Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόσκληση στη Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ) καθώς στο Υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε με τις συνέργειες και τις συμπράξεις έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Όπως γνωρίζετε, οικοσυστήματα όπως ο τουρισμός είναι ευάλωτα σε κάθε είδους κρίσεις, όπως π.χ. ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η καλπάζουσα άνοδος του πληθωρισμού, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι φυσικές καταστροφές. Η μόνη άμυνα απέναντι σε αυτές είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού οικοσυστήματος και ακριβώς αυτό ενισχύει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα, λαμβάνει μια πολύ ουσιαστική βοήθεια στην πορεία προς μια πιο ανθεκτική ελληνική τουριστική βιομηχανία. Παράλληλα δε με τη βοήθεια που λαμβάνει από το ΕΣΠΑ και το νέο εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, βρίσκεται στην καταλληλότερη θέση ώστε να αντιμετωπίσει τις παθογένειές του και να κάνει ένα τεράστιο άλμα στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό του καθώς και την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα της εποχής.

Συγκεκριμένα μέσω του ΤΑΑ, ο τουρισμός ωφελείται και από μεταρρυθμίσεις και από επενδύσεις. Ειδικότερα:

  1. Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο που αφορά σε θερινό και χειμερινό τουρισμό. Δηλαδή το θεσμικό πλαίσιο για επενδύσεις στα τουριστικά λιμάνια και τα χιονοδρομικά κέντρα 
  2. Ενισχύονται νέες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο τουρισμός γαστρονομίας, που συνεισφέρουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πέραν της παραδοσιακής θερινής.
  3. Ενισχύονται οι φορείς που διαχειρίζονται τουριστικές υποδομές για δράσεις ωρίμανσης, ώστε να μπορέσουν εν ευθέτω χρόνο να ωφεληθούν από τις δυνατότητες χρηματοδότησης των, προγραμματισμένων ή μελλοντικών, επενδύσεών τους.
  4. Ενισχύεται η τουριστική εμπειρία του ταξιδιώτη με την δημιουργία φορέων Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών.
  5. Και τέλος, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, ενισχύεται η προσβασιμότητα όλων ανεξαιρέτως των ταξιδιωτών στις τουριστικές υποδομές.

Κυρίες και κύριοι,

Η  άνοδος  του  βιοτικού  επιπέδου,  οι  δημογραφικές  αλλαγές  και  οι  μεταβολές  στις  προτιμήσεις  σε  ό,τι  αφορά  τους  ταξιδιωτικούς  προορισμούς  και  τα  μέσα  μεταφοράς  δημιουργούν  νέες  συνθήκες  στην  αγορά.

Τα  κύρια  χαρακτηριστικά  είναι  πλέον  η  ευελιξία,  η  απαίτηση  για  αποδοτικότερα  και  λιγότερο  μαζικά  προϊόντα  καθώς  και  οι  ανταγωνιστικές  τιμές.

Είναι γεγονός ότι o τουρισμός καλείται και φέτος να πρωταγωνιστήσει, σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του. Τα έσοδα που θα προκύψουν από το τουριστικό ρεύμα στο τέλος του χρόνου, θα επηρεάσουν καταλυτικά την διαμόρφωση του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.

Πιστεύω ότι με την αποφασιστικότητα και τη μεθοδικότητα όλων μας μπορούμε να αναμένουμε πολύ καλά αποτελέσματα, αλλά όπως ανέφερε και ο υπουργός Τουρισμού νωρίτερα, ταμείο στον τουρισμό θα γίνει στο τέλος του έτους.

Σας ευχαριστώ.