Φθιώτιδα: Από τον Μύθο ως την Ιστορία, ένας προορισμός για κάθε εποχή

Αξιότιμοι περιφερειάρχη και πρέσβυ,

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητές κυρίες,

Αγαπητοί κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι κοντά σας στην όμορφη Λαμία, την πρωτεύουσα της Ρούμελης, το περίφημο Ζητούνι με τη σημαντική παρουσία στην Επανάσταση του 1821, με πρωταγωνιστές τον Αθανάσιο Διάκο και τον Δυοβουνιώτη, μια περιοχή με ηγετικές μορφές της εθνικής αντίστασης την περίοδο 1941-1944.

Δράττομαι δε της ευκαιρίας να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την πρόσκληση τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος, κ. Συμεών.

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Για την Ελληνική Πολιτεία, και ειδικότερα για τη ΝΔ θα μου επιτρέψετε, ο Τουρισμός είναι εθνική υπόθεσηΣυνιστά το κατεξοχήν όχημα ανάκαμψης για την υψηλή αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευημερία διαρκείας τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τους πολίτες της. Συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην κοινωνική συνοχή, στην αποφυγή της ερημοποίησης, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο της καινοτομίας, αλλά και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας για τα παιδιά μας.

Και για να γίνω πιο σαφής. Ναι,(α) επεκτείναμε την τουριστική περίοδο, (β) δώσαμε μεγάλη έμφαση στην διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος με την υπέρβαση του κλασικού μοντέλου «θάλασσα και ήλιος», (γ) προωθήσαμε τις ειδικές και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, (δ) επιταχύναμε και απλοποιήσαμε τις διαδικασίες των τουριστικών επενδύσεων, (ε) αυξήσαμε τα έσοδα σε εστίαση και εμπόριο, (στ) ενισχύσαμε τους Έλληνες με τα Προγράμματα Εσωτερικού Τουρισμού και τελικά (ζ) καταφέραμε τη μεγαλύτερη ανάκαμψη τουριστικά σε όλη την Ευρώπη.

Τούτων λεχθέντων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις, πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας, με άξονα τη διπλή προσαρμογή (twin transition) σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, που καλείται να στελεχώσει στο παρόν και στο μέλλον ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.

Σεβασμιώτατε,

Αξιότιμες κυρίες,

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο µύθος λέει ότι στην Φθιώτιδα γεννήθηκαν οι πρόγονοι των Ελλήνων, όταν ο Δευκαλίων και η Πύρρα, που είχαν το βασίλειο τους στην Φθία, την πόλη των Μυρµιδόνων, απέκτησαν τον γιο τους, Έλληνα, τον γενάρχη των Ελλήνων και δηµιούργησαν το νέο γένος των ανθρώπων.

Εδώ ήταν ο τόπος των Αχαιών, της πρώτης ελληνικής φυλής, εδώ γεννήθηκε ο Αχιλλέας, εδώ πραγµατοποίησε τους άθλους του ο Ηρακλής και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Εδώ, στην Φθιώτιδα, από τον µύθο ως την Ιστορία, οι διηγήσεις είναι αµέτρητες… 

Από τα όµορφα χωριά φωλιασµένα κάτω από τη σκιά των επιβλητικών ορεινών όγκων, αυτών της Οίτης, του Τυµφρηστού και της Όθρυος, µέχρι τις παραλίες και τον Μαλιακό κόλπο και από τον Σπερχειό ποταµό και τους υγροβιότοπους µέχρι τα καταπράσινα τοπία, γεµάτα έλατα και βελανιδιές και τη µαγευτική θέα, η Φθιώτιδα στο κέντρο της Ελλάδας, µε πρωτεύουσα τη µεγαλύτερη πόλη της, τη Λαµία, είναι ένας προορισµός για κάθε στιγµή και εποχή µε πληθώρα δραστηριοτήτων.

Γεµάτη ιστορικά σηµεία και αξιοθέατα, όπως το µνηµείο του Αθανάσιου Διάκου σε ανάµνηση της ιστορικής µάχης που έγινε στην Αλαµάνα το 1821, οι φηµισµένες Θερµοπύλες, το άγαλµα του Λεωνίδα, η γέφυρα του Γοργοπόταµου, που ανατινάχτηκε κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης στις 25 Νοεµβρίου του 1942, όλα θυµίζουν τη µακρά και περήφανη ιστορία των Ελλήνων.

