Αγαπητές κυρίες,
Αγαπητοί κύριοι,
H εντεινόμενη κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό και με την πρόσφατη πανδημία λειτούργησαν ως επιταχυντές για τις μεγάλες αλλαγές, που είχαν ήδη ξεκινήσει κατά τα τελευταία χρόνια, για την παγκόσμια τουριστική οικονομία, πόσω δε μάλλον για το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα.
Το αποτύπωμα της ανάγκης για ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουρισμού, που θα ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ‘’travel, enjoy, respect’’ αλλά και support που θα βασίζεται και θα στηρίζει ταυτόχρονα τον άνθρωπο, ήρθε για να μείνει.
Είναι πλέον σαφές ότι κάθε εθνική πολιτική για τον τουρισμό επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να συνδυάζει:
α) Υπηρεσίες και διαδικασίες, που σέβονται τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας και την τοπική ταυτότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταξιδιωτικής εμπειρίας.
β) Την προσέλκυση υπεύθυνων επισκεπτών σε σταθερά αυξανόμενο ρυθμό, συνυπολογίζοντας τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών.
Καθώς η στροφή του παγκόσμιου τουριστικού κλάδου (μεταφορές, διαμονή, διαχείριση προορισμών) στη βιωσιμότητα συνιστά σύγχρονη κοινωνική και ταξιδιωτική επιταγή, η βιώσιμη διαχείριση των προορισμών και των τουριστικών επιχειρήσεων συνιστά ολοένα και σημαντικότερο κριτήριο για τους σύγχρονους ταξιδιώτες.
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ένα νέο τοπίο αναδύεται στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, με έναν νέο τύπο ταξιδιώτη να πρωταγωνιστεί.
Τα μεγάλα μεγέθη μπαίνουν στην άκρη, ο σύγχρονος τουρίστας επιστρέφει στις έννοιες του μέτρου και της ισορροπίας. Μετά την εμπειρία του covid, αξίες όπως η ασφάλεια, η υγεία, η συνολική ευεξία, η σωστή διατροφή, η προστασία του πλανήτη ενδυναμώνονται περισσότερο και προβάλλονται ως επιτακτικές ανάγκες.
Για τα τουριστικά δεδομένα, τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής: όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θα αναζητούν νέους προορισμούς, μη μαζικούς, εναλλακτικούς, που θα σέβονται την ισορροπία με το περιβάλλον και θα διαθέτουν υποδομές φιλοξενίας υψηλού ποιοτικού επιπέδου, ενώ θα προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στον ταξιδιώτη, δίχως όμως να του στερούν τη μαγεία του ταξιδιού.
Η τάση άλλωστε που διαγράφεται ως απόλυτα κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια είναι η αναζήτηση προορισμών που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες.
Η οικονομία του βιώματος, που είχε ήδη εμφανιστεί δυναμικά στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψιν αυτές τις νέες, διεθνείς τάσεις, καθώς και τις διάφορες μελέτες και έρευνες ελληνικών και διεθνών ινστιτούτων και φορέων, η πορεία του ελληνικού τουρισμού προϋποθέτει τη στοχευμένη ανάπτυξη μέσα από ένα μεθοδικό, ουσιαστικό, καινοτόμο, ψηφιακό και φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό σε ένα πλαίσιο βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας.
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει διάφορες εμπειρίες με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και τον νου του. Θα έλεγε κανείς ότι το αρχαιοελληνικό ευ ζην επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του αγροτουρισμού, όπως και της ουσιαστικής διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μέσα από δράσεις όπως:
– η δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις, χωρίς τους σημερινούς περιορισμούς,
– η λειτουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που θα περιλαμβάνουν αγροτουριστικές δραστηριότητες,
– η θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία κοινών επιχειρηματικών σχημάτων και συνεργασιών ανάμεσα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως είναι τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια και σε αγροτικές επιχειρήσεις και σχήματα.
Χρέος μας ως Πολιτεία είναι να ενισχύσουμε την προσπάθειά σας για σύνδεση (α) της παραγωγής, (β) της επιχειρηματικότητας στο χώρο της γαστρονομίας και (γ) του τουρισμού με στόχο (i) να κερδίσουν η ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά προϊόντα τη θέση που τους αξίζουν στον παγκόσμιο διατροφικό χάρτη, (ii) να δημιουργηθούν δομές εξωστρέφειας και προβολής της χώρας μας σε ολόκληρο τον κόσμο εντείνοντας παράλληλα στη πατρίδα μας τους ελέγχους τόσο για την προστασία των προϊόντων, όσο και για την προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών.
