Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Όπως τόνισε πριν ένα μήνα ο Πρωθυπουργός στην εκδήλωση για την παρουσίαση της πρώτης Google Cloud Region στην Ελλάδα και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη, επένδυση η οποία υπολογίζεται υπόψιν ότι θα εισφέρει στο ΑΕΠ περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030 και θα δημιουργήσει στο ίδιο διάστημα περίπου 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας:

 «Οι επενδύσεις αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων»

Όπως αντιλαμβάνεστε, ως κυβέρνηση γνωρίζουμε πολύ καλά πόσα και ποια τα κέρδη για τη χώρα μας από τις επενδύσεις.  

Και προτείνουμε να τα γνωρίσετε και εσείς.

Να καρπωθείτε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Να επωφεληθείτε από τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά σας.

Γιατί να επενδύσετε στην Ελλάδα;

Brand value: Πολλοί ελληνικοί προορισμοί βρίσκονται μεταξύ των δημοφιλέστερων τουριστικών επιλογών παγκοσμίως, ενώ η Ελλάδα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως χώρα που προσφέρει ελκυστικές διακοπές πολυτελείας.

Γεωγραφία και Μορφολογία: Η Ελλάδα, με φυσικούς πόρους εξαιρετικού κάλλους, είναι μία χώρα με μεγάλη γεωγραφική ποικιλομορφία, που διαθέτει από χρυσές αμμουδιές και ηλιόλουστα νησιά, μέχρι χιονισμένες βουνοκορφές και επιβλητικά δάση και συνεπώς προσφέρει εξαιρετικές επιλογές για διακοπές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ιστορία και Πολιτισμός: Η Ελλάδα με πάνω από τέσσερις χιλιετίες καταγεγραμμένη ιστορία, είναι ένας προορισμός με αναρίθμητα και μεγάλης ιστορικής σημασίας μνημεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, επισκέψιμα από λάτρεις της ιστορίας.

Εγκαταστάσεις και Υποδομές: Στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από 800.000 κλίνες, περισσότερες από 500 συνεδριακές εγκαταστάσεις, περισσότερες από 8.000 θέσεις ελλιμενισμού για γιοτ/σκάφη αναψυχής, και απευθείας αεροπορικές συνδέσεις σημαντικών Ευρωπαϊκών αεροδρομίων με πολλούς ελληνικούς προορισμούς.

25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του World Economic Forum: Η Ελλάδα, καταλαμβάνει σήμερα την 25η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του World Economic Forum για την ανταγωνιστικότητα των χωρών στον τουρισμό, ανάμεσα σε 140 οικονομίες, σύμφωνα με το δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδίων και Τουρισμού για το 2019. Αξίζει να σημειωθεί, πως σε επίπεδο επιμέρους δεικτών, η Ελλάδα κατέχει την 13η θέση στην Υγεία και τη 18η στις Υποδομές Αερομεταφορών και στις Υποδομές Τουριστικών Υπηρεσιών.

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Πριν μια βδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για τα επίσημα εγκαίνια της επένδυσης στο Ελληνικό επεσήμανε ότι «φέτος, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, καταγράφηκε ρεκόρ όλων των εποχών στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), αισιοδοξούμε ότι αυτό θα σπάσει εκ νέου το επόμενο έτος. Πρόκειται για επενδύσεις με σημαντικό αντίκρισμα στα δημόσια έσοδα, στην τόνωση της απασχόλησης, την κινητοποίηση των τοπικών αγορών, για την υλοποίηση δηλαδή του κυβερνητικού προγράμματος, που θέλει την ανάπτυξη πραγματικά για όλους».

Όντως πέρυσι, η Ελλάδα γνώρισε μια εντυπωσιακή αύξηση 90,2% στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ). 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων προς την Ελλάδα ανήλθαν σε περισσότερα από €5,3 δισεκατομμύρια (€5.350 εκατομμύρια) το 2021 σε σύγκριση με €2,8 δισεκατομμύρια (€2.813 εκατομμύρια) το 2020. 