[Πολιτιστικός τουρισμός]

Κοινώς, το σημαντικό άυλο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα και η στενή σύνδεση της περιοχής με κομβικά σημεία της ελληνικής ιστορίας (Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος), καθώς και τα αξιοθέατα και τα μνημεία που συνδέονται με αυτά, όπως (α) το μνημείο του Αθανάσιου Διάκου σε ανάμνηση της μάχης στην Αλαμάνα, (β) το μνημείο του Λεωνίδα  καθώς και (γ) το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης  Θερμοπυλών, καθιστούν την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα προορισμό.

Παράλληλα, στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά γραφικά χωριά όπως η Μενδενίτσα (με το ιστορικό ομώνυμο κάστρο), Κάτω Τιθορέα (Αισθητικό Δάσος Τιροθέας), Παύλιανη, Υπάτη και δύο παραδοσιακοί οικισμοί (Αμφίκλεια και Αχινός).

Ειδικότερα, οι βασικοί πολιτιστικοί πόροι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας είναι οι ακόλουθοι:

  • Αδριάντας του Λεωνίδα (Θερμοπύλες)  και ευρύτερα οι Θερμοπύλες
  • Αρχαία πόλη Αλαί
  • Αρχαία Τραχινία
  • Βαρκά Υπάτης
  • Γλύφα (νεκροταφείο ταφικών κύκλων)
  • Δαφνούσα Λοκρίδας
  • Ελάτεια
  • Εχίνας
  • Λάρυμνα
  • Κύνος
  • 2 ακροπόλεις (Ακρόπολη της αρχαίας πόλης της Αλαίας στο Θεολόγο, Ακρόπολη της Αρχαίας Πρόερνας)
  • 2 ιερές μονές (Ιερά Μονή Δαμάστας, Ιερό του Απόλλωνος των Αβών)
  • 5 κάστρα (Κάστρο Αχινού, Κάστρο Δρυμαίας, Κάστρο Λαμίας, Κάστρο Μενδενίτσας, Βυζαντινό κάστρο Υπάτης)
  • 4 μοναστήρια (Μοναστήρι Αγίας Αγάθωνος, Μοναστήρι Μεταμόρφωση του Σωτήρος, Μοναστήρι Παναγιάς Προυσσιώτισσας, Μοναστήρι Παναγιάς Γαυρώτισσας)
  • 2 νερόμυλοι (Νερόμυλος στην Τιθορέα, Νερόμυλος στο Κλώνι)

Επιπροσθέτως, η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας διαθέτει τα εξής 6 μουσεία:

  • Αρχαιολογική συλλογή Ελάτειας
  • Αρχαιολογική συλλογή Τιθορέας
  • Αρχαιολογικό μουσείο Αταλάντης
  • Αρχαιολογικό μουσείο Λαμίας
  • Βυζαντινό μουσείο Φθιώτιδας
  • Μουσείο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης

[Οικοτουρισμός]

Παράλληλα, η ποικιλομορφία και εναλλαγή θαλάσσιων, υδάτινων και χερσαίων τοπίων και οικοσυστημάτων (δάση, ορεινοί όγκοι, λίμνες, ποτάμια, φαράγγια, σπήλαια κ.α.), καθώς και η ύπαρξη σημαντικών θεσμοθετημένων περιοχών προστασίας καθιστούν τη Φθιώτιδα έναν ιδιαίτερα ελκυστικό προορισμό για την ανάπτυξη οικοτουρισμού,  καθώς είναι δυνατή η ανάπτυξη δραστηριοτήτων χαμηλής έντασης που δεν υπονομεύουν την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων (π.χ. πεζοπορία, παρατήρηση, ορειβασία).

