Ελληνικό τουριστικό οικοσύστημα: Προοπτικές και Δυναμική
Αξιότιμες κυρίες,
Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως γνωρίζετε ο τουρισμός αποτέλεσε πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, ενώ συνιστά πλέον και το όχημα ανάκαμψης για την υψηλή και διαρκή αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας μας, ώστε να δημιουργήσουμε ευημερία διαρκείας τόσο για τη χώρα μας, όσο και για τους πολίτες της.
Η χώρα εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο, βιώσιμης ανάπτυξης με τον τουρισμό να εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, να συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την αποφυγή της ερημοποίησης, όπως και να στηρίζει εκτός από τις επενδύσεις και το ισοζύγιό μας. Είναι ένας τομέας ο οποίος ενισχύει διπλά την οικονομική δραστηριότητα.
‘Ερευνα της Grant Thornton και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας δείχνει ότι τα οφέλη του τουρισμού διαχέονται σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανόμενου του πρωτογενούς. Κοινώς, το τουριστικό οικοσύστημα αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς 1 στα 4 ευρώ του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται, έμμεσα ή άμεσα, από την τουριστική δραστηριότητα.

Με περισσότερα από 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, με περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά και νησίδες, και με εδραιωμένη πλέον θέση στην παγκόσμια αγορά τουρισμού, η πατρίδα μας αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για καλοκαιρινές διακοπές, αλλά προσφέρει επίσης ελκυστικές προτάσεις για θεματικό τουρισμό όλο τον χρόνο.
Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως (α) η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, (β) η φυσική ομορφιά του τόπου και (γ) η γεωγραφική ποικιλομορφία προσελκύουν τα τελευταία χρόνια σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας αφενός (α) ως τουριστικού προορισμού παγκόσμιου βεληνεκούς και αφετέρου (β) ως τουριστική αγορά με εξαιρετικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Aγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Το 2022 σε μια δύσκολη συγκυρία, με τον πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις, η πολύ ενθαρρυντική πορεία του τουρισμού, μας δίνει τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε και να προχωράμε δυναμικά τον σχεδιασμό μας.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδεικνύουν ότι και το 2023 ξεκίνησε με ιδιαίτερη δυναμική, ορμώμενη από τις περσινές καλές επιδόσεις. Ενδεικτικά, ήδη στις διεθνείς εκθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό ήταν ικανοποιητικά, με αεροπορικές εταιρείες και tour operators να εκφράζουν ενδιαφέρον, και κάποιες μάλιστα εξ αυτών να προχωρούν στην ενίσχυση πτητικών προγραμμάτων και πακέτων διακοπών για τη χώρα μας. Μεγάλοι tour operators, όπως ο γερμανικός όμιλος της TUI και ο FTI, έχουν ανοίξει τα συστήματα των προκρατήσεων για την επόμενη τουριστική περίοδο με την πατρίδα μας να πρωταγωνιστεί στις προσφορές του early booking.
Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα καταδεικνύει άλλωστε και η πρόσφατη μελέτη «Exploring Consumer Travel Attitudes and Expectations to Drive Tourism Recovery» που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (European Travel Commission), σε δείγμα καταναλωτών από τις Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και ΗΠΑ. Σε αυτήν, η χώρα μας διατηρεί την 4η δημοφιλέστερη θέση στην προτίμηση των καταναλωτών για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος, μετά τη Γερμανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Παράλληλα, εξόχως ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία για το 2023 σύμφωνα με το νέο τεύχος της σειράς μελετών συγκυρίας «Tάσεις του Eπιχειρείν», της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ τη προηγούμενη βδομάδα, όπου ο ελληνικός τουρισμός φέτος φαίνεται να επιταχύνει περαιτέρω το βηματισμό του καθώς ευνοείται από την παράλληλη επίδραση δύο τάσεων:
– Ισχυρή διάθεση για ταξίδια: Παρά τη συσταλτική επίδραση του πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα, η τάση για “revenge travel” που επικράτησε αμέσως μετά την πανδημία φαίνεται να κυριαρχεί. Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις βασικές μας αγορές φαίνεται να ανακάμπτει σταδιακά, ενισχύοντας περαιτέρω τη διάθεση για ταξίδια τόσο από χώρες εντός ΕΕ, όσο και από πιο μακρινούς προορισμούς (με την ανοδική τάση να κινείται σε ένα εύρος 6%-16%).