Πρόκειται για επίπεδα ρεκόρ (οι μεγαλύτερες καθαρές εισροές ΞΑΕ από το έτος 2002), τα οποία επιβεβαιώνουν την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας και την επιτυχημένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η αύξηση αγγίζει το 19,3% και σε σχέση με την προ-COVID χρονιά 2019, η οποία ήταν επίσης, έτος-ρεκόρ με πάνω από 4 δις. ευρώ (4.484 εκατ.ευρώ).

Φέτος σε μια σειρά από χώρες  σημειώνονται προ πανδημίας επίπεδα ΑΞΕ – και η Ελλάδα είναι μία από αυτές. Η κατάταξη, που συνέταξε η fDi Markets, δείχνει την Ελλάδα με αύξηση 106,7% στα έργα ΑΞΕ που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, μαζί με τις Αρμενία, Κατάρ και Κύπρο.  

Στην πραγματικότητα, τα έργα αυτής της περιόδου είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019. Αυτή η ώθηση προέρχεται από μεγάλους επενδυτές που φέρνουν μεγάλα έργα στη χώρα, όπως πχ το επενδυτικό σχέδιο κέντρου δεδομένων της Microsoft ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Επιπλέον, περισσότεροι πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού θα βελτιωθεί τα επόμενα τρία χρόνια, από ό,τι άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με την «Ernst & Young Attractiveness Survey Ελλάδα 2022», πάνω από το 1/3 των επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας. Παράλληλα, 3 στους 4 επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσελκύει περισσότερες επενδύσεις τα επόμενα 3 χρόνια. 

Συνολικά, το 75% των 250 στελεχών ξένων επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, ξεχώρισαν την Ελλάδα ως το μέρος στο οποίο είχαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως ανερχόμενο επενδυτικό προορισμό. 

Αυτό – τo 75% δηλαδή- ήταν μεγαλύτερο από την Ευρώπη στο σύνολό της (64%), τη Γαλλία (63%), την Ιταλία (59%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (49%). 

Για να υπογραμμίσει πόσο εξαιρετική είναι αυτή η μεταστροφή, η Ernst & Young επισημαίνει ότι αθροιστικά, τα επενδυτικά έργα των τελευταίων δύο ετών αντιπροσωπεύουν το 24% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία 22 χρόνια. 

Με άλλα λόγια, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε μια εποχή που η μέση ελκυστικότητα της Ευρώπης και των ανταγωνιστικών χωρών επηρεάζεται σημαντικά από τη ρωσική φοροδιαφυγή στην Ουκρανία, η ελκυστικότητα της Ελλάδας, ως επενδυτικού προορισμού, παραμένει ανθεκτική. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Πρεμ Γουάτσα, Πρόεδρο και της Fairfax Financial Holdings «η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι – και μακράν – η καλύτερη ευρωπαϊκή χώρα για επενδύσεις», όπως τόνισε σε κεντρική ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Τορόντο, όπου και συμμετείχα την περασμένη εβδομάδα.  

Επενδύοντας στην Ελληνική Αγορά Τουρισμού

Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,

Η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό να εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας.

Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, η Ελλάδα παρουσιάζει εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως άλλωστε αποδεικνύουν τόσο (α) η πρόσφατη συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων μεταξύ του ομίλου Sani/Ikos  και του κρατικού επενδυτικού ταμείου GIC της Σιγκαπούρης (η μεγαλύτερη επένδυση στον τουρισμό παγκοσμίως μετά τον covid), όσο και (β) η νέα επένδυση νωρίτερα μέσα στο έτος ύψους 130 εκατ. για την απόκτηση και αναβάθμιση ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα  που προχώρησε η Goldman Sachs.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει επίσης ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο. Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως (α) η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, ( β) η φυσική ομορφιά του τόπου και (γ)  η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός (α) ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου (β) ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών, καθοδηγούμενη από:

