Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό να εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αποφυγή της ερημοποίησης, όπως και να στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα.
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας όπως (α) η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, (β) η φυσική ομορφιά του τόπου και (γ) η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός (α) ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου (β) ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο στόχος μας να κεφαλαιοποιήσουμε την καλή εικόνα της χώρας, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν ποιοτική και μεγάλη σε διάρκεια τουριστική περίοδο φαίνεται ότι έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδεικνύουν ότι και το 2023 ξεκίνησε με ιδιαίτερη δυναμική, ορμώμενη από τις περσινές καλές επιδόσεις, όπως καταδεικνύει και η πρόσφατη μελέτη «Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery» που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, σε δείγμα καταναλωτών από τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και ΗΠΑ. Σε αυτήν, η χώρα μας διατηρεί την 4η δημοφιλέστερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.
Παράλληλα, εξόχως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για το 2023 σύμφωνα με το νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Tάσεις του Eπιχειρείν», της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ, όπου ο ελληνικός τουρισμός φέτος φαίνεται να επιταχύνει περαιτέρω το βηματισμό του καθώς ευνοείται από την παράλληλη επίδραση δύο τάσεων:
– Ισχυρή διάθεση για ταξίδια.
– Υψηλή προτίμηση για την Ελλάδα.
Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού με πρώτο στοίχημα τις υποδομές.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Ως γνωστόν, ο τουρισμός στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα. Αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.
Στο υπουργείο Τουρισμού, θεωρούμε ότι ο παράκτιος και ο θαλάσσιος τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής οικονομίας με τη συνολική οικονομική συμβολή τους να ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις στο 1,4-1,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ η έμμεση συμβολή θεωρείται ότι είναι 4 με 5 φορές υψηλότερη.
Η Ελλάδα, άλλωστε, διαθέτει τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν έναν από τους ελκυστικότερους προορισμούς για τουρισμό με σκάφη αναψυχής και κρουαζιέρες όλων των επιπέδων στην Ευρώπη.
Λαμβάνοντας υπόψη και τα ανωτέρω επικεντρώσαμε τις δράσεις του Υπουργείου σε δύο επίπεδα: (α) στη βελτίωση των Υποδομών για τους Τουριστικούς Λιμένες-Μαρίνες, καθώς και (β) στη νέα Στρατηγική Μάρκετινγκ που θέτει τον θαλάσσιο τουρισμό στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας.
Τούτων λεχθέντων, νιώθουμε ιδιαίτερα υπερήφανοι διότι επί των ημερών μας καταφέραμε αρκετά. Συγκεκριμένα προχωρήσαμε τις διαδικασίες για 27 Τουριστικούς Λιμένες μέσα σε 12 μήνες.
Συνολικά εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε περισσότερους από 60 Τουριστικούς Λιμένες κατά τη διάρκεια της θητείας μας μέχρι σήμερα.
Υλοποιήσαμε έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της Πατρίδας μας.
Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Ο ελληνικός τουρισμός αλλάζει και γίνεται σταδιακά 5στερος καθώς την τελευταία δεκαετία υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των υπερπολυτελών ξενοδοχείων που λειτουργούν τη χώρα, ενώ διπλασιάστηκαν σχεδόν τα δωμάτια και οι κλίνες των ξενοδοχείων αυτών.
Οι συνεχείς επενδύσεις σε πολυτελείς μονάδες σε όλη τη χώρα έχει αναβαθμίσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν που σημαίνει και (α) άνοδος των αφίξεων αλλά κυρίως (β) σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων καθώς πληθαίνουν οι τουρίστες μεσαίου και ανώτερου εισοδήματος.
Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, στο τέλος του 2022 ο αριθμός των 5στερων πολυτελών ξενοδοχείων στη χώρα ανήλθε σε 744 σε ένα σύνολο 10.087 ξενοδοχείων, όταν δέκα χρόνια πριν ήταν μόλις 343 σε ένα σύνολο 9.661 ξενοδοχείων.
Εν ολίγοις, συνολικά οι δύο κορυφαίες κατηγορίες ξενοδοχείων (5στερα και 4στερα) αποτελούν το 25,28% του συνολικού αριθμού των ξενοδοχείων της χώρας.
Ειδικότερα, τα περισσότερα 5στερα ξενοδοχεία λειτουργούν στο Νότιο Αιγαίο και ανέρχονται σε 274, ενώ ακολουθεί η Κρήτη με 159 και φυσικά η Αττική με 51 μονάδες. Σημειώνεται ότι το 2012, το Νότιο Αιγαίο διέθετε 90 ξενοδοχεία 5 αστέρων, η Κρήτη 83 ξενοδοχεία αντίστοιχα και η Αττική μόλις 28 μονάδες.
Έκτοτε οι επενδύσεις σε σύγχρονες πολυτελείς μονάδες αυξήθηκαν σε όλη σχεδόν τη χώρα βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Η Πελοπόννησος για παράδειγμα που το 2012 διέθετε μόλις 19 μονάδες με τις 4 εξ αυτών να βρίσκονται στη Μεσσηνία , έφτασε στο τέλος του 2022 να διαθέτει 32 5αστερες μονάδες εκ των οποίων οι 12 να είναι στη Μεσσηνία.
Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς αναβαθμίσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία με 1 δισ. ευρώ επενδύσεις κάθε χρόνο, όπως ανέφερε πρόσφατα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Παράλληλα, μια σειρά από ξένα funds μεγάλου βεληνεκούς αλλά και εγχώριοι επιχειρηματίες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια για τη λειτουργία νέων μονάδων. Ενδεικτικά αναφέρω την επένδυση 200 εκατ. δολαρίων σε τρία ελληνικά ξενοδοχεία της Goldman Sachs. Σημαντικές επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας έχει πραγματοποιήσει και η Hines, ενώ εντονη δραστηριότητα αναπτύσσει και το Hotel Investment Partners της Blackstone, το οποίο συνεχίζει να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της και επεκτείνει τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα.

Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Το ελληνικό brand βρίσκεται στην κορυφαία πεντάδα παγκοσμίως, έχει μεγάλη διασπορά στις αγορές του, κινείται μέσα στο ασύγκριτο φυσικό και πολιτιστικό τοπίο της πατρίδας μας, η αξιοποίηση του οποίου αποτελεί ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα.
Δεν μας λείπουν, λοιπόν, ούτε οι υποδομές, ούτε οι πολιτικές, ούτε οι πόροι. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης κατευθύνει τεράστια κεφάλαια προς τον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενώ σημαντικές είναι και οι πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ, με τον ίδιο στόχο.
Σε τελική ανάλυση, είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε αυτόν τον ισχυρό χρηματοδοτικό βατήρα για να κάνουμε το μεγάλο άλμα στο μέλλον, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός προσφάτως, έτσι ώστε να πετύχουμε (α) τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, (β) την αντιμετώπιση του «υπερ-τουρισμού» με νέες υποδομές και έξυπνη διαχείριση των ροών, (γ) τις βιώσιμες πρακτικές οι οποίες θα αφορούν και τις τοπικές κοινότητες και φυσικά (δ) τη διαμόρφωση εναλλακτικών προορισμών και τους 12 μήνες του χρόνου.
Επιπροσθέτως, καθώς η πανδημία έφερε ένα ριζικό μετασχηματισμό στον κώδικα των σύγχρονων αξιών, ένα νέο τοπίο έχει αναδυθεί στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι, με έναν νέο τύπο ταξιδιώτη να πρωταγωνιστεί.
Τα μεγάλα μεγέθη μπαίνουν στην άκρη, ο σύγχρονος τουρίστας επιστρέφει στις έννοιες του μέτρου και της ισορροπίας. Μετά την εμπειρία του covid, αξίες όπως η ασφάλεια, η υγεία, η συνολική ευεξία, η σωστή διατροφή, η προστασία του πλανήτη ενδυναμώνονται περισσότερο και προβάλλονται ως επιτακτικές ανάγκες.
Για τα τουριστικά δεδομένα, τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής: όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θα αναζητούν νέους προορισμούς, μη μαζικούς, εναλλακτικούς, που θα σέβονται την ισορροπία με το περιβάλλον και θα διαθέτουν υποδομές φιλοξενίας υψηλού ποιοτικού επιπέδου, ενώ θα προσφέρουν αίσθημα ασφάλειας στον ταξιδιώτη, δίχως όμως να του στερούν τη μαγεία του ταξιδιού.
Η τάση άλλωστε που διαγράφεται ως απόλυτα κυρίαρχη για τα επόμενα χρόνια είναι η αναζήτηση προορισμών που μπορούν να προσφέρουν στους επισκέπτες τους μοναδικές, αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες.
Η οικονομία του βιώματος, που είχε ήδη εμφανιστεί δυναμικά στο διεθνές τουριστικό γίγνεσθαι, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, στα αμέσως επόμενα χρόνια.
Αυτό μας εξυπηρετεί από πολλές απόψεις καθώς, στην Ελλάδα ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει διάφορες εμπειρίες με έναν αληθινά ολιστικό τρόπο, που εγγράφεται στο σώμα, την ψυχή και του νου του. Θα έλεγε κανείς ότι το αρχαιοελληνικό ευ ζην επιστρέφει ως σύγχρονο ζητούμενο της νέας εποχής.
Στην πατρίδα μας να θυμίσω, ο πρώτος που ασχολήθηκε με την έννοια και τη σημασία της ευεξίας ήταν ο Ιπποκράτης, που από το 500 π.Χ. επικεντρώθηκε στην πρόληψη της ασθένειας αντί να θεραπεύει απλώς τις ασθένειες ενώ υποστήριξε ότι η ασθένεια είναι προϊόν διατροφής, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων.
Αυτό που υποστήριζε ο Ιπποκράτης δεν απέχει και πολύ από τη σύγχρονη αντίληψη για την ευεξία η οποία περιλαμβάνει τη σωματική, ψυχολογική και κοινωνική διάσταση, με υπηρεσίες και προγράμματα διαλογισμού, σωματικής άσκησης αθλητισμού, υγιεινής διατροφής, διακοπής καπνίσματος, ελέγχου του στρες, κ.ά.
Αξίζει δε να επισημανθεί ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο τουρισμός ευεξίας, σύμφωνα με το Global Wellness Institute (GWI) είναι ο μεγαλύτερος και ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας του τουρισμού υγείας. Ο αριθμός των ατόμων που στρέφονται στις θεραπευτικές ιδιαιτερότητες των θερμών νερών, τόσο για ανακούφιση από το άγχος και το στρες όσο και για την κοινωνικοποίηση, αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία έτη.
Οι ταξιδιώτες ευεξίας ξοδεύουν περισσότερα ανά ταξίδι από τον μέσο τουρίστα. Αυτό ισχύει τόσο για εγχώριους όσο και για διεθνείς ταξιδιώτες, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 2020, οι διεθνείς τουρίστες ευεξίας ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.601 $ ανά ταξίδι, 35% περισσότερο από τον τυπικό διεθνή τουρίστα. Η δαπάνη για τους εγχώριους τουρίστες ευεξίας είναι ακόμη υψηλότερη στα 619 $ ανά ταξίδι, 177% περισσότερο από τον τυπικό εγχώριο τουρίστα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ταξιδιώτες ευεξίας είναι συνήθως πιο εύποροι, μορφωμένοι και πολυταξιδεμένοι και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα σε ταξιδιωτικές εμπειρίες, υπηρεσίες και ανέσεις που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία τους.
Οι αγορές-στόχοι για τον τουρισμό ευεξίας στην Ελλάδα μπορούν να περιλάβουν:
- Ώριμες αγορές, όπως Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) και Ευρώπη, συνδυαστικά με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού (εξατομικευμένα πακέτα ανά αγορά – στόχο).