– Υψηλή προτίμηση για Ελλάδα: Ισχυρό τουριστικό ενδιαφέρον προσελκύει η χώρα μας, αποτελώντας πρώτη επιλογή για το 5,8% των Ευρωπαίων φέτος (έναντι 4,4% για το 2022) όσον αφορά το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη. Παράλληλα, το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή για κρατήσεις τουριστών στη χώρα μας (early bookings) είναι σε επίπεδα 70% υψηλότερα έναντι του 2022, ενώ 11% υψηλότερα κινούνται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τις πρώτες εβδομάδες Μαρτίου, αποτελώντας σηματωρό επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.
Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας καλές προοπτικές τις οποίες όμως καλούμαστε να κατακτήσουμε ενεργοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις και κυρίως χωρίς να δείξουμε κανένα σημάδι εφησυχασμού με πρώτο στοίχημα τις υποδομές.

Δεν είναι τυχαίο ότι τους τελευταίους 12 μήνες προχωρήσαμε τις διαδικασίες για 27 Τουριστικούς Λιμένες, υλοποιώντας έτσι την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, να κινηθεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα αναφορικά με την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού της πατρίδας μας.
Συγκεκριμένα, στις 2/2 η αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων που συγκαλείται από την Γενική Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης συνεδρίασε για 7η φορά μέσα σε 12 μήνες για τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν 17 τουριστικούς λιμένες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δύο σημαντικότερες μαρίνες της χώρας μας με άνω των 1.000 θέσεις ελλιμενισμού, στον Άλιμο και στα Γουβιά Κέρκυρας.
Παράλληλα, στο ίδιο χρονικό διάστημα, χάρη στις ενέργειές μας, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος σε σοβαρά εκκρεμή ζητήματα για 10 επιπλέον τουριστικούς λιμένες. Μεταξύ αυτών σημαντικές μαρίνες όπως η Μαρίνα Ρόδου, η Μαρίνα Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και το Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών στην Αλύπα Παλαιοκαστρίτσας στην Κέρκυρα όπου κατόπιν της αδειοδότησής του, εγκαινιάσαμε με τον Υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια τον Αύγουστο του 2022.
Συνολικά, εξετάστηκαν διάφορα ζητήματα προκειμένου να δοθούν λύσεις σε περισσότερους από 50 Τουριστικούς Λιμένες μέσα στο 2022.
Τούτων λεχθέντων, οι προκλήσεις μπορεί να μην έχουν εκλείψει και να μην περιορίζονται πλέον στο πεδίο της δημόσιας υγείας, αλλά να περιλαμβάνουν και γεωπολιτικές αναταράξεις με σοβαρές προεκτάσεις στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο οι προοπτικές για το ελληνικο τουριστικό οικοσύστημα παραμένουν θετικές.
Μέσα σε αυτό το τοπίο, αξίζει να επισημανθούν κάποιες διεθνείς τάσεις που έχει έρθει η ώρα να τις εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του τουρισμού τρίτης ηλικίας και η διαμονή μακράς διάρκειας των συνταξιούχων από άλλες χώρες μπορούν να συμβάλλουν με πολλούς τρόπους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς:
α. Αξιοποιούν δυναμικό που υπάρχει και για το οποίο έχουν ήδη γίνει σημαντικές επενδύσεις:
• Το ξενοδοχειακό δυναμικό εκτός περιόδου αιχμής, και αυτό που βρίσκεται σε περιοχές μακριά από τις δημοφιλείς ακτές.
• Τους ιατρούς που υποαπασχολούνται, τα διαγνωστικά κέντρα και κλινικές.
• Το μεγάλο αργούν δυναμικό του οικοδομικού κλάδου.