Οι σημαντικότεροι φυσικοί πόροι της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας είναι οι ακόλουθοι:

  • Εθνικός Δρυμός Οίτης (αποτελεί και Βιογενετικό Απόθεμα) και Όρος Οίτη (προστατευόμενη περιοχή)
  • Δάσος Τιθορέας
  • Υγροβιότοπος Αγίας Παρασκευής-Λαμίας (προστατευμένη περιοχή μέσω της Συνθήκης Ramsar)
  • Προστατευόμενες Περιοχές Natura (κοιλάδα και εκβολές Σπερχειού-Μαλιακός Κόλπος, Φαράγγι Γοργοποτάμου, Κάτω Ρους και εκβολές Σπερχειού ποταμού, Όρος Καλλίδρομο, Εθνικός Δρυμός Οίτης-Κοιλάδα Ασωπού).
  • Σπηλιά Χάρβαλη (όρος Τσουρνέκι)
  • Σπηλιά στο Μαρτίνο (Λοκρίδα) που διαθέτει σταλακτίτες και σταλαγμίτες

Η περιοχή διαθέτει και τα εξής ενδιαφέροντα 2 αναρριχητικά πεδία:

  • Το Αναρριχητικό πεδίο Ναρθάκι στους πρόποδες της Όθρυος.
  • Το Αναρριχητικό πεδίο Λευκός Κρίνος, δίπλα στην Υπάτη, στους πρόποδες της Οίτης.

Τα κυριότερα Μονοπάτια (πεζοδρομικές διαδρομές) της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας τα οποία εντοπίζονται στον Εθνικό Δρυμό Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου είναι 16 και έχουν ως ακολούθως: 

[Οίτη, βουνό των λουλουδιών]

Σε αυτό το σημείο, δεν γίνεται να μην κάνω μια ειδική αναφορά στο περίφημο βουνό των λουλουδιών, την Οίτη, σήµα-κατατεθέν της περιοχής, ένα βουνό µοναδικής οµορφιάς µε εκτεταµένα ελατοδάση, σπάνια και εντυπωσιακά είδη φυτών, πλούσια πανίδα και πολλά τρεχούµενα νερά. Μέσα στα φαράγγια της απαντώνται συχνά καταρράκτες όπως ο Κρεµαστός, που θεωρείται ο µεγαλύτερος της νότιας Ελλάδας.

Αν και στη θέα του το βουνό µοιάζει δύσβατο, όταν κάποιος βρεθεί σε αυτό θα δει µια εντελώς διαφορετική εικόνα µε λιβάδια γεµάτα αγριολούλουδα. Για την προστασία της περιοχής έχει δηµιουργηθεί ο Εθνικός Δρυµός Οίτης και υπάρχει καταφύγιο. Στις πλαγιές βρίσκονται κάποια από τα πιο σηµαντικά χωριά του τόπου όπως η Παύλιανη και η Υπάτη, από τα οποία πραγµατοποιούνται αναβάσεις προς τις κορυφές της Οίτης, ενώ γενικότερα η περιοχή προσφέρεται για άµεση επαφή µε τη φύση, ορειβατικές διαδροµές αλλά και ποδηλατικές. Από την Οίτη πηγάζουν οι ποταµοί, Μόρνος και Γοργοπόταµος.

Σημαντική η ιστορική Μονή Αγάθωνος. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα από τον µοναχό Αγάθωνα, από τον οποίο πήρε και το όνοµά της. Βρίσκεται πολύ κοντά στον Εθνικό Δρυµό της Οίτης, σε υψόµετρο 530µ., και φιλοξενεί πολύ σπουδαία κειµήλια, εικόνες, σκεύη και βιβλία µε τεράστια θρησκευτική, πολιτιστική και ιστορική αξία. Στον εξωτερικό προαύλιο χώρο της µονής έχει χτιστεί και λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης.

Εκεί θα δείτε περιβαλλοντολογικά, παλαιοντολογικά, κλιµατολογικά και γεωλογικά εκθέµατα που αφορούν στον Εθνικό Δρυµό Οίτης, ενώ υπάρχει και βιβλιοθήκη-εργαστήριο µε σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη του µουσείου. Στον εξωτερικό χώρο του µουσείου υπάρχει ένας µοναδικός στην περιοχή µικρός βοτανικός κήπος µε τα πιο σηµαντικά είδη χλωρίδας της Οίτης.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί η σύνδεση του όρους με την ελληνική μυθολογία (πρόκειται για το όρος στο οποίο πέθανε ο μυθικός ήρωας Ηρακλής), γεγονός που αποτελεί ένα επιπρόσθετο αξιοποιήσιμο πλεονέκτημα. 

