Αγαπητές κυρίες,

Αγαπητοί κύριοι,

Η Κόρινθος αποτελεί μια σύγχρονη πόλη, ένα αξιόλογο διοικητικό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας με άρτια ρυμοτομία και δρόμους που όλοι τους οδηγούν σε παραθαλάσσιες περιοχές, φαρδείς δρόμους, πάρκα, πλατείες κι ένα γραφικό λιμάνι.

Το κέντρο της πόλης, όντας πεζοδρομημένο στο μεγαλύτερο ποσοστό του, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό των εμπορικών καταστημάτων και αποτελεί ιδανική επιλογή για βόλτες και χαλάρωση.

Πολλές αρχαιολογικές τοποθεσίες γύρω από την σημερινή πόλη της Κορίνθου μαρτυρούν μάλιστα την ένδοξη πολιτιστική ιστορία και ανάπτυξη της αρχαίας πόλης. Ο Ακροκόρινθος, το αρχαιότερο κάστρο της Πελοποννήσου, η Νεμέα με το ιερό του Δία και η αρχαία Σικυών, ο αρχαιολογικός χώρος της Κορίνθου και της Ισθμίας, όπου τελούνταν οι αγώνες των Ισθμίων, είναι ένα μικρό δείγμα των επιλογώ, κατά την επίσκεψη στην περιοχή.

Αποτελεί ιδανικό τόπο για καλοκαιρινές διακοπές αφού πολλές είναι οι υπέροχες παραλίες σε κοντινή απόσταση. Μικρά χωριά και πόλεις όπως το Βραχάτι, το Δερβένι, το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο προσφέρουν ένα υπέροχο κλίμα σε συνδυασμό με τα καθαρά νερά της περιοχής.

Εντούτοις, η Κόρινθος αποτελεί ένα προορισμό για όλο το χρόνο. Τα ψηλά βουνά στην ευρύτερη περιοχή, οι ήρεμοι κολπίσκοι, τα πράσινα λιβάδια, οι λίμνες και η υπέροχη φύση σε συνδυασμό με τους αρχαίους μύθους να περιπλανώνται γύρω σας, το κομμάτι αυτό της Πελοποννήσου, είναι εύκολο να γίνει κομμάτι των πιο φανταστικών αναμνήσεών και εξορμήσεών κάθε επισκέπτη.

 Αγαπητές φίλες,

 Αγαπητοί φίλοι,

Οι επιλογές στην Κόρινθο είναι ατέλειωτες. Από τη μια, τα παραθαλάσσια τοπία στους επιβλητικούς ορεινούς όγκους και από την άλλη, τα διάσπαρτα αρχαιολογικά μνημεία στη διάσημη διώρυγα -το μεγάλο αυτό «αυλάκι».

Όλα προσκαλούν τον ταξιδιώτη να ανακαλύψει τα χίλια πρόσωπα της Κορινθίας. Ένας τόπος ευλογημένος ανάμεσα σε Αττική και Αργολίδα, σε Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο

Κομμένος στα δύο, αλλά ενωμένος με όλα: αξιοθέατα, ιστορία και εμπειρίες συναρπαστικές. Εδώ μπορεί κάποιος να γευστεί τους καρπούς της εύφορης γης, σταφίδα και κρασί. Να γνωρίσει την αρχαία Ελλάδα και τη σύγχρονη εκδοχή της. Να δοκιμάσει τα όρια της αδρεναλίνης του.

Η Κόρινθος υπόσχεται και προσφέρει πολλά.

Όπως και η ορεινή Κορινθία με την αλπική φύση και τα πανέμορφα χωριά. Στολισμένη από δύο ορεινές λίμνες και πολλά γραφικά χωριουδάκια, η ορεινή Κορινθία απλώνεται –κατά το μεγαλύτερο μέρος της– στις πλαγιές της ελατόφυτης Ζήρειας (Κυλλήνη), του δεύτερου ψηλότερου βουνού της Πελοποννήσου, μετά τον Ταΰγετο. Τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί κανείς είναι φυσικά η Στυμφαλία, τα Τρίκαλα, και ο Φενεός.

Αξιότιμες κυρίες,

 Αξιότιμοι κύριοι,

Ευρύτερα η περιοχή της Κορίνθου είναι συνυφασμένη από τα αρχαία χρόνια με τη κορινθιακή σταφίδα, το ελαιόλαδο, κυρίως της ποικιλίας Μανάκι, τα ιδιαίτερα γλυκά κουταλιού από προϊόντα που ευδοκιμούν στην περιοχή (π.χ. πορτοκάλια, λεμόνια, βερίκοκα, κάστανα, σύκα κ.α.), τα ανωτέρας ποιότητας κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα από βοοειδή και αιγοπρόβατα ελευθέρας βοσκής της ορεινής Κορινθίας και παραδοσιακές συνταγές όπως αγριογούρουνο με κυδώνι, μπακαλιάρος πλακί με κορινθιακή σταφίδα, ταλιατέλες Νεμέας με Καλκάνι, καρκασόπιτα, πρασόπιτα με σταφίδα και κεφαλοτύρι κ.ά.

