Αγαπητές κυρίες,

Αγαπητοί κύριοι,

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας χαρακτηρίζονται από εγκαρδιότητα, η οποία στηρίζεται σε ιστορικούς  δεσμούς,  ως αποτέλεσμα των κοινών αγώνων των δύο λαών κατά τη διάρκεια του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ιδιαιτέρως κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Λήμνος αποτέλεσε τη βάση αλλά και τον τόπο περίθαλψης για περίπου 50.000 Αυστραλούς στρατιώτες και νοσοκόμες που πολέμησαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης. Στη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, Αυστραλοί στρατιώτες πολέμησαν στο πλευρό Ελλήνων, Νεοζηλανδών και Βρετανών ενάντια στη ναζιστική εισβολή.

Παράλληλα, τις δύο χώρες συνδέουν ισχυροί ομογενειακοί δεσμοί. Η επιτυχής διαδρομή, επί δεκαετίες, του ομογενειακού στοιχείου, συνέβαλε στη διαμόρφωση, διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων της Αυστραλίας με την Ελλάδα. Η Μελβούρνη και η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, είναι αδελφοποιημένες πόλεις ήδη από το 1984.

Εσείς, οι ομογενείς στην Αυστραλία, αποτελείτε πλέον, αναπόσπαστο τμήμα της αυστραλιανής κοινωνίας, αφού σε όλες σχεδόν τις πόλεις της χώρας υπάρχουν πολλές ελληνικές κοινότητες και εθνικο-τοπικοί Σύλλογοι, αλλά και Ομοσπονδίες Συλλόγων σε παναυστραλιανό επίπεδο.

Περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός ρόλος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας με έδρα το Σύδνεϋ και το πλούσιο φιλανθρωπικό και εκπαιδευτικό της έργο.

Το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων αντανακλάται και στις συχνές ανταλλαγές επισκέψεων υψηλού επιπέδου, στο πλούσιο συμβατικό πλαίσιο σε πολλούς τομείς, καθώς επίσης και στην αγαστή σύμπλευση στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών.

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Η ομογένεια στην Αυστραλία αποτελεί τη σταθερή βάση, τη γέφυρα για την ανάπτυξη  και την ισχυροποίηση των δεσμών, όχι μόνο φιλίας, αλλά και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.

Σημαντικός αριθμός των Ελλήνων ομογενών διατηρούν άλλωστε, έντονους συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, κυρίως με τον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής τους, την ιδιαίτερή τους πατρίδα. Η βούλησή τους να επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, καθώς και η τάση να επενδύουν στην ανακαίνιση των πατρικών τους κατοικιών, καθιστά την ελληνοαυστραλιανή κοινότητα ένα πιστό και σταθερό κοινό που πάντα συνδράμει την πατρίδα στις δύσκολες περιόδους.

Ταυτόχρονα, η εδραιωμένη παρουσία της ελληνοαυστραλιανής κοινότητας στους κόλπους της αυστραλιανής κοινωνίας, καθώς και η έντονη επιχειρηματική της δραστηριότητα αποτελεί φορέα μετάδοσης και προώθησης του ελληνικού brand. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ισχυρή παρουσία της ελληνικής ομογένειας και η ικανοποιητική διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στην αυστραλιανή αγορά η οποία διανοίγει νέες ευκαιρίες προώθησης του γαστρονομικού τουρισμού, αλλά και του οινοτουρισμού στη χώρα μας.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια κατάσταση «win-win» για όλους μας.

Μετά την πανδημία, όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα επανασυστήθηκε στο εξωτερικό ως ασφαλής προορισμός, ως μία πολύ καλά οργανωμένη χώρα που σέβεται τους πολίτες της, αλλά επίσης και τους ταξιδιώτες και τους τουρίστες, όπως και τους επιχειρηματίες με φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό.

Ο φιλόξενος χαρακτήρας και η φιλική διάθεση των κατοίκων, η αίσθηση ασφάλειας, η γαστρονομία και η ομορφιά των τοπίων αποτελούν κρίσιμες διαστάσεις της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρει ο τόπος μας.

Κοινώς, η ανεπιτήδευτη γοητεία και απλότητα της πατρίδας μας, τα φημισμένα πολιτιστικά αριστουργήματα της αρχαιότητας, οι φιλόξενοι άνθρωποι, οι εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά ορεινά χωριά, ο φανταστικός καιρός, οι μοναδικές γεύσεις… είναι μερικοί από τους χιλιάδες λόγους για να επισκεφθεί κάποιος τη μητέρα πατρίδα, η οποία πλέον βρίσκεται στην 5η θέση των κορυφαίων προορισμών στον κόσμο.

Το άνοιγμα γραφείου του ΕΟΤ στη Μελβούρνη που δρομολόγησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον Ελληνισμό της Διασποράς ευρύτερα.

Πρόκειται για μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας βρίσκεστε οι περισσότεροι (άνω των 300.000), ενώ η ίδρυση του γραφείου ΕΟΤ ήταν πάγιο αίτημα σας εδώ και 8 χρόνια.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μου τον Ιανουάριο του 2022 τονίστηκε με κάθε τρόπο η αναγκαιότητα επανασύστασης του γραφείου του ΕΟΤ στην Αυστραλία και η Ελληνοαυστραλιανή κοινότητα στη Μελβούρνη με τον πρόεδρό της Β. Παπαστεργιάδη στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά και νομικά εμπόδια.

Με την ιδιότητα τόσο της Νομικού, όσο και της Γενικής Γραμματέως Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης καταφέραμε το μεγάλο βήμα και είναι πλέον έτοιμο προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο.

 Ευχή μου να είμαι δίπλα σας, να εγκαινιάσουμε μαζί τη λειτουργία του το συντομότερο δυνατό. Στο μεταξύ σας αποστέλλουμε μια παρουσίαση που ετοίμασε ειδικά  για σας η μητέρα πατρίδα με στόχο να επισκεφθείτε τις ομορφιές της παρέα με τους Αυστραλούς φίλους και συναδέλφους σας.

Πάμε Δυνατά Μαζί!