Αξιότιμες κυρίες,

Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως γνωρίζετε ο τουρισμός αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ενώ συνιστά πλέον και το όχημα ανάκαμψης για την υψηλή και διαρκή αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευημερία διαρκείας τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τους πολίτες της.

Η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό να εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αποφυγή της ερημοποίησης, όπως και να στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα.

‘Ερευνα της Grant Thornton και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας δείχνει ότι τα οφέλη του τουρισμού διαχέονται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανόμενου του πρωτογενούς. Κοινώς, το τουριστικό οικοσύστημα αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.

Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, η πατρίδα μας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει επίσης ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως (α) η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, (β) η φυσική ομορφιά του τόπου και (γ)  η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός (α) ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου (β) ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Aγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Το 2022 σε μια δύσκολη συγκυρία, με τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, η πολύ ενθαρρυντική πορεία του τουρισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε και να προχωράμε δυναμικά τον σχεδιασμό μας.

Ο στόχος μας να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν ποιοτική και μεγάλη σε διάρκεια τουριστική περίοδο, φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

 Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην πολιτιστική διάσταση του τουρισμού, καθώς  προσφέρει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας. Ο πολιτιστικός τουρισμός δεν εξαντλείται υπόψιν στο αρχαιολογικό σκέλος, καθώς προσθέτοντας στο μείγμα τα εικαστικά, τα φεστιβάλ, τη μουσική, το θέατρο, αλλά και τη χειροτεχνία, προσελκύουμε περισσότερους και διαφοροποιημένους επισκέπτες, όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Αθήνας. Με στρατηγικές όπως τα τοπικά πολιτιστικά masterplan και ο σχεδιασμός σύγχρονων πολιτιστικών εμπειριών μπορούμε να συνεισφέρουμε ουσιαστικά στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Και η Ελλάδα με πληθώρα μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων όπως και πολιτιστικών διοργανώσεων, διαθέτει αρκετά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε.

Πέραν της οικονομικής του διάστασης, ως φαινόμενο, ο τουρισμός έχει άλλωστε και μια κοινωνιολογική πτυχή. Φέρνει τους πολίτες όλου του κόσμου σε επαφή και υπό αυτή την έννοια συνδέεται άμεσα με την προβολή και την εξωστρέφεια της πολιτισμικής δημιουργίας. Ο τουρισμός «ανασαίνει» από τον πολιτισμό, διαβαίνει τους ιστορικούς του δρόμους, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα και αιτία μεταλαμπάδευσης των μηνυμάτων του παγκοσμίως.

Οι γυναίκες, ως γνωστόν, ενισχύουν την πολιτιστική τουριστική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για διάφορες περιοχές της χώρας διατηρώντας και αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό τους περιβάλλον.

Τούτων λεχθέντων, η δράση της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό είναι σημαντική ώστε όχι μόνο να δικτυωθούν περισσότερο  οι γυναίκες που δρουν μέσα και γύρω από τις επιχειρήσεις της τουριστικής και πολιτιστικής βιομηχανίας της Ελλάδας, αλλά και να γίνουν πιο βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας.

Καλή Χρονιά με υγεία και ευημερία  σε όλες και όλους εύχομαι!

Σας ευχαριστώ.