Επιπροσθέτως η ΠΕ Κορινθίας διαθέτει:

  • Τον φημισμένο αμπελώνα (ιστορικό οινοπέδιο) της Νεμέας σε κοντινή απόσταση από τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της ΠΕ,
  • Τη μεγαλύτερη σε έκταση ζώνη οίνων ΠΟΠ (ΠΟΠ Νεμέα που αποτελεί συνέχεια του «φλυάσιου οίνου» των αρχαίων Ελλήνων και συνδέεται με το μύθο του Ηρακλή) με 30.000 στρ. φυτεμένα με την εκλεκτότερη ερυθρή ποικιλία της νότιας Ελλάδας, το Αγιωργίτικο, που αποτελεί μαζί με τη Νάουσα, μία από τις δύο σημαντικότερες Ονομασίες Προέλευσης ερυθρού κρασιού στην Ελλάδα, τόσο από πλευρά ποιότητας, ποσότητας και αριθμό παραγωγών όσο και από πλευράς αναγνωρισιμότητας με ανάπτυξη διάφορων σχολών οινοποίησης, οι οποίες προσφέρουν από φρέσκους ερυθρούς οίνους έως οίνους βαθιάς παλαίωσης – στην ΠΕ εντοπίζονται και οίνοι ΠΓΕ (Κορινθία, Κλημέντι).

Παράλληλα, αξίζει να επισημανθεί ότι υπάρχουν 3 ιαματικές πηγές στην ΠΕ Κορινθίας, αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Τουρισμού:

  • Νερό Λουτρών Ωραίας Ελένης, Δήμος Κορινθίων χωρίς υποδομές
    • Νερό υδρογεώτρησης Ι-ΙΑΜ-1 περιοχή Λουτρακίου Περαχώρας και
  • Πηγή Λουτρακίου, Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας Αγίων Θεοδώρων, πρώην πηγή ΕΟΤ.

Το Λουτράκι υπόψιν, με το Υδροθεραπευτήριο Ιαματικών Νερών Loutraki Thermal Spa που ανακαινίστηκε το 2009-2010 (ανακαίνιση του κλασικού κτηρίου των Λουτρών Πολυτελείας και δημιουργία νέων σύγχρονων εγκαταστάσεων), θεωρείται η κοιτίδα του Ελληνικού Θερμαλισμού, χαρακτηρίζεται ως η αρχαιότερη ελληνική λουτρόπολη (κατά την αρχαιότητα στη θέση του Λουτρακίου βρισκόταν η αρχαία πόλη Θέρμες ή Θέρμαι, φημισμένη για τις ιαματικές της πηγές, με την πρώτη γραπτή αναφορά να βρίσκεται στην «Hellenica» του ιστορικού Ξενοφώντα – 431-351 π.Χ.).

Επίσης, το Λουτράκι μπορεί λόγω και της εύκολης οδικής προσβασιμότητας από την Αθήνα και τον ΔΑΑ (111 χλμ. / 1hr 11’), έπειτα από βελτίωση / αναβάθμιση / επέκταση και ανάπτυξη κατάλληλων υποδομών και τουριστικών προϊόντων / υπηρεσιών (πιθανότατα με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων) να αναδειχθεί σε έναν ολοκληρωμένο πόλο Τουρισμού Ευεξίας με διεθνή εμβέλεια συνδυάζοντας και άλλα τουριστικά προϊόντα και πόρους.

Σε τελική ανάλυση η Κόρινθος και η ευρύτερη περιοχή διαθέτουν όλες τις προϋποθέσεις και συνθήκες ώστε να ευδοκιμήσουν 12 μήνες τον χρόνο τόσο ο πολιτιστικός, ο γαστρονομικός και ο αθλητικός τουρισμός, όσο και ο οικοτουρισμός όπως και ο τουρισμός ευζωϊας αντιστοίχως.

Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στην ημερίδα ΑΦΝΕΙΟΣ ΑΦΘΟΝΟΣ | πολιτισμός – προορισμός – γαστρονομία ώστε το αφήγημα της Κορίνθου που ξεδιπλώνει κάθε δυνατή πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού όπως και της αγροδιατροφής και της γαστρονομίας, να ακουστεί παντού.

 Σας ευχαριστώ πολύ.