Έχουμε ήδη επεξεργαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για τη σύνδεση του τουρισμού με τη γαστρονομία, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, την ελληνική ύπαιθρο, αλλά και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου όλα αυτά να ενταχθούν περισσότερο δυναμικά στο τουριστικό μας προϊόν.
Για την ακρίβεια στο Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε διερευνήσει τη δυνατότητα διασύνδεσης του τουρισμού με την αγροδιατροφική παραγωγή του προορισμού με βασική εστίαση στα προϊόντα ΠΟΠ, την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τις επισκέψιμες μονάδες, τους φυσικούς πόρους και τις αγροτικές κοινότητες / οικισμούς για την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού και του Τουρισμού Υπαίθρου και τον εμπλουτισμό των υπόλοιπων κύριων και συμπληρωματικών τουριστικών προϊόντων.
Επί της ουσίας, στα πλαίσια της ανάπτυξης ενός ευρύτερου τουριστικού προϊόντος με σύνθετες παροχές στην περιοχή, προωθείται ο αγροτουρισμός και η σύνδεσή του με τον πολιτιστικό πλούτο και τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικό πλούτο όπως τα χωριά της ορεινής Κορινθίας (Τρίκαλα και Γκούρα) που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Δόξα και σε έναν μοναδικό φυσικό πλούτο. Σημειώνεται ότι η αγροτουριστική εμπειρία δύναται να επεκταθεί στην επαφή με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη λαϊκή τέχνη όπως τα υφαντά και κεντήματα με τα έντονα χρώματα δημιουργημένα από φυσικά υλικά όπως τα καρύδια.
Ειδικότερα, στο Σχέδιο για την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού προς το 2030 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
• Η προώθηση εμπειριών αγροτουρισμού με άμεση σύνδεση με την παράδοση της περιοχής, και την έννοια της αγροτικής κοινωνίας, που δεν θα περιορίζεται σε αυτόνομες δραστηριότητες, αλλά εντάσσει τον επισκέπτη στο κοινωνικό σύνολο, καλλιεργώντας την επίγνωση ότι ο Αγροτουρισμός λειτουργεί υπέρ της τοπικής κοινωνίας, προωθώντας την αλληλεπίδραση του επισκέπτη με τους κατοίκους και την επαφή με τον τρόπο ζωής του – στόχος είναι ο επισκέπτης να νιώσει ενεργό μέλος της κοινωνίας και να συμμετέχει σε βιωματικές εμπειρίες εκτός αγροτικής ζωής όπως τα πανηγύρια και τα τοπικά έθιμα.
• Η προώθηση του αγροτουρισμού και της σύνδεσης με τον πολιτιστικό πλούτο και τους παραδοσιακούς οικισμούς που βρίσκονται σε περιοχές με φυσικό πλούτο όπως τα χωριά της ορεινής Κορινθίας (Τρίκαλα και Γκούρα) που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη Δόξα και σε έναν μοναδικό φυσικό πλούτο ανάμεσα σε κατάφυτα δάση, ποτάμια και πλούσια οικοσυστήματα. Η αγροτουριστική εμπειρία επεκτείνεται στην επαφή με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη λαϊκή τέχνη όπως τα υφαντά και κεντήματα με τα έντονα χρώματα δημιουργημένα από φυσικά υλικά όπως τα καρύδια
• Η δημιουργία ολοκληρωμένων εμπειριών επαφής του επισκέπτη με όλα τα στάδια παραγωγής, την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, τη συσκευασία την ήπια αποθήκευση / συντήρηση, την παρασκευή φαγητού και την οινοποιία με έμφαση στις πρακτικές βιοκαλλιέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον περιορισμό της κατανάλωσης.
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Όπως κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, έτσι και στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στην περιοχή της Κορινθίας, υπάρχουν αγνά υλικά και προϊόντα τα οποία οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους και στις διάφορες εκδηλώσεις τους, για να ομορφύνουν τις διασκεδάσεις τους ή για να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες.
Η Κόρινθος συνδυάζει βουνό, θάλασσα και εύφορη γη. Γι’ αυτό “στρώνει” πλούσιο τραπέζι στους επισκέπτες της, χαρίζοντας τους μοναδικές γαστρονομικές απολαύσεις από τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της.
Κορινθιακή σταφίδα
Δεν υπάρχει στον κόσμο άνθρωπος που να μη γνωρίζει την Κορινθιακή σταφίδα, γνωστή και ως «μαύρος χρυσός» καθώς υπήρξε πυλώνας της οικονομίας τον 19ο αιώνα. Η Κορινθιακή σταφίδα, εδώ και χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται στην Κορινθία, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο και τη Ζάκυνθο και εκτός απ’ την εξαιρετική γεύση της αποτελεί τρόπον τινά «φάρμακο» για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία και διαιτητικές ίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό και την κατατάσσουν στην κορυφή των λεγόμενων και αρκετά δημοφιλών τελευταία Super Foods.