β. Συνθέτουν με διαφορετικό τρόπο υπαρκτές παραγωγικές ικανότητες (capabilities), και δίνουν ευκαιρίες για να αναπτυχθούν νέες ικανότητες παρεμφερείς με τις προηγούμενες.
γ. Οι επισκέπτες μακράς διαμονής (με ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία στην Ελλάδα), φέρνουν εισοδήματα που έχουν αποκτήσει στο εξωτερικό. Η ζήτηση που δημιουργούν δεν αυξάνει το έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, και είναι υγιής τρόπος να αυξηθούν τα έσοδα των διεθνώς μη εμπορεύσιμων δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση.
δ. Οι υπηρεσίες προς την τρίτη ηλικία είναι πεδίο όπου θα υπάρξουν πολύ μεγάλες τεχνολογικές καινοτομίες στο κοντινό μέλλον. Όσο πιο οργανωμένοι είναι οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών στην Ελλάδα, και όσο περισσότερο αναγνωρίζεται η χώρα ως διεθνής πόλος έλξης, τόσο πιθανότερο είναι να βρεθεί στην πρωτοπορία της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών της φροντίδας.
Πιο αναλυτικά, για τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, με βάση τους πολλαπλασιαστές που εκτιμά ο ΣΕΤΕ, το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ και εφόσον επιτευχθεί η προσέλκυση 1 εκατ. επιπλέον ξένων τουριστών τρίτης ηλικίας, οι οποίοι θα δαπανήσουν €1,5 δισ., η επίδραση στο ΑΕΠ θα είναι αύξηση κατά 3,7 δισ. ευρώ περίπου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη για την «Ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα μας» που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) με την υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.
Εκτός από (α) το εξαιρετικό κλίμα και (β) το φυσικό κάλος, που ευνοούν την αποκατάσταση και την αποθεραπεία, (γ) είναι χώρα μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος, (δ) διαθέτει υψηλής ποιότητας ιατρικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, έχει (ε) εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, (στ) άριστες ξενοδοχειακές υποδομές, (ζ) ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες της δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, ενώ (η) παραμένει μια χώρα ασφαλής για τους ξένους.
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει κάθε χρόνο περισσότερους από 100.000 ασθενείς ταξιδιώτες, με έσοδα άνω των 400 εκατ. € ετησίως.

Τέλος, σε μια εποχή που η εργασία αλλάζει μορφή και τα κράτη ανταγωνίζονται για να κερδίσουν όσους παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως, η χώρα μας μπορεί να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες για πολλούς λόγους, όπως η καλή ποιότητα ζωής που προσφέρει, οι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, το φτηνό κόστος ζωής, οι αυξημένες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της, η διοικητική επάρκεια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και το ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτούς τους εργαζομένους από το 2021.
Να σημειωθεί ότι η πατρίδα μας θα είχε όφελος της τάξεως του 1,6 δισ. ευρώ, εάν προσείλκυε για μόλις έξι μήνες 100.000 ψηφιακούς νομάδες που έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Το ποσό αυτό ή έστω μέρος του, όπως προκύπτει από μελέτη του φορέα MIT Enterprise Forum και ισοδυναμεί με εισπράξεις 2,5 εκατομμυρίων τουριστικών αφίξεων για μία εβδομάδα διαμονής, μπορούμε να το διεκδικήσουμε δυναμικά καθώς οι ψηφιακοί νομάδες πέραν του ότι (α) τονώνουν την αγορά, καθώς εργάζονται και συγχρωτίζονται αλληλοεπιδρώντας με τον τοπικό πληθυσμό, (β) αφήνουν παράλληλα τεχνολογικό και δημιουργικό αποτύπωμα. Επιπροσθέτως, (γ) συμβάλλουν στην αύξηση της ζήτησης ακινήτων, στην τοπική αγορά, στην προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών και άρα στην ανάγκη ίδρυσης σχετικών επιχειρήσεων.

Αγαπητές κυρίες,
Αγαπητοί κύριοι,
Το αποτύπωμα της ανάγκης για ένα νέο μοντέλο αειφόρου τουρισμού, που θα ακολουθεί τις αρχές που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, ‘’travel, enjoy, respect’’ αλλά και support που θα βασίζεται και θα στηρίζει ταυτόχρονα τον άνθρωπο, ήρθε για να μείνει.
