Αξιότιμες κυρίες,

Αξιότιμοι κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι στο yachting,

Πριν από 1 έτος είχαμε την τιμή και την χαρά να χαιρετήσουμε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting εδώ στον ίδιο ζεστό φιλόξενο χώρο των διοργανωτών. Σήμερα πλέον είμαστε ξανά εδώ μαζί σας και βέβαια εκ μέρους του Υπουργείου Τουρισμού θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Yachting.

Με μεγάλη χαρά συμμετέχω ξανά στις εργασίες του και θα ήθελα να συγχαρώ τον διευθύνοντα σύμβουλο της Boats Advisor Hub & Events, κ. Αναστάσιο Κωνσταντάρο για την συνέχεια έπειτα από μια δυναμική έναρξη προ ενός έτους.

 Ως γνωστόν, ο τουρισμός στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα. Αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.

Στο υπουργείο Τουρισμού, θεωρούμε ότι ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας με τη συνολική οικονομική συμβολή τους να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη.

Το 2022 σε μια δύσκολη συγκυρία, με τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, η πολύ ενθαρρυντική πορεία του τουρισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε και να προχωράμε δυναμικά τον σχεδιασμό μας.

Στην ανάκαμψη του 2022 σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την τουριστική σεζόν νωρίτερα από ποτέ, καθώς η έναρξη των απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ ήταν στις 7 Μαρτίου και φέτος ξεκινάμε από τις 11 Μαρτίου που έρχεται η πρώτη πτήση της Delta από τη Ν. Υόρκη και βέβαια να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα έχουν ήδη ανακοινωθεί 56 πτήσεις την εβδομάδα από ΗΠΑ και Κανάδα.

Ταυτόχρονα, στα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας μας, η κρουαζιέρα είχε σημαντική αύξηση για το λιμάνι του Πειραιά με 678 αφίξεις και 260% αύξηση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με τον ΟΛΘ να σημειώνει εντυπωσιακή αύξηση των προσεγγίσεων φέτος με 61 αφίξεις κρουαζιέρας η τελευταία των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2022.

Σύντομα αναμένεται να επιβεβαιωθεί η συνολική αύξηση των προσεγγίσεων κατά 20% σε σχέση με το τελευταίο, προ πανδημίας, έτος αναφοράς το 2019, με τις αφίξεις να αναλογούν στις 4.780 σύμφωνα με την ΕΛΙΜΕ και τον ΟΛΠ. Δυναμική φαίνεται να είναι στο σύνολό της και η φετινή χρονιά για τον κλάδο της κρουαζιέρας συνολικά και ειδικότερα στο λιμάνι Πειραιά σύμφωνα με τις προκρατήσεις αναμένονται 829 αφίξεις και αύξηση 22% στις συνολικές αφίξεις σε σχέση με το 2022, όπου είχαν ήδη ξεπεραστεί τα προ πανδημίας επίπεδα.

Νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι επί των ημερών μας καταφέραμε αρκετά. Συγκεκριμένα προχωρήσαμε τις διαδικασίες για 27 Τουριστικούς Λιμένες τους τελευταίους 12 μήνες, οι 17 εξ αυτών μέσω της διαδικασίας της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία μας 7 φορές.

Υλοποιήσαμε έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της Πατρίδας μας.

Επίσης ο στόχος μας να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν ποιοτική και μεγάλη σε διάρκεια τουριστική περίοδο φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τουρισμό με σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρες όλων των επιπέδων στην Ευρώπη.

Κλείνοντας, είχα ευχηθεί πέρσι η εν λόγω διοργάνωση να γίνει θεσμός τα επόμενα χρόνια και να αποτελέσει ένα εργαλείο συσπείρωσης του κλάδου του yachting – χαίρομαι πολύ που το βλέπω να γίνεται πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ.