Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί φίλοι,

Ο  τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της εθνικής οικονομίας και ειδικότερα ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting συνιστά προτεραιότητα για τη χώρα μας. Το Olympic Yacht Show, μια πύλη προς το πιο όμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα του κόσμου, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας, τοποθετώντας την χώρα μας ψηλά στον χάρτη των διεθνών διοργανώσεων.

Στην διαμόρφωση της τουριστικής αναπτυξιακής στρατηγικής με σκοπό τη μεγιστοποίηση των ωφελειών τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών του θαλάσσιου προορισμού, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη, κι αυτό είναι ακριβώς το σημείο όπου όλοι μαζί, ιδιωτικός τομέας, κεντρική κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Mέγιστη προτεραιότητα του Τουρισμού είναι:

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός με την ευρύτερη του έννοια που περιλαμβάνει τις Μαρίνες συνδυαστικά με το Yachting & τον Ναυταθλητικό/Καταδυτικό τουρισμό λαμβάνοντας υπόψη την προσπελασιμότητα των νησιών.

  • Θα συμβάλει αποφασιστικά το γεγονός ότι θα αξιοποιηθεί ένα σημαντικό μέρος (που αγγίζει σχεδόν το μισό) από περισσότερα από 320 εκ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων που θα λειτουργήσει ενισχυτικά και στους ακόλουθους  τομείς του Θαλάσσιου Τουρισμού.

Η Ελλάδα είναι ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για σκάφη αναψυχής, για λόγους που είναι αυταπόδεικτοι:

Το Christies Real Estate τοποθετεί τα ελληνικά νησιά ως τον 2ο καλύτερο προορισμό στον κόσμο για πολυτελή yachting, ακριβώς πίσω από τη Γαλλική Ριβιέρα και πάνω από προορισμούς όπως οι Παρθένοι Νήσοι, το Palm Beach, η Φλόριντα και η Costa Esmeralda της Ιταλίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των SuperYachts από τον Ιούνιο του 2021, ενώ κατατάσσεται στο top-3 των πιο δημοφιλών προορισμών στην αγορά ναυλώσεων παγκοσμίως με μερίδιο αγοράς 17%, πολύ κοντά στη Νότια Γαλλία (20% της αγοράς) και την Ιταλία (19%).

Ταυτόχρονα στοχεύοντας στην εξασφάλιση συνθηκών για τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ανά τη χώρα ειδικών τουριστικών υποδομών, με στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και τις διατάξεις του Ν. 4442/16 για την επιτάχυνση αδειοδότησης επιχειρήσεων, θεωρήθηκε επιτακτική η ανάγκη προώθησης νομοθετικών ρυθμίσεων για την απλοποίηση και βελτιστοποίηση του πλαισίου δημιουργίας και λειτουργίας τουριστικών λιμένων.

H πρόσφατη ψήφιση τον Απρίλιο του 2022 του σχετικού θεσμικού πλαισίου στοχεύει στο να επιταχυνθούν σημαντικά οι σχετικές διαδικασίες χωροθέτησης, παραχώρησης και αδειοδότησης με τελικό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον τομέα των υποδομών θαλάσσιου τουρισμού.

Kαι ειδικότερα όπως αναφέρει ο Ν. 4926/22:

  • Απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας νόμου 4442/2016)
  • Θέσπιση διαδικασίας νομιμοποίησης για υφιστάμενες τουριστικές λιμενικές εγκαταστάσεις
  • Δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις του συντελεστή δόμησης εντός των χωροθετημένων τουριστικών λιμένων με το Ν. 2160/1993.

Επιπλέον λαμβάνεται μέριμνα ώστε η χορηγούμενη δυνατότητα νομιμοποίησης υφιστάμενων εγκαταστάσεων, να μην οδηγήσει σε καταστρατήγηση της νομοθεσίας για αυτό προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία από την δημοσίευση. Πρόκειται για μια ρύθμιση που συνδυάζει την φιλοεπενδυτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων διαδικασιών και την νόμιμη λειτουργία των λιμένων.

Παράλληλα σε μια πρόσφατη εξέλιξη με την πρόσφατη ψήφιση την προηγούμενη εβδομάδα και δημοσίευση του Ν. 4974/2022 προστέθηκαν οι παρακάτω νέες βελτιώσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Αύξηση ευελιξίας καθώς πλέον παρέχεται η δυνατότητα προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση τουριστικού λιμένα και σύναψη της σύμβασης παραχώρησης σε χρονικό σημείο πριν από την χωροθέτηση και την ολοκλήρωση των έργων για projects με χερσαία ζώνη άνω των 40.000τμ (από 90.000τμ στην προηγούμενη βελτίωση).
  • Μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Άσκησης Δραστηριοτήτων και Ελέγχων (ΟΠΣ-ΑΔΕ) που πλέον δρομολογείται ουσιαστικά προς υλοποίηση θα πραγματοποιείται η αίτηση για έγκριση ή τροποποίηση χωροθέτησης τουριστικού λιμένα και η οποία έτσι θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού.

Επιπλέον από τις αρχές του 2022 προχωράμε με γοργά βήματα στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής μας ατζέντας για τον θαλάσσιο τουρισμό και πριν από μερικές εβδομάδες η αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων που συγκαλείται από την Γενική Γραμματεία Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συνεδρίασε για τέταρτη φορά μέσα σε έξι μήνες για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν εννέα τουριστικούς λιμένες σε όλη τη χώρα.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο ολιστικό μας σχέδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο να το καταστήσουμε φορέα ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της χώρας μας διεθνώς.

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν.

Σας ευχαριστώ.