Οι επιπτώσεις του Sars Cov2 στην ταξιδιωτική βιομηχανία, έδειξαν πλέον ξεκάθαρα ότι μια εθνική πολιτική για τον τουρισμό επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να συνδυάζει:
α) Υπηρεσίες και διαδικασίες, που σέβονται τον μοναδικό φυσικό πλούτο της χώρας και την τοπική ταυτότητα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ταξιδιωτικής εμπειρίας.
β) Την προσέλκυση υπεύθυνων επισκεπτών σε σταθερά αυξανόμενο ρυθμό, συνυπολογίζοντας την φέρουσα ικανότητα των προορισμών.
Ο βιώσιμος τουρισμός δεν είναι μόνον ανάγκη για τον πλανήτη και τη χώρα μας, είναι και πλέον και βασική προϋπόθεση, προκειμένου να επωφεληθούμε από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του οποίου η συμβολή είναι κομβική ως προς την επιτάχυνση της υλοποίησης του σχεδιασμού μας.
Και για να γίνω πιο σαφής, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, θεωρούμε τον τουρισμό έναν στρατηγικό τομέα που μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμα ξένες επενδύσεις, να τονώσει την απασχόληση και να προωθήσει την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.
Για τη κυβέρνηση ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης, της καινοτομίας, αλλά και της εξωστρέφειας.
Ως κύριους στόχους της εθνικής τουριστικής πολιτικής έχουμε θέσει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της ποιότητας, της αυθεντικότητας και της ανθεκτικότητας του τουριστικού προϊόντος και παράλληλα την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αποτελεί προτεραιότητά μας μια συστημική στροφή προς μια πιο βιώσιμη τουριστική οικονομία που λειτουργεί τόσο για τη κοινωνία, όσο και για το περιβάλλον. Προς τούτο διαθέτουμε μια ισχυρή βάση εκκίνησης, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ 140 χωρών στον δείκτη Ανταγωνιστικότητας Ταξιδιών και Τουρισμού 2019 του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).
Επίσης, σε επιμέρους δείκτες, η Ελλάδα κατατάσσεται 13η για την υγεία και την υγιεινή της, 18η για τις υποδομές αεροπορικών μεταφορών και 18η για τις υποδομές τουριστικών υπηρεσιών.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη που οδηγεί σε πιο πράσινες, πιο συμπεριληπτικές οικονομίες και ισχυρότερες, πιο ανθεκτικές κοινωνίες.
Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επιταχύνουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και γι’ αυτό κεντρική βούληση του Υπουργείου Τουρισμού είναι να συμμορφώνεται σταδιακά με τους ΣΒΑ της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ, ενσωματώνοντάς τους στην εθνική τουριστική πολιτική και θεσπίζοντας ένα εθνικό σύστημα αξιολόγησης για την παρακολούθηση της προόδου της εφαρμογής τους.
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Η αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιακής επανάστασης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Δεν αρκεί πλέον να ακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά ήρθε η στιγμή να διαμορφώσουμε το δικό μας αναπτυξιακό πρότυπο στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, δίνοντας έμφαση στις ανθρώπινες δεξιότητες και στην επιχειρηματικότητα με την υποστήριξη των ψηφιακών υποδομών και ενός ψηφιακού κράτους.
Η Ελλάδα έχει αντιληφθεί την αναγκαιότητα της μετάβασής της προς την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας πρέπει να «κλείσει» τις πολλές εκκρεμότητες που ακόμα έχει με την 3η Βιομηχανική Επανάσταση και να βελτιώσει τη θέση της σε όλους τους δείκτες ψηφιακής ωριμότητας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας μέσω της καινοτομίας δεν αποτελεί μελλοντική συνθήκη – είναι η άμεση ανάγκη και προτεραιότητά μας.

Ειδικότερα, η καινοτομία στον τουριστικό κλάδο αφορά την αναγνώριση των προτιμήσεων και απαιτήσεων των υφισταμένων και δυνητικών πελατών και την ενσωμάτωση των προτιμήσεων και απαιτήσεων αυτών στην λειτουργία μιας τουριστικής επιχείρησης.
Σημαντικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της καινοτομίας κατά κοινή ομολογία είναι:
1. Η ανάγκη για αλλαγή-βελτίωση
2. Η ύπαρξη διαφορετικών και ανταγωνιστικών μεταξύ τους λύσεων/προτάσεων
3. Η διαθεσιμότητα ενός ικανού φορέα αλλαγής
4. Η ευελιξία του συστήματος
5. Η διαθεσιμότητα των πόρων
6. Οι εύλογες ανταμοιβές
7. Ένα προκαθορισμένο σύστημα δίκαιης κατανομής των πόρων
Επιπροσθέτως, τρεις αλληλοϋποστηριζόμενες προϋποθέσεις αποτελούν αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως “το μαγικό τρίγωνο του τουρισμού”:
1. Πλούτος νέων ιδεών που συνδέονται με νέες εντυπώσεις, οι οποίες δημιουργούνται εντός του πλαισίου τουριστικής δραστηριότητας.
2. Αυξημένο κοινωνικό κεφάλαιο, το οποίο δημιουργείται από νέες κοινωνικές σχέσεις, νέες γνωριμίες και φιλικές σχέσεις.
3. Η ύπαρξη μιας λογικής, ανοιχτής σε νέες ιδέες και πειραματισμούς.
Μην ξεχνάμε ότι σημαντικές κινητήριες δυνάμεις του σύγχρονου τουρισμού αποτελούν η αισθητική, η τέχνη, η φυγή, η χαλάρωση, αλλά και η μάθηση.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη θα ήθελα να αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα κατηγοριοποίησης καινοτομιών στον κλάδο του τουρισμού:
1. Καινοτομία στην αξιοποίηση του Οικοτουρισμού: αφορά τις τουριστικές δραστηριότητες που προστατεύουν και αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον. Παραδείγματα: η αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας για την υποστήριξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας, Αγροτουρισμός.
2. Καινοτομία στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας: Προσφορά υπηρεσιών στον επισκέπτη με τη χρήση πρακτικών Ηλεκτρονικού Επιχειρείν και την αμφίδρομη ηλεκτρονική επικοινωνία με πιθανούς πελάτες από ολόκληρο τον κόσμο.
3. Καινοτομία στη Διοίκηση και στην οργάνωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον κλάδο του τουρισμού: Νεωτεριστικές επιχειρηματικές στρατηγικές με στόχο την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη προσέλκυση επισκεπτών σε μια γεωγραφική τοποθεσία. Παράδειγμα: συνεργατικές συμμαχίες με σκοπό την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος σε τοπικό επίπεδο.
4. Καινοτομία στο marketing τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών: Συνεργασιακές στρατηγικές προώθησης και προβολής τουριστικών προϊόντων. Παράδειγμα: προώθηση με αξιοποίηση των ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο ή σε αγορές-στόχους, προώθηση μέσω διαδικτύου.
5. Καινοτομία στο σχεδιασμό και την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στον κλάδο. Παράδειγμα: συνεδριακός τουρισμός, τουριστικά προϊόντα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τουριστικά προϊόντα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι γεγονός ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο του τουρισμού, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών για προσωποποιημένες, ελκυστικές και ποιοτικές εμπειρίες και υπηρεσίες, επιβάλλουν την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αφομοίωση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών.
Αυτό αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της προσβασιμότητας και διασυνδεσιμότητας της Ελλάδας, τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη και τον επανασχεδιασμό του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Ο σχεδιασμός των δράσεων πρέπει, λοιπόν, να έχει ως άξονα τις επιδράσεις της κλιµατικής αλλαγής, ώστε να αντιμετωπιστούν προκλήσεις, όπως η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, η γεωγραφική διασπορά του τουριστικού προϊόντος και η ποιοτική αναβάθµιση του ελληνικού τουρισµού, συµπεριλαµβανοµένης και της περιβαλλοντικής ποιότητας.
Κατά τη διάρκεια σχεδιασμού των διαφόρων δράσεων προώθησης του τουριστικού προϊόντος, είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο κατακερματισμός εφαρμογών και συστημάτων μέσω της παροχής τους από μία ενιαία πλατφόρμα προώθησης του ελληνικού τουρισμού.
Αναφορικά με τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη μεταξύ των διαφόρων δικτυακών τόπων, πυλών και πλατφορμών, σημαντική είναι η δημιουργία μιας συγκεκριμένης, ενιαίας πλατφόρμας όπως το visitgreece.gr και να εμπλουτιστεί με mobile app, σύνδεση με social media, κ.λπ. που θα συγκεντρώνει τις διάφορες δικτυακές λύσεις.
Η στρατηγική για την εκπλήρωση των στόχων αυτών αναπτύσσεται σε τρεις άξονες που αφορούν σε:
• ανάπτυξη προηγμένων ψηφιακών υπηρεσιών για τη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι του στη χώρα μας.
• προώθηση του τουριστικού προϊόντος εμπλουτίζοντας το ψηφιακό υλικό για τη χώρα, αξιοποιώντας πολλαπλές πηγές και συνεργασίες με παρόχους από τον ιδιωτικό τομέα, με παράλληλη ενίσχυση του τομέα για την αξιοποίησή του.
• αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών για τη διοικητική υποστήριξη του τουριστικού τομέα, εστιάζοντας σε θέματα διαλειτουργικότητας και ανάλυσης δεδομένων για τη διαμόρφωση πολιτικής.
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Τόσο η αειφορία του τουριστικού προϊόντος, όσο και η ενίσχυση της βιωσιμότητας του ελληνικού τουρισμού, στηρίζονται στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Με αιχμή τη δημιουργία συνεργασιών, θα αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την επίτευξη των στόχων μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις.
Έχουμε μπροστά μας μια ιδανική ευκαιρία να επεκτείνουμε τη δυναμική και την παγκόσμια απήχηση του ελληνικού τουριστικού τομέα, ξεκλειδώνοντας παγιδευμένη αξία σε όλο το οικοσύστημα και την αλυσίδα αξίας του τουρισμού.
Ο συνδυασμός των δράσεων που προτείνουμε, είναι σε θέση να βελτιώσει την συνολική εμπειρία των επισκεπτών, αναθεωρώντας τον τρόπο προσέλκυσης και εξυπηρέτησής τους, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και βελτιστοποιώντας το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και δη του τουριστικού μας οικοσυστήματος όμως έχει ήδη ξεκινήσει και ο Στρατηγικός Οδικός Χάρτης με τις προτεινόμενες ψηφιακές δράσεις έρχονται σε μία συγκυρία όπου καλούμαστε να μετατρέψουμε τη νεογέννητη ψηφιακή αυτοπεποίθηση σε πράξη.
Οι στόχοι, οι κατευθυντήριες αρχές, οι στρατηγικοί άξονες παρέμβασης, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός των συστημάτων, το μοντέλο διακυβέρνησης, ο μηχανισμός σχεδιασμού και υλοποίησης, καθώς και το σύνολο των οριζόντιων και κάθετων παρεμβάσεων που θα υλοποιήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, αποτυπώνονται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού (ΒΨΜ) 2020-2025.
Οι στρατηγικοί άξονες της ΒΨΜ 2020-2025 αφορούν στα ακόλουθα:
• Συνδεσιμότητα
• Ψηφιακές Ικανότητες και Δεξιότητες
• Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων
• Ψηφιακές Δημόσιες Υπηρεσίες
• Ψηφιακή Καινοτομία
• Αξιοποίηση Προηγμένων Τεχνολογιών
Όσον αφορά τον τουρισμό, η ΒΨΜ 2020-2025 περιλαμβάνει 14 έργα, 4 εκ των οποίων εν εξελίξει, ως ακολούθως:
- Ψηφιοποιήσεις για τον ελληνικό τουρισμό, δημιουργία αποθετηρίου και σημασιολογική επισημείωση περιεχομένου (Μεσόπρόθεσμο, Σε εξέλιξη)
- Ψηφιοποιήσεις προώθησης και στήριξης ελληνικού τουριστικού προϊόντος (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Δημιουργία εφαρμογής COVID-19 travel safe app (Βραχυπρόθεσμο, Σε εξέλιξη)
- Πλατφόρμα γαστρονομικού χάρτη (Μεσοπρόθεσμο, Σε Εξέλιξη)
- Ανάπτυξη διαδικτυακού τόπου για την ανάδειξη του προσβάσιμου χαρακτήρα του τουρισμού στην Ελλάδα (Βραχυπρόθεσμο, Σε Εξέλιξη)
- Ανάπτυξη δικτυακού τόπου και εφαρμογής για την παροχή συστάσεων προορισμών και δραστηριοτήτων για παιδιά (Βραχυπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Συγκέντρωση και Παρουσίαση Δεδομένων Τουριστικού Ενδιαφέροντος (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Δημιουργία πλατφόρμας ευφυούς τουρισμού (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Εθνικό Παρατηρητήριο για την επίτευξη Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Δημιουργία πλατφόρμας e-MHTE και διαλειτουργικότητα με μητρώα και συστήματα του Δημοσίου (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Ενιαίο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής αφίξεων και αναχωρήσεων στα τουριστικά καταλύματα της χώρας (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Ψηφιοποίηση διαδικασιών χωροθέτησης, αδειοδότησης και αναγνώρισης τουριστικών εγκαταστάσεων (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
- Δημιουργία συστήματος ψηφιοποίησης της εσωτερικής λειτουργίας των 14 Περιφερειακών Υπηρεσιών Τουρισμού (Μεσοπρόθεσμο , Προγραμματισμένο)
- Ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος για την πληροφόρηση των επισκεπτών (Μεσοπρόθεσμο, Προγραμματισμένο)
Αγαπητές φίλες,
Αγαπητοί φίλοι,
Είναι γεγονός ότι προχωρούμε στην εφαρμογή μιας νέας φιλοσοφίας, με άξονα την διπλή προσαρμογή (twin transition) σε μια πιο πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, που καλείται να στελεχώσει στο παρόν και στο μέλλον ένα περισσότερο ανθεκτικό, βιώσιμο, προσβάσιμο και καινοτόμο τουριστικό οικοσύστημα στη χώρα μας.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη της βιωματικής ολιστικής τουριστικής εμπειρίας και θέτουμε ποσοτικούς στόχους που θα μας επιτρέψουν να ελέγχουμε την πρόοδό μας και να επεμβαίνουμε όπου χρειάζεται με διορθωτικές κινήσεις.
Η νέα εποχή στον τουρισμό, που δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και πανευρωπαϊκή, με την χρήση των νέων τεχνολογιών ανοίγει καινούριους ορίζοντες στον τρόπο προβολής του τουριστικού προϊόντος και μας επιτρέπει να απευθυνόμαστε αποτελεσματικά σε περισσότερες αγορές-στόχους.
Ωστόσο δεν υποτιμούμε και την δυναμική του εσωτερικού τουρισμού, ο οποίος με την κατάλληλη ενίσχυση μπορεί να διατηρήσει την ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος σε περιόδους κρίσης, ενώ σε περιόδους ανάκαμψης μπορεί να μας οδηγήσει σε νέες κορυφές. Να θυμίσω ότι συνολικά 400.000 δικαιούχοι έχουν αποκτήσει την ψηφιακή κάρτα του Προγράμματος «Τουρισμός για όλους», μετά και τη νεότερη κλήρωση του υπουργείου Τουρισμού με την οποία κληρώθηκαν 125.000 νέοι δικαιούχοι.
Εν ολίγοις, τα επόμενα χρόνια, θα κληθούμε όλοι μας, να προσαρμοστούμε στις σύγχρονες ανάγκες και στις νέες προτεραιότητες.
Στο Υπουργείο Τουρισμού ήδη διαμορφώνουμε την ατζέντα για την πραγματική μεταμόρφωση του τουρισμού και τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Εστιάζουμε σε όλα όσα μας κάνουν αισιόδοξους για ένα καλύτερο μέλλον, έχοντας κάνει το καλύτερο δυνατό στο παρόν.