 1. τη συνεχή προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των τουριστικών επιχειρήσεων να αναβαθμίσουν τα προσφερόμενα τουριστικά προϊόντα
 2. την ανάπτυξη νέων και σημαντικών αγορών για την Ελλάδα

Πλέον, την παρούσα χρονική στιγμή, ο τουριστικός κλάδος, στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας στρατηγικής αναβάθμισης, εστιάζει (α) στην χρονική και (β) χωρική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, (γ) στην προσέλκυση υψηλότερης αξίας τουριστικών ομάδων (επισκέπτες με υψηλά εισοδήματα, επισκέπτες High-net-worth), (δ)  στην αύξηση του μέσου εσόδου ανά επισκέπτη, όπως και (ε) στο άνοιγμα της Ελλάδας σε νέες αγορές.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού, εστιάζοντας τόσο στην αναβάθμιση, όσο και στον εμπλουτισμό του παραδοσιακού τουριστικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα» με έναν σημαντικό αριθμό περισσότερο εστιασμένων τουριστικών προϊόντων υψηλότερης αξίας, όπως:

 1. Εμπλουτισμός του κλασσικού προϊόντος «Ήλιος και Θάλασσα», με έννοιες και υπηρεσίες όπως: ευεξία, πολυτέλεια, τοπική γαστρονομία, με σκοπό την αναβάθμιση και επέκταση των κλασσικών καλοκαιρινών διακοπών
 2. Θαλάσσιος τουρισμός, όπου γίνονται προσπάθειες αφενός για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού κρουαζιερόπλοιων, αφετέρου για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της προσφοράς των διακοπών με σκάφος αναψυχής/ ιστιοπλοϊκό
 3. Τουρισμός πόλεων (city break tourism), εστιασμένος κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις λίαν συντόμως
 4. Πολιτισμικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, ο οποίος έχει ως στόχο την αναβάθμιση και την εκμετάλλευση ορισμένων ιστορικών, πολιτισμικών και θρησκευτικών μνημείων και μουσείων της Ελλάδας
 5. Ιατρικός τουρισμός, ο οποίος αποτελεί μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ευκαιρία ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό θα συνδυαστεί με επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και υποδομές
 6. Συνεδριακός τουρισμός, με στόχο την εδραίωση της θέσης της Ελλάδας και την καθιέρωση της χώρας ως επίκεντρο του συνεδριακού τουρισμού για τους διεθνείς οργανισμούς και τις εταιρίες
 7. Αθλητικός τουρισμός (π.χ. γκολφ, προπονητικές δραστηριότητες κ.ά.), καθώς η τουριστική εμπειρία συνδυάζεται ολοένα και περισσότερο με αθλητική συμμετοχή, είτε ενεργητικά, είτε παθητικά. Η συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, μπορεί επίσης αποδεδειγμένα να βοηθήσει στην ανάπτυξη υπαρχόντων ή νέων τουριστικών προορισμών, στην προσέλκυση ανθρώπων υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
 8. Σύνθετα τουριστικά καταλύματα με εξοχικές κατοικίες αναπτύσσονται σε παραδοσιακούς και νέους προορισμούς αξιοποιώντας τον σχετικό νόμο και την άδεια διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επενδύουν σε ακίνητα

Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, υποστηρίζεται από σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και από τις Περιφερειακές Αρχές και τους Δήμους και θεωρείται ένας από τους πιο στρατηγικούς μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ;

