούλγαροι επισκέπτονται την Ελλάδα σε τέτοιες περιπτώσεις. Τι θα μοιραζόσασταν με τους αναγνώστες μας σχετικά με τις διάφορες τουριστικές ευκαιρίες στην Ελλάδα;

Η πανδημία έχει αλλάξει σημαντικά τις προτεραιότητες και τα δεδομένα στις τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό, με το 2023 να υποδέχεται τη μεταστροφή των τουριστών προς το βιώσιμο και υπεύθυνο τουρισμό, οι οποίοι πλέον εστιάζουν σε επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον, σε προγράμματα υγείας και ευεξίας – πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής.

Συγκεκριμένα, η εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 και ο ψυχοκοινωνικός της αντίκτυπος στον πληθυσμό συνέβαλαν στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων των τουριστών, που πλέον θέτουν την υγεία και την ασφάλεια ως προτεραιότητα, γίνονται πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα βιωσιμότητας και υιοθετούν νεωτεριστικές προσεγγίσεις στην αυτοπροστασία και την ψυχική υγεία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευεξίας (well-being).

Στην Ελλάδα ωστόσο, ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έννοια και τη σημασία της ευεξίας ήταν ο Ιπποκράτης, που από το 500 π.Χ. επικεντρώθηκε στην πρόληψη της ασθένειας υποστηρίζοντας ότι η τελευταία είναι προϊόν διατροφής, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων συν τοις άλλοις.

Αυτό που υποστήριζε ο Ιπποκράτης δεν απέχει και πολύ από τη σύγχρονη αντίληψη για την ευεξία η οποία περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, με υπηρεσίες και προγράμματα διαλογισμού, σωματικής άσκησης αθλητισμού, υγιεινής διατροφής, διακοπής καπνίσματος, ελέγχου του στρες, κ.ά.

Η φύση, εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, έχει δώσει και στην Ελλάδα πηγές με σημαντικά θεραπευτικά πλεονεκτήματα. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.

Συγκεκριμένα, ο θερμαλισμός γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια στο Αιγαίο.

Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, είχε μελετήσει και μιλήσει για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών και μπορεί να θεωρηθεί ο ιδρυτής της επιστήμης της υδροθεραπείας. Αναφορές στον ζωογόνο και θεραπευτικό ρόλο του νερού είναι επίσης άφθονες στη μυθολογία και στις αφηγήσεις αρχαίων ιστορικών, από τις οποίες μαθαίνουμε ότι ο Ηρακλής συνήθιζε να λούζεται την πηγή των Θερμοπυλών για να ανακτήσει τις δυνάμεις του μετά από κάθε άθλο, η Ήβη, η θεά της νεότητας, λουζόταν στα ιαματικά νερά της Πάτρας για να διατηρείται νέα και η πηγή της Υπάτης ήταν αφιερωμένη στη θεά Αφροδίτη.

Μαρτυρίες για τα λουτρά υπάρχουν και στα ομηρικά έπη, ενώ γενικά στους αρχαίους ελληνικούς χρόνους γνωρίζουμε ότι τα λουτρά χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς. Το κατεξοχήν ιερό υδρολατρείας και υδροθεραπείας κατά την προιπποκρατική εποχή ήταν το Ασκληπιείο της Επιδαύρου, ενώ λουτρά και κρήνες υδροθεραπείας είχε και το Ασκληπιείο της Κω.

Η παράδοση και η πρακτική της ιαματικής ιατρικής και των ιαματικών λουτρών κληροδοτήθηκε και συνεχίστηκε από τους Ρωμαίους και τους Βυζαντινούς (από τους οποίους οι Οθωμανοί εμπνεύστηκαν τα χαμάμ τους) και σώζεται μέχρι σήμερα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα έχει μεγάλη παράδοση στις πρακτικές υγείας και ευεξίας. Η ιατρική αντίληψη της αρχαίας Ελλάδας, η οποία διασώζεται ατόφια στη λαϊκή παράδοση, αντιμετωπίζει τον άνθρωπο ως ένα αδιαίρετο «όλον»· η ψυχή, ο νους και το σώμα αλληλεπιδρούν και η υγεία θεωρείται ως μια κατάσταση ισορροπίας και καλής σχέσης μεταξύ του συναισθηματικού κόσμου και της φυσικής κατάστασης του ατόμου.

Η ελληνική ιατρική παράδοση στηρίζεται σε ήπιες μορφές θεραπείας. Τα ιαματικά λουτρά, η ισορροπημένη διατροφή, οι θεραπείες με βότανα, η υπνοθεραπεία, το χαλαρωτικό μασάζ είναι κάποια από τα «μυστικά» που έφτασαν από τη βαθιά αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η ελληνική επικράτεια διαθέτει πάνω από 800 ιαματικές πηγές, με διαφορετικές ιδιότητες και χρήσεις. Η σύσταση των νερών ποικίλει και καθιστά κάθε πηγή μοναδική. Άλλα νερά θεωρούνται ιδανικά για πόση, όπως αυτά των αρκαδικών πηγών, που έχουν σαφώς αναλγητική και θεραπευτική δράση στις στομαχικές διαταραχές. Άλλες πηγές θεωρούνται εξαίρετες για δερματολογικές παθήσεις και χρόνιες παθήσεις των οστών και των μυών, όπως οι πηγές της Αιδηψού στην Εύβοια, του Λουτρακίου στην Πελοπόννησο και των Ελευθερών Καβάλας στη Μακεδονία. Οι μονάδες που λειτουργούν στους χώρους των ιαματικών πηγών προσφέρουν άρτιο δίκτυο υποδομών και συνεχή ιατρική φροντίδα από εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο αντιμετωπίζει την κάθε περίπτωση εξατομικευμένα.

Ταυτόχρονα, μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες έχει και το θαλάσσιο νερό. Τα κέντρα θαλασσοθεραπείας που λειτουργούν στην Ελλάδα, συνήθως ενταγμένα σε υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία ευεξίας και χαλάρωσης.

Πέρα από τις ειδικές θεραπείες που μπορεί κάποιος να απολαύσει στα πολλά ιδιωτικά και δημόσια κέντρα ευεξίας, η ίδια η ελληνική φύση λειτουργεί θεραπευτικά και αναζωογονητικά για τον άνθρωπο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η «ανακάλυψη» της Ελλάδας από τους ταξιδιώτες, στα μέσα του 19ου αιώνα, έγινε ακριβώς για λόγους αναζωογόνησης. Άνθρωποι από όλη την Ευρώπη κατέφθαναν στην ελληνική επικράτεια για να αφεθούν στη θεραπευτική δύναμη της φύσης.

Τα ελληνικά βουνά, με τον «λεπτό» αέρα και το ήπιο κλίμα θεωρήθηκαν ιδανικοί τόποι ενδυνάμωσης του οργανισμού και οι παράκτιες περιοχές προτιμήθηκαν από τους ανθρώπους που χρειάζονταν ψυχική τόνωση. Το μεσογειακό κλίμα, με τους γλυκούς χειμώνες και τον ακαταμάχητο ήλιο, υπήρξε πάντα παράγοντας που εξισορροπούσε τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η Ελλάδα προβάλλει ως ο ιδανικός τόπος για να συνδυάσει κάποιος τη χαλάρωση των διακοπών με τη φροντίδα του οργανισμού. Μέσα σε μια φύση πανέμορφη, γεμάτη ευεργετικές δυνάμεις, και με την ασφάλεια εξειδικευμένων μονάδων, που είναι αφιερωμένες στη θεραπεία και την αναζωογόνηση του ανθρώπου, ο επισκέπτης θα νιώσει άμεσα τα θετικά αποτελέσματα.

Ακόμα και μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα λειτουργούν μοναδικοί χώροι, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει την εμπειρία ενός χαλαρωτικού μασάζ συνδυασμένη με υδροθεραπείες και θεραπείες προσώπου. Ένας οργανισμός που νιώθει όμορφα, αναδεικνύει και εξωτερικά όλη του την ομορφιά. Αυτή η πεποίθηση, που διατρέχει την ελληνική αντίληψη για τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στη συνείδηση, τόσο των επιστημόνων όσο και των επισκεπτών.

Σημαντικές πηγές είναι τα Λουτρά του Καϊάφα, ένα μεγαλειώδες και μοναδικό στο είδος του οικοσύστημα στην περιοχή της Ηλείας. Η ομορφιά της περιοχής είναι ανυπέρβλητη, ιδιαίτερα η λίμνη Καϊάφα όπου βρίσκονται οι ομώνυμες πηγές και τα ιαματικά λουτρά. Το νερό περιέχει θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς συμβάλλει στην ίαση διαφόρων ασθενειών.


Η Αιδηψός είναι ίσως η πλέον γνωστή λουτρόπολη του ελλαδικού χώρου. Η πανέμορφη μικρή πολιτεία βρίσκεται στη βόρεια Εύβοια. Η πυκνή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αρκίτσα της Φθιώτιδας σας εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση. Επίσης εύκολο είναι να έρθετε οδικώς, μιας και η Εύβοια συνδέεται μέσω Γέφυρας με την Αττική. Η όμορφη λουτρόπολη διατηρεί έναν αέρα νοσταλγικό, καθώς υπάρχουν πολλά νεοκλασικά κτήρια που τη στολίζουν, συστάδες από ολόδροσα πλατάνια και γραφικά, παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια.

