Συνέντευξη έδωσε η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κα. Ολυμπία Αναστασοπούλου, στο Punto Grecia, του ιστοτόπου στην ιταλική γλώσσα του Υπουργείου Εξωτερικών/ Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

  1. Πώς αποτιμάτε  την  τουριστική  περίοδο  από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα;

Ευοίωνες είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό φέτος, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι η σεζόν μπορεί να φτάσει, και ενδεχομένως να ξεπεράσει, σε αριθμούς τη «χρυσή» χρονιά του 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Ιουνίου, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 241,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 224,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2021. Σημειώνεται ότι σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 οι αφίξεις ανήλθαν στο 89,0% και οι εισπράξεις ξεπέρασαν το αντίστοιχο επίπεδο.

Για το α’ εξάμηνο του 2022, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 360,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 329,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, αντιπροσωπεύοντας το 84,9% και το 94,7% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019.

Επίσης, από τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ  για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, το εξάμηνο Ιανουαρίου/Ιουνίου του 2022, o συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στα 22.407.879, παρουσιάζοντας άνοδο (+)269,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 όπου είχαν διακινηθεί 6.071.559 επιβάτες. Να σημειωθεί ότι η φετινή συνολική επιβατική κίνηση πρώτου εξαμήνου 2022 προσέγγισε το 90,6% της επιβατικής κίνησης του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Επιπροσθέτως, τον Ιούλιο της τρέχουσας χρονιάς στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece διακινήθηκαν περί τα 5,912 εκατ. επιβάτες, 11,1% περισσότεροι σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι φέτος οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα θα είναι κατά 25% αυξημένες, σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος, ο αριθμός προκρατήσεων κρουαζιερόπλοιων για το 2022 στην Ελλάδα αγγίζει τα 4.939 πλοία. Το 2021 στη χώρα μας είχαν αφιχθεί υπόψιν συνολικά 2.064 κρουαζιερόπλοια με 1.418.315 επιβάτες, έναντι 3.979 κρουαζιερόπλοιων με 5.552.384 επιβάτες το 2019. Υπολογίζουμε ότι φέτος

Το ταμείο θα γίνει στο τέλος της σεζόν, ωστόσο ευελπιστούμε ότι τα έσοδα από τον εισερχόμενο τουρισμό φέτος μπορεί να φθάσουν τα 20 δισ. ευρώ, έναντι 18,2 δισ. το 2019, φέρνοντας ενδεχομένως ανάπτυξη της τάξεως του 3,2%, ὀπως επισήμανε και στις αρχές Αυγούστου, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.

  1. Ποιοι οι βασικοί άξονες δράσης και οι στόχοι του Υπουργείο Τουρισμού σε επίπεδο προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας; Ποιες οι μελλοντικές  προκλήσεις στον τομέα του τουρισμού για την Ελλάδα;

Οι κύριοι στόχοι της εθνικής τουριστικής πολιτικής  που έχουμε θέσει, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας,  της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες, διεθνείς τάσεις, καθώς και μελέτες και έρευνες ελληνικών και διεθνών ινστιτούτων και φορέων, οι 5 άξονες για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού αφορούν κυρίως τα εξής πεδία:  

– Τη βελτίωση και την ανάπτυξη των δημοσίων -κυρίως- υποδομών

– Την αναβάθμιση, την καινοτομία και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος

– Την ψηφιακή αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του τουριστικού οικοσυστήματος

– Την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και

– Την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. 

Τούτων λεχθέντων, η Ελληνική Πολιτεία εξετάζει διεξοδικά τον τρόπο αντιμετώπισης προκλήσεων που έχουν αποτυπωθεί σε διάφορα megatrends όπως ο υπερτουρισμός, η οικονομία διαμοιρασμού, οι κοινωνικές και δημογραφικές αλλαγές, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια και η διαχείριση κρίσεων.

Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Στο Υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι με τις συνέργειες και τις συμπράξεις έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

  1. Η χώρα μας  αναδείχθηκε ως κορυφαίος  ευρωπαϊκός προορισμός για το 2021 και το υπουργείου Τουρισμού/ EOT ως καλύτερoς τουριστικός οργανισμός στον κόσμο  (World Travel Awards). Παράλληλα βραβεύτηκαν πολλά ελληνικά ξενοδοχεία στο πλαίσιο του ίδιου θεσμού. Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως προορισμού της νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου;

Ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλική διάθεση των κατοίκων, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν τα top-4 κριτήρια ικανοποίησης των τουριστών στην Νότια Ευρώπη. Και στις τέσσερις αυτές κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας, η Ελλάδα προσφέρει πολύ υψηλή ικανοποίηση και υπερτερεί έναντι του ανταγωνισμού.

Στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει πληθώρα εμπειριών με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και το νου του. Θα έλεγε κανείς ότι το αρχαιοελληνικό ευ ζην που επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής σε συνδυασμό με το ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας αποτελούν αναμφίβολα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.

Σε τελική ανάλυση, η ανεπιτήδευτη γοητεία και απλότητα του τόπου μας, τα φημισμένα πολιτιστικά αριστουργήματα της αρχαιότητας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά ορεινά χωριά, ο φανταστικός καιρός, οι μοναδικές γεύσεις… είναι μερικοί από τους χιλιάδες λόγους για να επισκεφθεί κάποιος την πατρίδα μας.  

  1. Η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός για τους Ιταλούς επισκέπτες, ενώ πολύ συχνές είναι οι αναφορές των ιταλικών ΜΜΕ και ταξιδιωτικών ιστοσελίδων και εντύπων  τόσο σε νησιωτικούς όσο και σε ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρας. Υπάρχουν συνέργειες στον τομέα τουρισμού μεταξύ  Ελλάδας και Ιταλίας;

Οι τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών διέπονται από τις διατάξεις της Συμφωνίας Τουριστικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας, η οποία υπεγράφη στη Φλωρεντία την 1η Ιουλίου 1986. Η εν λόγω Συμφωνία κυρώθηκε από την Ελλάδα με το ν.1696/1987 (Α’ 40) και τέθηκε σε ισχύ στις 15.5.1987. Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα δύο συναντήσεις της Μικτής Ελληνο-Ιταλικής Επιτροπής Τουριστικής Συνεργασίας (Κρήτη, 1988 και Cortina d’ Ampezzo, 1989).

Ελλάδα και Ιταλία συνεργάζονται επίσης στο πλαίσιο της Επιτροπής για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO Commission for Europe). Οι δύο χώρες συνεργάζονται επίσης στο πλαίσιο της Επιτροπής Τουρισμού του Ο.Ο.Σ.Α. (OECD Tourism Committee), στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Tourism Advisory Committee – T.A.C.), της Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου (Π.Α.Ι.) και της Θεματικής Κατευθυντήριας Ομάδας 3 του Πυλώνα 4 «Βιώσιμος Τουρισμός» της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αδριατική και το Ιόνιο (E.U.S.A.I.R.).

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα μας θα μπορούσε να αντλήσει παραδείγματα και πρότυπα από την επιτυχημένη στρατηγική της Ιταλίας σε διάφορα είδη θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο ορεινός, ο θαλάσσιος, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός αλλά και φυσικά ο πολιτιστικός τουρισμός.

Τέλος, καθώς η πατρίδα μας προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για περιφερειακή συνεργασία στον Τουρισμό μεταξύ των μεσογειακών χωρών, όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας στον Ισραηλινό ομόλογό του Yoel Razvozov τον Μάρτιο 2022, οι δύο χώρες θα μπορούσαν από κοινού να προσφέρουν συνδυαστικά πακέτα εκδρομών και περιηγήσεων με αναφορές στον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό και γνωριμία με τα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας.