Στα πλαίσια της 68ης Συνόδου της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου έδωσε συνέντευξη στη δημοσιογράφο, Adelina Radeva για τη Βουλγαρική Δημόσια Τηλεόραση (Bulgarian National Television – BNT) όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα ακόλουθα:

👉 Μέχρι και το 2019 καταγραφόταν σταθερή αύξηση των τουριστικών ροών από τη Βουλγαρία και σύμφωνα με στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, η Ελλάδα διατηρούσε την πρώτη θέση μεταξύ των προτιμώμενων προορισμών με διαφορά από τη δεύτερη χώρα, την Τουρκία, ενώ ακολουθούσαν οι Ρουμανία και η Ουγγαρία.

Με την έλευση της πανδημίας, η ισορροπία άλλαξε, και η Τουρκία κατατάχθηκε πρώτη, ενώ ακολουθούσαν η Ρουμανία και η Ουγγαρία, με τη χώρα μας να μένει στην τέταρτη θέση της προτίμησης των ταξιδιωτών από τη Βουλγαρία κατά τα έτη 2020 και 2021.

Ωστόσο, το 2022 καταγράφηκε σημαντική ανάκαμψη στις αφίξεις από τη γειτονική χώρα που δημιουργεί προσδοκίες για αποκατάσταση της προτίμησης των Βούλγαρων στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας, τα στοιχεία εισερχόμενων αφίξεων από τη Βουλγαρία το 2022 διαμορφώθηκαν σε 1.812.100.

Στους σημαντικότερους λόγους προσέλκυσης των Βούλγαρων τουριστών συγκαταλέγονται η γεωγραφική γειτνίαση (προορισμοί στη Βόρεια Ελλάδα), η ποιότητα των υπηρεσιών στη χώρα μας, και οι φυσικές της ομορφιές. Παράλληλα, έχει σημειωθεί αύξηση στην αγορά ακινήτων από Βούλγαρους πολίτες στη χώρα μας (κυρίως εξοχικών κατοικιών), καθώς και επενδύσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο.

Σημειώνεται ότι Αθήνα και Σόφια συνδέονται με απευθείας καθημερινές πτήσεις, ωστόσο η τουριστική δραστηριότητα πραγματοποιείται κυρίως οδικώς με κύριους προορισμούς τη Χαλκιδική, την Κατερίνη, την Καβάλα, τη Θάσο, την Εύβοια, τη Λευκάδα και την Πάργα.

👉 O ελληνικός τουρισμός, ενώ καλείται να ευθυγραμμίσει το μοντέλο του με την ψηφιακή λειτουργία και το οικολογικό υπόδειγμα, διαθέτει, πέραν μιας Πολιτείας που διαρκώς εκσυγχρονίζει το κράτος, και διάφορα επιπλέον εφόδια, όπως ότι:

– Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως,

– έχει μεγάλη διασπορά στις αγορές του,

– κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

👉 Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, έτσι ώστε να πετύχουμε:

(α) τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος,

(β) την αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών,

(γ) τις βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες και φυσικά

(δ) τη διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου.

#tourism #Τουρισμός #sustainability #βιωσιμοτητα #discovergreece #visitgreece #YouWillWanttoStayForever #allyouwantisgreece #alifechangingexperience #Greece #туризъм #bulgaria

Περισσότερα εδώ 👉https://bntnews.bg/news/grackiyat-sekretar-po-turizma-pred-bnt-blagodarya-na-balgarskiya-narod-za-podkrepata-koyato-ni-okazva-1237112news.html