Το έργο «Επαυξημένη Περιήγηση στους Εθνικούς Δρυμούς» (AdVENt) εντάσσεται στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας (Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ) (Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», ΕΣΠΑ 2014-2020) με φορέα διαχείρισης  την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων τους Τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΕΥΔΕ ΕΤΑΚ). Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών με στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας περιήγησης στο ορεινό σύμπλεγμα της Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, στο οποίο περιλαμβάνεται ο Εθνικός Δρυμός Οίτης και ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, αλλά και η ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Τη δημιουργία γνωσιακής βάσης χλωρίδας σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά).
  • Ψηφιακή αποτύπωση σημείων ενδιαφέροντος του φυσικού περιβάλλοντος και του πολιτιστικού αποθέματος (ιστορία, μυθολογία, λαϊκή παράδοση).
  • Ανάπτυξη εφαρμογής περιήγησης επαυξημένης πραγματικότητας για κινητές συσκευές με στόχο τον εμπλουτισμό της επιτόπιας περιήγησης και συνολικής εμπειρίας (περιλαμβάνεται εφαρμογή εντοπισμού γεωγραφικών οροσήμων και προβολής σχετικών πληροφοριών καθώς και εφαρμογή οπτικής αναγνώρισης φυτικών ειδών).

Το πλούσιο διαθέσιμο ψηφιακό υλικό δύναται να συμβάλει στην προώθηση του Δρυμού ως σύγχρονου και ελκυστικού οικοτουριστικού προορισμού για επισκέπτες που ενδιαφέρονται για το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους και οι οποίοι συχνά επιδεικνύουν αυξημένο ενδιαφέρον για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της επίσκεψής τους στις τοπικές κοινωνίες. Ήπιες δραστηριότητες όπως αναρρίχηση και ποδηλασία αποτελούν βασικές πτυχές του οικοτουρισμού.

Οι οργανωμένες διαδρομές (περιπατητικές, ορειβατικές, ποδηλατικές κ.α.) αλλά και οι θεματικές διαδρομές (γεωλογικές, βοτανικές, μυθολογικές διαδρομές) που αναδεικνύουν τα σημεία περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με υπεύθυνη και μετριοπαθή χρήση των ευαίσθητων φυσικών πόρων  αποτελούν απαραίτητα μέσα ήπιας τουριστικής αξιοποίησης των Εθνικών Δρυμών.

Η Οίτη, χάρη στην ποικιλόμορφη μορφολογία της και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, διαθέτει σημαντικές διαδρομές υψηλής οικολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας όπως το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών (Σ.Σ. Ασωπού-Ηράκλεια/Αρχαία Τραχίνια), το Μονοπάτι του Ηρακλή (Παύλιανη-Καταβόθρα, Πυρά Ηρακλέους), το Μονοπάτι των Φαρμακίδων.

[Θρησκευτικός τουρισμός]

 Σεβασμιώτατε,

Αγαπητές κυρίες,

Αγαπητοί κύριοι,

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Ελλάδα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, και συμβάλλει στην ανέλιξη των τοπικών και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της χώρας με πλούσια πολλαπλασιαστικά οφέλη. Στο νομό Φθιώτιδας βάσει των στοιχείων από τον ιστότοπο της  Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας  (http://www.imfth.gr/) υπάρχουν 18 Ιερές Μονές, ως ακολούθως:

  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΓΑΘΩΝΟΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΙΤΣΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΗΣ ΞΥΝΙΑΔΟΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΟΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΥΛΙΔΟΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΙΒΡΗΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΤΡΑΓΑΝΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΔΑΜΑΣΤΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΑΔΙΟΥ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΛΕΣΙΝΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΛΕΙΒΑΝΑΤΩΝ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΥΛΩΝ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΛΟΚΡΙΔΟΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΜΕΛΙΤΑΙΑΣ
  • ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΟΜΒΡΙΑΚΗΣ

Ιδιαίτερης ιστορικής και εκκλησιαστικής σημασίας αποτελούν και οι 4 Ιεροί Ναοί που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Λαμίας όπως είναι: 

  1. Ι. Ν. Παναγίας Δέσποινας
  2. Ι. Ν. Ευαγγελισμού
  3. Ι. Ν. Παναγιάς Αρχοντικής
  4. Ι.Ν. Αγίου Λουκά

Σε επικοινωνία που είχε η Π.Υ.Τ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ  με την Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδας μας ενημέρωσαν ότι  στη Φθιώτιδα,  παρόλα που δεν υπάρχει οργανωμένη  καταγραφή των επισκεπτών στους χώρους θρησκευτικού τουρισμού, και κατόπιν σχετικού ερωτήματος τους  στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, το Δήμο Λαμιέων, την Ένωση Ξενοδόχων και  τα μοναστήρια  που έχουν συχνή επισκεψιμότητα, ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να υπολογιστεί στη μετά covid εποχή, περίπου στους 100.000. Ειδικότερα μετά την αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτη έχει αυξηθεί η οργανωμένη μετακίνηση των επισκεπτών.

[Τουρισμός ευεξίας]

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας παρουσιάζει αξιόλογη ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας. Το επενδυτικό σχέδιο του Ομίλου Μήτση για τη λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, συνολικού ύψους 50 εκ. ευρώ, φιλοδοξεί να μετατρέψει την περιοχή σε πόλο τουρισμού ευεξίας. Ο  όμιλος Μήτση πλειοδότησε στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μακροχρόνια παραχώρηση του ακινήτου και θα αναλάβει την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων με στόχο την αξιοποίηση των ιστορικών εγκαταστάσεων της λουτρόπολης.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων «Ράδιον» και «Θρόνιον» και του υδροθεραπευτηρίου «Ασκληπιός», η ανακαίνιση του υδροθεραπευτηρίου «Ιπποκράτης», η διατήρηση του ξενοδοχείου «Γαλήνη» το οποίο θα λειτουργεί με προδιαγραφές 5* καθώς και μια σειρά επιπρόσθετων παρεμβάσεων (συντήρηση των πεζοδρόμων και του χώρου πρασίνου, τη δημιουργία υπαίθριου χώρου στάθμευσης και περιμετρικού κυκλοφοριακού δακτυλίου οδών ήπιας κυκλοφορίας κ.α.

Βασικό στόχο αποτελεί η καθιέρωση της Φθιώτιδας ως διεθνούς κέντρου ιαματικού τουρισμού.

[Θαλάσσιος τουρισμός]

Σεβασμιώτατε,

Αγαπητές κυρίες,

Αγαπητοί κύριοι,

Όσον αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό της περιοχής, ολοκληρώνονται έργα επέκτασης και αναβάθμισης του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου καθώς και δημιουργίας σύγχρονων υποδομών με στόχο την αύξηση της εμπορικής και επιβατικής κίνησης. Στα έργα περιλαμβάνεται η αύξηση του χερσαίου χώρου του λιμανιού κατά 3.745 τ.μ., με τη συνολική έκταση του λιμανιού να ανέρχεται πλέον σε 6.815 τ.μ. Παράλληλα, οι θέσεις ελλιμενισμού θα αυξηθούν από δύο σε έξι. Πρόκειται για έργο με συνολικό προϋπολογισμό 9,8 εκ. ευρώ το οποίο υλοποιείται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου θα διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να εξυπηρετεί επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία μήκους έως 100 μέτρων, υδροπτέρυγα, ενώ για πρώτη φορά θα αποκτήσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης  μικρών και μεσαίων κρουαζιερόπλοιων, διευκολύνοντας την πρόσβαση και την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία από και προς τα νησιά των Σποράδων αλλά και σε περιοχές τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής (Δελφούς).

Με αυτόν τον τρόπο το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου μετατρέπεται σε αναπτυξιακό πόλο της ευρύτερης περιοχής και ανοίγονται νέες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Επισημαίνεται πως το έργο βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφέρω, τις όμορφες παραλίες της Αρκίτσας όπως την αµµώδη Σουβάλα, τη βραβευµένη µε γαλάζια σηµαία Λιβριχιό, τα ατµοσφαιρικά Καλάµια αλλά και την παραλία Κέδρος επίσης από τις γνωστότερες της περιοχής. Στους Λιβανάτες, επίσης, θα βρείτε όµορφες ακρογιαλιές µε καθαρά νερά. 