- Αναδυόμενες αγορές (Κίνα, Ινδία και Νότια Κορέα), που έχουν συνυφασμένες με τη φιλοσοφία τους την αυτοφροντίδα και την ευεξία σώματος και πνεύματος.
- Αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες είναι προσφιλής η ευεξία, με συνδυασμό γαστρονομίας και άλλων ειδικών μορφών τουρισμού.
Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Τον Σεπτέμβριο του 2021, η χώρα μας είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός για τουρισμό πολυτελείας στα βραβεία «Inspire me Award», που καθιέρωσε το έγκυρο γερμανικό επαγγελματικό online περιοδικό «LuxusInsider».
Η φετινή χρονιά αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας στην προσπάθεια που κάνει να ισορροπήσει όλες τις τουριστικές τάσεις οι οποίες «επιλέγουν» την πατρίδα μας. Διότι ναι μεν, χρειαζόμαστε τους all inclusive τουρίστες, επειδή προσφέρουν θέσεις εργασίας και αυξημένο τζίρο, αλλά έχουμε ανάγκη και τους high end επισκέπτες, καθώς αυτοί ενισχύουν σημαντικά τα έσοδά μας, ενώ αποτελούν και τους καλύτερους διαφημιστές τρόπον τινά του ελληνικού τουριστικού οικοσυστήματος μαζί με τους ψηφιακούς νομάδες και τους millennials.
Ο τουρισμός πολυτελείας, λοιπόν, μας ενδιαφέρει στρατηγικά και ουσιαστικά, αλλά προϋποθέτει την κατανόηση συγκεκριμένων παραμέτρων και συνθηκών όπως τα ακόλουθα:
- Ο τουρισμός πολυτελείας δεν αφορά μόνο ποιοτικές υπηρεσίες και υψηλών προδιαγραφών καταλύματα, αλλά επισκέψεις ή διαμονές στα πιο ασύλληπτα και αποξενωμένα μέρη, όπου η ιδιωτικότητα, η αποκλειστικότητα, η ανώτερης κλίμακας εξυπηρέτηση, η χαλάρωση και η ηρεμία κυριαρχούν.
- Ο βιωματικός τρόπος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του τουρισμού πολυτελείας. Οι αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ‘’travel, enjoy, respect’’ αλλά και support που θα βασίζεται και θα στηρίζει ταυτόχρονα τον άνθρωπο, ήρθε για να μείνει. Πολυάσχολες προσωπικότητες, λόγω των καθημερινών και έντονων προγραμμάτων εργασίας, επιλέγουν όλο και πιο πολύ τη διαμονή σε πολυτελή μέρη, τα οποία τους επιτρέπουν να αποστασιοποιηθούν από τις τοξικές πιέσεις της καθημερινότητας. Για τους περισσότερους από αυτούς, η τάση για πνευματικότητα και χαλάρωση είναι έντονη, καθώς αρκετοί επιλέγουν ακριβούς και πολυτελείς προορισμούς, για να έρθουν σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο και να βρουν ηρεμία.
- Ένα ακόμα στοιχείο-κλειδί για το εν λόγω είδος τουρισμού αφορά στη συμπεριφορά και την στρατηγική που χρησιμοποιείται στις διάφορες εγκαταστάσεις φιλοξενίας απέναντι στους ταξιδιώτες. Η επιλογή του κατάλληλου προσωπικού στα αντίστοιχα τμήματα, όπως διακεκριμένοι σεφ, προσωπικοί γυμναστές, εργαζόμενοι με εξαιρετική γνώση, κουλτούρα, επαγγελματική ευελιξία και θετική διάθεση είναι ιδιαιτέρως απαραίτητα στη σημερινή βιομηχανία φιλοξενίας συνολικά, αλλά ιδίως για τον τουρισμό πολυτελείας.
- Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται, χρειάζεται να σχεδιαστούν ως συμπληρώματα του περιβάλλοντος έτσι ώστε να εκτιμήσει περαιτέρω ο επισκέπτης τη μοναδικότητα που του προσφέρεται ως μία συνολικά κορυφαία εμπειρία πολυτέλειας.
- Η πολυτέλεια πλέον επαναπροσδιορίζεται. Τα πολυτελή ταξίδια είναι πια κάτι περισσότερο από ακριβά ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πτήσεις πρώτης θέσης. Είναι το συνολικό πακέτο από την αρχή μέχρι το τέλος και οι φιλίες, οι γνωριμίες, οι «συνδέσεις» που έγιναν μέσω της ταξιδιωτικής εμπειρίας.
- Οι εξωτικοί προορισμοί εξακολουθούν κι είναι περιζήτητοι, αλλά πλέον η αυθεντικότητα σε συνδυασμό με το φυσικό κάλλος κερδίζουν έδαφος κι έτσι πλέον έχουμε πολλούς να ταξιδεύουν στο Ulaanbaatar της Μογγολίας, όπως και στη Ζανζιβάρη και στο Roatan της Ονδούρας. Η χώρα μας διαθέτει πληθώρα παρθένων παραλιών και τοπίων και μπορεί κάλλιστα να ανταγωνιστεί τους προαναφερθέντες προορισμούς.
- Το απόρρητο, η ασφάλεια και η ευκολία εισόδου είναι πρωταρχικής σημασίας για τα πολυτελή ταξίδια. Οι τουρίστες κάνουν συνεχώς ερωτήσεις σχετικά με τις ταξιδιωτικές απαιτήσεις και τα πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
- Πλέον οι τουρίστες επιζητούν να ληφθούν υπόψη όλες οι λεπτομέρειες των ταξιδιών τους, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν νέες εμπειρίες που να είναι εμπνευσμένες και διαφωτιστικές.
- Η πολυτέλεια δεν είναι απαραίτητα πια μόνον πολυτελή ξενοδοχεία. Ολοένα κερδίζουν έδαφος μικρά boutique θέρετρα και βίλες. Είναι από τα πιο περιζήτητα καταλύματα, μαζί με τα ιδιωτικά γιοτ.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι ήδη ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στον κόσμο για σκάφη αναψυχής, για λόγους που είναι αυταπόδεικτοι.
Το Christies Real Estate τοποθετεί τα ελληνικά νησιά ως τον 2ο καλύτερο προορισμό στον κόσμο για πολυτελές yachting, ακριβώς πίσω από τη Γαλλική Ριβιέρα και πάνω από προορισμούς όπως οι Παρθένοι Νήσοι, το Palm Beach, η Φλόριντα και η Costa Esmeralda της Ιταλίας.
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες. Στο Υπουργείο Τουρισμού πιστεύουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα.
Ας εστιάσουμε λοιπόν σε όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον. Με την προϋπόθεση, όμως, ότι έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν. Σας ευχαριστώ.
Welcoming speech for Maye Musk
Ladies and gentlemen,
As you all know Maye Musk is the official guest of the 1st International Luxury Tourism Conference in Greece entitled “The Luxury Side of Greece” that takes place in one of the most famous islands in the world, the beautiful, the exquisite Santorini.
The internationally renowned author, doctor of dietetics, supermodel and mother of influential entrepreneurs such as Elon Musk, Kimbal Musk and Tosca Musk will have a thorough conversation with journalist and CEO Elli Spyropoulou about how she has successfully collaborated for 50+ years, with leading fashion houses and international brands from all over the world building her own unique vision.
Afterall, through her global best seller “A Woman Makes A Plan”, women of all ages are inspired by her personality and exemplified by her actions. As she points out: “It’s great to be 75”.
Having traveled all over the world, she will narrate her experiences in the course of her professional activity and moments from her exciting life that makes her a role model for millions of women worldwide.
Ladies and gentelment, please welcome the remarkable Mrs Maye Musk.