Κορινθιακό κρασί
Η Κορινθία κατέχει κεντρική θέση στην οινική ιστορία της Ελλάδας. Χρόνια τώρα καλλιεργήθηκαν εδώ εξέχουσες ποικιλίες αμπέλου. Εδώ βρίσκονται δύο από τις σημαντικότερες ενότητες στην ιστορία του ελληνικού αμπελώνα. Πρόκειται για το Αγιωργίτικο, και για την παγκοσμίως γνωστή κορινθιακή σταφίδα. Το Αγιωργίτικο, βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών και κρασιών της Ελλάδας. Το σταφύλι που καλλιεργείται στην ευρύτερης περιοχής της Νεμέας είναι εκείνο που μας κάνει περήφανους στην παγκόσμια οινική κοινότητα . Έτσι συναντάμε, την αλεπού, την ασπρούδα, το σαββατιανό, τον ροδίτη αλλά και ποικιλίες κοσμοπολίτικες όπως το Chardonnay, το Viognier, το Sauvignion Blanc αλλά και τις ερυθρές, Cabernet Sauvignion, Merlot, Syrah και πολλές άλλες ποικιλίες.
Ελαιόλαδο και τοπικά φρούτα
Στην Κόρινθο μπορεί κάποιος να γευστεί εξαιρετικό αγνό ελαιόλαδο και βρώσιμες ελιές που θα μετατρέψουν την καλοκαιρινή του χωριάτικη σαλάτα σε λουκούλλειο γεύμα. Η κύρια ποικιλία είναι το Μανάκι που ξεχωρίζει για το εξαιρετικό άρωμα και την πλούσια γεύση του.
Αγνό παρθένο ελαιόλαδο με τις γνωστές καταπληκτικές θεραπευτικές ιδιότητες, αρωματική ρίγανη, θυμάρι, τσάι και μέλι από τα πεύκα των δασών της Κορινθίας, ελιές πράσινες, μαύρες και θρούμπα από Πελοποννησιακούς ελαιώνες, χειροποίητα φυσικά σπιτικά σαπούνια από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
Με αρώματα και χρώματα γεμίζουν τον τόπο οι πορτοκαλιές, λεμονιές, βερικοκιές, καστανιές, καρυδιές, συκιές κ.ά. Οι καρποί τους γίνονται γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, μεθυστικά λικέρ, αρωματίζουν γλυκά ή συμπληρώνουν φαγητά.
Γαλακτοκομικά, κτηνοτροφικά και προϊόντα της φύσης
Πολλά είναι και τα αρωματικά βότανα, ρίγανη, θυμάρι, τσάι, τα άγρια χόρτα, τα μανιτάρια, τα ψιλόλιγνα άγρια σπαράγγια και οι αγκινάρες. Η περιοχή φημίζεται από την αρχαιότητα.
Στις λαϊκές αγορές που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα (στην Κόρινθο η κεντρική είναι το Σάββατο το πρωί), μπορεί κάποιος να αγοράσει απευθείας από παραγωγούς φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε καλές τιμές.
Οι κρεατοφάγοι θα ευχαριστηθούν ποιοτικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής ή φάρμες και σε επιλεγμένα σημεία θα βρουν υψηλής ποιότητας γαλακτομικά προϊόντα.
Προϊόντα Κορινθιακής Γης και θάλασσας
Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά του Κορινθιακού είναι σκέτος «αφρός, ειδικά όταν συνδυάζονται με παραδοσιακά ζυμαρικά φτιαγμένα από τοπικές οικογενειακές βιοτεχνίες. Αν πάλι κάποιος επιθυμεί πιο ψαγμένες γεύσεις, τότε δεν έχει παρά να δοκιμάσει τα σαλιγκάρια από πρωτοποριακές φάρμες που λειτουργούν στην Αρχαία Κόρινθο όπου μπορεί κανείς να ξεναγηθεί στον χώρο τους και να δοκιμάσει διάφορες νόστιμες συνταγές.
Αγνά και φυσικά τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, αρωματικά φυτά, τσάι και βότανα, για υγιεινή μεσογειακή διατροφή που συλλέγονται από την φύση της Κορινθίας, της Πελοποννήσου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, παράγονται χειροποίητα με μεράκι και με βάση παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, από συμβατικές και βιολογικές καλλιέργειες.
Εύχομαι, λοιπόν, κάθε επιτυχία στην ημερίδα«Οι Θησαυροί της Κορινθιακής Γης» ώστε το αφήγημα της Κορίνθου που ξεδιπλώνει κάθε δυνατή πτυχή της ιστορίας, του πολιτισμού, της αγροδιατροφής, όπως και της γαστρονομίας, να ακουστεί παντού.
Σας ευχαριστώ πολύ.