Στην παραθαλάσσια σημαντικό είναι το γεγονός ότι δηµιουργήθηκε το πρώτο Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα προκειµένου να ελέγχεται και να διαφυλάσσεται το οικοσύστηµα Μαλιακού-Οίτης-Σπερχειού. 

Κάντε µια εκδροµή µέχρι το γραφικό, παραθαλάσσιο ψαροχώρι Αχλάδι µε την αµµώδη παραλία και το φυσικό λιµάνι. Εδώ βρίσκεται και το Ζακκέικο Αρχοντικό, ή αλλιώς «το σπίτι της Αβρακώµης», το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Ξεχωριστή θέση έχουν οι όµορφες παραλίες της περιοχής όπως οι Ράχες και η Γλύφα. Οργανωµένες και µη, τα καλοκαίρια γεµίζουν από επισκέπτες, όπως και τα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα. 

[Συνεδριακός τουρισμός (MICE)]

Επίσης, στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού θα συμβάλλει η σχεδιαζόμενη ανάπλαση της Ιστορικής Έκθεσης Λαμίας. Η ανάπλαση θα περιλαμβάνει τη δημιουργία σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων σε μία συνολική έκταση 160 στρεμμάτων. Πρόκειται για έργο ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το ΥΜΕΠΕΡΑ. Οι εργασίες για την υλοποίηση του εμβληματικού έργου αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα  μετατρέποντας τη Λαμία σε πόλο και πρότυπο περιφερειακής ανάπτυξης.

[Αγροτουρισμός]

Τέλος, όσον αφορά τον αγροτουρισμό στην ευρύτερη περιοχή, η Διεύθυνση Έρευνας, τμήμα Μελετών και Τεκμηρίωσης, υλοποίησε το 2022 Έρευνα για το Ειδικό Σήμα Αγροτουρισμού τα αποτελέσματα της οποίας είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου[1]. Στην έρευνα συμμετείχε, μεταξύ άλλων, υπεύθυνος Αγροκτήματος στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της μονάδας του για την οικονομική ευημερία της ευρύτερης περιοχής με τη διοχέτευση των επισκεπτών σε επιχειρήσεις των γύρω οικισμών και χωριών. Παράλληλα, παρείχε σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με τον προφίλ των επισκεπτών του Αγροκτήματος:  πρόκειται κυρίως για εγχώριους επισκέπτες και οικογένειες οι οποίοι ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με την φύση. Επιπλέον, υπογράμμισε την έμφαση που αποδίδουν οι επισκέπτες στις εκπαιδευτικές πτυχές της επίσκεψής τους. 

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Σε τελική ανάλυση, η Περιφερειακή  Ενότητα Φθιώτιδας διαθέτει μία σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα  ως ακολούθως:

  • Εγγύτητα με την Αθήνα και σύνδεση με εθνικά δίκτυα μεταφορών (εξυπηρέτηση από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο μεταφορών που διασυνδέει την περιοχή με τις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας καθώς και σιδηροδρομική συνδεσιμότητα)
  • Σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και σύνδεσή τους με σημαντικά ιστορικά γεγονότα  (Θερμοπύλες, Αλαμάνα, Γοργοπόταμος).
  • Εναλλαγή τοπίων και μορφολογίας (ορεινά οικοσυστήματα, σημαντική ακτογραμμή).
  • Αξιόλογους ιαματικούς πόρους
  • Υπέροχους ναούς και μονές 

Για την εξασφάλιση της αειφορίας της Φθιώτιδας και τη μεγιστοποίηση των ωφελειών τόσο των μόνιμων κατοίκων, όσο και των επισκεπτών της, στο υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η δέσμευση όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι απαραίτητη, κι αυτό είναι ακριβώς το σημείο όπου όλοι μαζί, ιδιωτικός τομέας, κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά.

Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Στη ΝΔ πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.

Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν.

Σας ευχαριστώ.