Απολαύστε ιαματικά λουτρά στον «Κήπο της Εδέμ», στα Λουτρά Πόζαρ. Ένα μοναδικό σκηνικό που βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα, στους πρόποδες του όρους Βόρας (ή Καιμάκτσαλαν). Με σταθερή θερμοκρασία 37 °C η ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα, προσφέρεται για βουτιές χειμώνα καλοκαίρι, ενώ οι πιο τολμηροί προτιμούν τους μικροί καταρράκτες και τις φυσικές αχνιστές λιμνούλες δίπλα στο ποτάμι.

Αυτό που θα σας μαγέψει είναι το φυσικό ντεκόρ γύρω από τα λουτρά απλά θεαματικό! Οργιώδης βλάστηση∙ πανύψηλα αιωνόβια δέντρα∙ απόκρημνες πλαγιές και θεόρατοι βράχοι συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης ομορφιάς που μόνο η τεχνίτρα φύση θα μπορούσε να είχε σμιλέψει. Η σύγχρονη λουτρόπολη συγκεντρώνει κάθε χρόνο έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών που επιθυμούν να συνδυάσουν την ξεκούραση, τη χαλάρωση και την τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών.

Παράλληλα, η χώρα μας είναι ένα υπαίθριο μουσείο με τεράστιο ενδιαφέρον. Κάθε βήμα σάς φέρνει κοντά σε κάποιο κομμάτι της ιστορίας: μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαιολογικά μουσεία, αίθουσες τέχνης – η Ελλάδα ξεχειλίζει από ερεθίσματα πολιτισμού. Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα είναι η μεγαλύτερη προίκα της χώρας μας. 

Η Αθήνα, η  ιστορική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η γενέτειρα της δημοκρατίας, των τεχνών, της επιστήμης και της φιλοσοφίας του δυτικού πολιτισμού, όπως και των πιο σημαντικών τραγικών ποιητών, πολιτικών, αλλά και φιλοσόφων της αρχαιότητας όπως ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Περικλής, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής και ο Αισχύλος, είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου.

Έχει καταγράψει ιστορία που εκτείνεται περίπου 3.400 χρόνια, ενώ κατοικείται από το τέλος της Ανώτερης Παλαιολιθικής Εποχής (11η χιλιετία π.Χ.). Ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει μετατραπεί σε πεζόδρομο 3 χιλιομέτρων, έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη. Οδηγεί στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους («αρχαιολογικό πάρκο»), ανακατασκευάζοντας – σε μεγάλο βαθμό – το αρχαίο τοπίο. Διανυώντας τον είτε πεζοί, είτε με ποδήλατο γύρω από την Ακρόπολη είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα αξέχαστο ταξίδι στην Ιστορία.

Σήμερα, κάτω από τη σκιά του Παρθενώνα, το σύγχρονο αστικό τοπίο της επεκτεινόμενης πόλης αντικατοπτρίζει τη συναρπαστική ιστορία της, την πολυπολιτισμική σύγχρονη εικόνα της, καθώς και τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις μιας παγκόσμιας πλέον πόλης τύπου Β στην κλίμακα του Δικτύου Έρευνας Της Παγκοσμιοποίησης και των Παγκόσμιων Πόλεων (Globalization and World Cities Research Network – GaWC).

Εξάλλου, η Αθήνα είναι ένα από τα σημαντικότερα οικονομικά κέντρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το λιμάνι της ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης και το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχετε, λοιπόν, πολλές επιλογές όταν πρόκειται για ημερήσιες εκδρομές από την πόλη, όπως μια στο Αγκίστρι και την Αίγινα, ή μια περιήγηση στο ηλιοβασίλεμα στο ακρωτήριο του Σουνίου και τον λευκό μαρμάρινο ναό του Ποσειδώνα ή μια επίσκεψη στην ιστορική πόλη του Ναυπλίου. Εκεί μπορείτε να αγναντέψετε πολύχρωμα βενετσιάνικα σπίτια, να ανεβείτε τα 999 σκαλιά στο Κάστρο του Παλαμηδίου, να δοκιμάσετε ούζο σε ένα από τα γνωστά αποστακτήρια ούζου και να επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

Επιπλέον, η Αθήνα φιλοξενεί 148 θεατρικές σκηνές, περισσότερες από κάθε άλλη πόλη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού, ευρύτερα γνωστό και ως Ηρώδειο, καθώς και του Φεστιβάλ Αθηνών, το οποίο διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε χρόνο. Εκτός από ένα μεγάλο αριθμό κινηματογράφων με πολλές αίθουσες προβολών, η Αθήνα φιλοξενεί επίσης και θερινά σινεμά.

Η πόλη διαθέτει και μουσικούς χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής και τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση που προσελκύουν καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης. Επίσης το Πλανητάριο Αθηνών, που βρίσκεται στη λεωφόρο Ανδρέα Συγγρού, στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα ψηφιακά πλανητάρια στον κόσμο. Επιπλέον, αξίζει να επισκεφθείτε και να απολαύσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που στεγάζει την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Επίσης στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχει μια πανέμορφη πόλη, η μαγευτική Θεσσαλονίκη. Μες στο πλήθος και στους δρόμους, θα διαβάσετε την ιστορία της: Θερμαϊκός κόλπος, Λευκός Πύργος, λεωφόρος Νίκης, πλατεία Αριστοτέλους, οδός Μητροπόλεως, οδός Τσιμισκή, Λαδάδικα, Αγορά Μοδιάνο, Μπιτ Παζάρ, Άνω Πόλη.

Χιλιάδες χρόνια τώρα αυτή η πόλη-λιμάνι του Βορρά αποτελεί σημείο συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες.

Γνωρίστε το πλήθος των πολιτισμών που συνυπήρξαν για αιώνες στην πόλη της Θεσσαλονίκης και περιηγηθείτε στο Γαλεριανό Συγκρότημα, επισκεφθείτε το Εβραϊκό Μουσείο, σ’ ένα κομψό διατηρητέο κτήριο του 1904 και το σπίτι–μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ. Περπατήστε στα πλακόστρωτα Λαδάδικα, ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανάπλασης παλιών κτισμάτων που αξίζει να δείτε.

Στην παραλία, σε μια μοναδική βόλτα με εμβληματικά κτήρια, θα βρείτε τις Αποθήκες του λιμανιού που στεγάζουν το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Ο Λευκός Πύργος, το εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, που υψώνεται στην παραλία, φιλοξενεί στο εσωτερικό του έκθεση για την ιστορία της πόλης σε multimedia περιβάλλον.

Περπατήστε στο πιο αυθεντικό παλιό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, τα στενά σοκάκια της Άνω Πόλης. Εκεί θα θαυμάσετε τα αξιοθέατά της, που σε αυτό της το κομμάτι είναι κυρίως κάστρα και θρησκευτικἀ μνημεία: τον Πύργο Τριγωνίου με την απίθανη θέα και το υποβλητικό Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), τα οθωμανικά μνημεία, τη Μονή Βλατάδων και τις διάφορες βυζαντινές εκκλησίες.

Εξαιρετικό για επίσκεψη είναι επίσης το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και τα Δημήτρια προσελκύουν κάθε χρόνο άλλωστε χιλιάδες επισκέπτες και τοποθετούν τη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτισμού και της τέχνης.

Επιπροσθέτως, κάθε εποχή του χρόνου, η τέχνη του σήμερα είναι πανταχού παρούσα στην Ελλάδα. Ξένοι και Έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή φήμη και παγκόσμια προβολή παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε χώρους ξεχωριστούς, ιστορικούς, αισθητικά αξεπέραστους, μυσταγωγικούς. Αρχαία θέατρα, ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παραστάσεις μέσα σε ενετικά κάστρα, βιομηχανικοί χώροι που έχουν ανακαινιστεί, παλιές αποθήκες, πλατείες, πεζόδρομοι και τα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας. Τα πάντα μεταμορφώνονται σε ένα απέραντο πλουραλιστικό και προκλητικό συνάμα σκηνικό, όπου θα έχετε την ευκαιρία να έρθετε σε επαφή με τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.

Στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου μπορείτε να παρακολουθήσετε εκστατικοί μια πρωτοποριακή παράσταση. Στο ασβεστωμένο πεζούλι της εκκλησίας, πλάι στη θάλασσα και αγκαλιά με το φεγγάρι, έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε μια συναυλία έντεχνης ελληνικής μουσικής. Στα σοκάκια του μεσαιωνικού Καστελιού να ανακαλύψετε τη Μπιενάλε της Σαντορίνης, με γλυπτά, πίνακες και εικαστικές εγκαταστάσεις καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο. Στην παλιά αποθήκη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να θαυμάσετε τα έργα σύγχρονων Ελλήνων φωτογράφων.

Στην Ελλάδα, στα νησιά και στις πόλεις της, οι καλλιτέχνες βρίσκουν την πιο φιλόξενη στέγη. Κορυφαίες είναι οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και του Ηρωδείου. Επισκεφθείτε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Ρόδο ή στην Άνδρο με περιοδικές εκθέσεις καλλιτεχνών διεθνούς απήχησης. Παρακολουθήστε το Φεστιβάλ Μοντέρνου Χορού της Καλαμάτας, το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, τις εικαστικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Ύδρα.

Гръцкият секретар по туризма пред Novinite.bg: Люлката на западната цивилизация е прекрасна целогодишна дестинация – Интервю – Новините – от България и света, бизнес, анализи, политика