 • Ιδιωτικοποίηση βασικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που αφορούν τουρισμό και μεταφορές (μαρίνες, περιφερειακά αεροδρόμια, τουριστικά ακίνητα κ.λπ.) από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου
 • Δημιουργία πολυτελών τουριστικών θέρετρων, με τη βοήθεια επενδυτικών κινήτρων, όπως κρατικές επιχορηγήσεις και φορολογικές διευκολύνσεις
 • Ανάπτυξη εξειδικευμένων τουριστικών προϊόντων και υποδομών, επικεντρωμένα γύρω από συγκεκριμένες θεματικές ενότητες (γαστρονομία, πολιτισμός, ευεξία, πολυτέλεια), υποκατηγορίες τουρισμού (ιατρικός, συνεδριακός), σημαντικές αγορές (όπως ευτύτερα η Ασία για παράδειγμα) ή δημογραφικές ομάδες (Συνταξιούχοι, Οικογένειες, Ζευγάρια κ.λπ.)

ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΤΡΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Όσον αφορά την Ελληνική Πολιτεία έχει αναπτύξει σήμερα ένα σχέδιο που εξελίχθηκε σε 3 στρατηγικούς άξονες:

 1. Η ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού θεσμικού πλαισίου για τα τουριστικά λιμάνια με στόχο τη σημαντική επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών κατανομής, σύναψης συμβάσεων και αδειοδότησης τουριστικών λιμένων. Ο στόχος εδώ είναι να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον προκειμένου να προσελκυστούν σημαντικές επενδύσεις.
 2. Η εισαγωγή μιας συνεκτικής στρατηγικής μάρκετινγκ που τοποθετεί τον θεματικό τουρισμό και τον θαλάσσιο τουρισμό στο επίκεντρο: Προχωράμε πέρα από το παραδοσιακό μοντέλο «θάλασσα και ήλιος» και αναπτύσσουμε περαιτέρω την εταιρική ταυτότητα της χώρας προσφέροντας ένα ολιστικό ταξίδι και εμπειρία.
 3. Η δημιουργία ενός Κέντρου Έρευνας και Παρακολούθησης για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο σε ισχυρή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού του ΟΗΕ: Αυτό το σημαντικό έργο θα μας παρέχει έγκαιρα, συγκρίσιμα και αξιόπιστα δεδομένα σε τακτική βάση για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό στην περιοχή μας για να ευθυγραμμίσουμε καλύτερα και να επικεντρωθούμε στη στρατηγική μας.

TΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ

Η Ελληνική Πολιτεία έχει στη διάθεσή της διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων στον θαλάσσιο τουρισμό.

Έτσι σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ευρωπαϊκό RRF) όπου οι τουριστικοί λιμένες είναι ο νο1 τομέας εστίασης: 160 εκατομμύρια ευρώ συνολικά θα επενδυθούν σε τουριστικούς λιμένες, αναλύοντας ως εξής:

 1. € 139 εκατ. στην αναβάθμιση
 2. € 19 εκατ. στην παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής
 3. € 0,6mn θα επενδυθούν στην ψηφιοποίηση

Ως εκ τούτου, από το σύνολο των €320 εκατ., το 50% θα επενδυθεί στην αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών της Ελλάδας.

ΝΟΜΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη ένταξη του Έργου «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», αλλά και τις διατάξεις του Ν. 4442/16 για την επιτάχυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, υπήρξε επιτακτική ανάγκη τροποποίησης της νομοθεσίας προκειμένου να απλουστευθεί και να βελτιστοποιηθεί το πλαίσιο κατανομής και λειτουργίας των τουριστικών λιμένων.

Ειδικότερα, εισήχθησαν οι ακόλουθες αλλαγές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2022, ως Νόμος 4926/22:

 1. Απλοποίηση αδειοδότησης (μετάβαση σε καθεστώς έγκρισης λειτουργίας του ν. 4442/2016)
 2. Καθιέρωση διαδικασίας νομιμοποίησης υφιστάμενων τουριστικών λιμενικών εγκαταστάσεων
 3. Δυνατότητα αύξησης υπό προϋποθέσεις, δηλαδή παροχής αντισταθμιστικών παροχών, του συντελεστή δόμησης εντός των εντοπισμένων τουριστικών λιμένων με το Ν. 2160/1993.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η δυνατότητα νομιμοποίησης των υφιστάμενων διευκολύνσεων δεν οδηγεί σε καταστρατήγηση της νομοθεσίας και γι’ αυτό προβλέπεται τρίμηνη προθεσμία από τη δημοσίευση: πρόκειται για μια ρύθμιση που συνδυάζει την φιλοεπενδυτική κατεύθυνση του νομοσχεδίου με την πρωτοβουλία για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών και τη νόμιμη λειτουργία των λιμένων.

Παράλληλα σε πρόσφατη εξέλιξη με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε πριν από 2 εβδομάδες, καθώς προστέθηκαν νέες βελτιώσεις του Ν. 4974/22:

 1. Έχουμε ένα ακόμη πιο ευέλικτο πλαίσιο, καθώς είναι πλέον δυνατή η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την παραχώρηση τουριστικού λιμένα και τη σύναψη της σύμβασης παραχώρησης σε χρονικό σημείο πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατανομής. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση έργων με έκταση μεγαλύτερη των 40.000 τ.μ. (ΈΝΑΝΤΙ 90.000 τ.μ. στην προηγούμενη βελτίωση).
 2. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτηση για έγκριση ή διαδικασία ανακατανομής τουριστικού λιμένα που θα υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, μέσω του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης (Κ.Δ.Π.Σ.)  (OPS-ADE), η οποία, ως εκ τούτου, βρίσκεται τώρα στο στάδιο της επεξεργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή.

Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022

Αγαπητές κυρίες,

Αγαπητοί κύριοι,

Επιπλέον, σύμφωνα με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022 που θεσπίστηκε το 2022, υπάρχουν επιλογές για τις Τουριστικές επιχειρήσεις (όπως και για όλες τις επιχειρήσεις):

α. είτε να λάβουν χρηματοδότηση για την κάλυψη των υποστηριζόμενων δαπανών,

β. φορολογικά κίνητρα (απαλλαγή από φόρους επί των κερδών),

γ. χρηματοδότηση για δραστηριότητες χρηματοδοτικής μίσθωσης για έως και 7 χρόνια και

δ. χρηματοδότηση για το νέο μισθολογικό κόστος που σχετίζεται με την απασχόληση.

(Σημείωση: Εξαιρούνται η Μύκονος και η Σαντορίνη)

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

 • «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 με ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων την 5η Σεπτεμβρίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών την 5η Δεκεμβρίου 2022.
 • Προβλέπεται ενίσχυση μέχρι 75%, με βάση τον Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και την περιοχή εγκατάστασης.
 • Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε ένα ευρύ πεδίο τουριστικών επενδύσεων που αφορούν κυρίως στη δημιουργία, την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό ολοκληρωμένης μορφής τουριστικών καταλυμάτων, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος
 • Ο συνολικός προϋπολογισμός του παρόντος καθεστώτος για το έτος 2022 ανέρχεται σε εκατόν πενήντα εκατομμύρια (150.000.000) ευρώ

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

 • Σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων που αφορούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών της χώρας, όπως γεωγραφικών, κοινωνικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών.
 • Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν περιεκτικά: Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής (συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, ιαματικός τουρισμός, καταδυτικός τουρισμός, κέντρα θαλασσοθεραπείας, κέντρα αναζωογόνησης (spa), ΚΕΠΑΤ- Κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια), και αγροτουρισμού ή οινοτουρισμού ή γεωτουρισμού, Glamping, καταδυτικού τουρισμού.

Αγαπητές φίλες,

Αγαπητοί φίλοι,

Ελάτε στην Ελλάδα, επενδύστε στον τουρισμό και γίνετε μέρος της επόμενης ιστορίας επιτυχίας.

Invest today in Greek Tourism and grow your net worth.

Think forward.

Invest in Greece where future, security and profits meet and flourish.

Σας ευχαριστώ.